SaYa SayaNg AnDa :)

Friday, May 21, 2010

Tutorial letak signature dalam entry

Sebab Puan Suliana tanya macam mana nak buat signature so, mari i buat tutorial terus. Hahaha! Padahal dah lambat nak blah dari opis.

Ok, langkah pertama sila masuk ke web http://www.mylivesignature.com/. Banyak lagi web lain yang boleh guna untuk tepek signature. Aku malas nak menggoogle. Maka, kalau rasa yang ni tak best anda boleh la google ye. Tapi aku tuto guna web ini saje.


Langkah kedua, nampak tak pic yang aku tepek tu. Haaa.... Nampak arrow merah tu? Klik aje situ kalau malas nak register. Aku pun proceed terus without register.


So, bila dah klik dia akan keluar macam kat atas ni pulak. Macam biasa klik aje kat yang aku taruk arrow merah tu. Tu untuk makhluk macam aku yang tak kreatif ni. Kalau rasa dah terror guna mouse buleh guna yang bawah tu. Kalau lagi nak rasa real punya signature amik lagi 1 yang bawah sekali. Scan aje terus. Muahaha!



Bila dah klik akan keluar macam gini. Masuk aje nama apa yang korang nak letak sebagai signature then klik aje next step.


 Lepas tu akan timbul ini. Ni nak pilih font mana idaman kalbu. Klik la kat dalam kotak yang aku merahkan tu. Tu semua choices untuk font. Then kalau dah puas hati macam biasa klik next step.




 
Then akan keluar untuk pilih size font pulak. Kalau rasa nak besor pilih la paling besor. Sepuluh kalau tak silap. Macam biasa, lepas dah tetap pendirian klik next step.


Yang ni untuk pilih kaler background n kaler signature tu. Godek ikut sesedap rasa nak kaler apa. Macam biasa kalau dah suka next step pliz! Hehehe...




Seterusnya pilih slope. Ko nak senget ke atas melampau-lampau ke, nak statik macam biasa pun ada. Pilih-pilih. Lepas tu next....


Dah siap. Then klik kat bawah nun yang aku bulatkan nun.

Pilih generate HTML code.

 Akan keluar gini. Atas tu kalau nak plain aje. Kalau nak tambah apa-apa, macam 'salam sayang' ke, 'mmmuahhh-mmmuaahhh' ke, pilih yang bawah. Aku amik plain saje. Malas nak tambah dah. So, klik mana-mana korang suka code akan digenerate.


Amik code tu, copy then masuk kat setting blog korang. Pi kat formatting lepas tu scroll ke bawah.




 Taruk code kat post template. Then save setting ye. Lepas tu korang taip la entry baru, publish maka keluar la signature korang.


Ada faham semua anak-anak sekelian? hehehe... Amacam, ada tokoh jadi cikgu tak?


Senang aje buat signature ni. Sebab semua dah ready. Kalau yang suruh aku buat code sendiri memang pengsan la kan. So, selamat berjaya pada sesiapa yang nak try. Hehehe...


Sekian saja dari Cikgu Amiys hari ni. Saya mau pulang. haha! Tata!




 

4 comments:

Suliana said...

oww.. mekacih ;-) nanti aku buat ye sayang..hehe.. macam best plak ada mende ni..

AngahSayang2314 said...

hehehe angah dah buat dah

ejaMaria said...

amiys, hang tertinggal satu step la, background belakang sign tu kaler putih, patutnye dia ikut kaler template, lagi cun sket...

PearlnScarf said...

haaa... best2.. terima kasih cikgu...