SaYa SayaNg AnDa :)

Monday, November 13, 2017

Pening Setiap Kali Lepas Minum Kopi

Ok, dulu masa kecik mama selalu buat nescafe. N itu salah satu minuman feveret aku la. Nescafe O. Aku tak suka sangat air yang campur susu. Hahaha! Kalau pi kedai memang air O. Sirap, teh O gitu la. Teh susu, milo jarang la aku order. Tak tau la nape. Rasa macam tak puas gitu minum air yang campur susu ni. Tapi air susu tu aku minum je.

So, lepas pindah ke Penang mama dah tak buat air nescafe. Selera mama dah berubah minum milo, vico ovaltine. So memang dah lama la aku tak minum nescafe or kopi.

Sekarang aku ada masalah nak minum kopi. Bila aku teringin sangat nak minum aku buat je lepas tu aku sakit kepala lepas minum. Tak kira la nescafe 3 in 1 ke, LA coffee ke, kopi O bancuh bila meeting opis ke. Ni aku baru lepas minum Pak Hailam White Coffee. Minum pukul 9.30 pagi sampai sekarang kepala aku dok berdenyut nyut nyut.

Apa masalah aku dengan kopi sebenarnya. Huhuhu...

Bila teringin je nak minum lepas tu sakit kepala. Nightmare sangat la wei. Adekah aku intolerant terhadap kafein. Ada ke kopi yang tak menyebabkan sakit kepala. Bila aku gugel mostly kata withdrawal symptom. Withdrawal apa benda dah lama gila aku tak minum. Sebulan sekali pun belum tentu aku minum kopi tau. Dia punya teringin tu umpama 3 bulan ada la sekali. 

Korang ada petua tak?

 

Tuesday, November 7, 2017

Tarzan dan Banjir

Pagi ni aku jadi tarzan dengan budak debab Amirah Raihanah. Budak bertuah ni ada 1 pe'el susah nak bangun pagi, susah nak mandi. Kalau dah masuk bilik air dia boleh keluar balik lepas 10 minit badan tak basah langsung. Tetiba cakap,

"Nak Ummi mandikan"

T_____T

Ummi dia ni dah la pagi-pagi mengejar masa. Lambat sikit jem macam hape dah. Kena pulak sekarang Penang dok banjir. Hiway BKE-BORR depa tutup pasal air dok bertakung dah jadi kolam renang olimpik. So, semua kena lalu jalan atas. Maka sangkut la kejap dalam jem pagi tadi.

Disebabkan stress pagi ni aku macam coklat sebungkus. Hohohoiiiiiii la. Macam mana nak kuruih gini. Badan dah macam dipam-pam dah ni. Zumba pun dah lama tak buat pasal tv rosak. Nak berzumba kat ruang tamu karang mak mertua terkejut pulak tengok menantu dok terkinja-kinja. Huhuhu...

Oh, Penang dah tak hujan lebat sangat 2 hari ni. Tapi still ada certain tempat yang air tak surut lagi. Kesian sungguh kat orang tua n budak-budak. Mesti sejuk malam-malam. Aku sendiri tak tahan sejuk sampai sakit lutut tengah-tengah malam.

Semoga warga Penang kuat menghadapi ujian ni.

#PrayForPenang
 

Friday, October 20, 2017

Miscarriage Again Part 2

Amboihhhh...

Sebulan gap nak sambung part 2. Hahahaha! Bz weh sebulan ni. Bz dengan promosi n segala macam mak nenek nak memperkenalkan jabatan kat rakyat Malaysia ni. Dah la keja berpanas hujan, bila publish hasil survey kena makian rakyat jelata pulak. Kesian sungguh kat anggota jabatan kitorang ni. Sobsss.....

Ok.. Ok.. Sambung.

Menyerah diri kat hospital pukul 4 gitu. Mula-mula ke hospital Bukit Mertajam la dah check up semua kat situ. Lepas tukar uniform wad doktor nak scan pulak. Bukan scan kat perut tu. Ni transvaginal scan. Pi gugel sana kalau tak faham. Mula-mula sorang doktor. Lepas tu dia panggil kawan dia. Dah tetiba aku kena heret pi klinik gynea pulak sebab sana scan clear sikit plus nak tunggu pakar pulak.

Disorong la aku dengan wheelchair dari labour room sambil doktor tu explain dekat laki aku. Sampai klinik transvaginal scan lagi. Doktor pakar dok explain terus decide hantar aku ke Hospital Seberang Jaya. Sebabnya hospital BM takde kemudahan 24 hours operation theatre. Kot la betul aku ectopic pregnancy lepas tu tetiba pulak aku menggelupur sakit so kena la hantar ke sana untuk standby. Merasa hakak naik ambulan neno neno gitu. Melambung weh bila depa drift tu. Hahaha! Kena pulak hari tu Jumaat. Jalan memang jammed pukul 5 gitu. Laki aku dah keluar dulu nak pi balik amik anak tetiba masa dalam ambulan dia call.

'Laju nampak'

Hahahaha! Dia stuck dalam jammed. Aku dah selamat sampai ke HSJ. Sampai sana terus kena sorong ke labour room. Again kena transvaginal scan dengan doktor. Mula-mula nak tunggu pakar tapi pakar lambat lagi so depa bagi masuk wad dulu. Eiiii.. ngeri dok labour room dengar orang nak beranak. Aku ni dah 6 tahun takde baby kecik. Seriau terus tinggi BP. Huhuhu...

Dok dalam wad sampai pukul 9 malam tetiba nurse datang n suruh duduk atas wheelchair. Ke labour room lagi. Kali ni scan dengan pakar pulak. Pakar kata takde tanda macam ectopic. Just miscarriage biasa je. Apa pun tunggu result darah pulak. So kembali la ke wad.

So, merasa la aku tido 1 malam dalam wad tu. Ramai orang jugak. Esok pagi bangun tunggu doktor round. Doktor pakar round relax je pakai cargo pant n t-shirt kolar. Sekali pandang tak nampak macam pakar. Dia baca sikit, dengar MO dia explained, tengok result darah terus dia kata aku boleh discaj dah hari tu. Terkebil-kebil aje la aku. Hahaha! Discaj pun petang baru dapat keluar sebab hari cuti kan. Doktor tak ramai. Nak tunggu doktor sign sijil discaj dulu. Kesudahan dalam pukul 6 petang jugak la baru keluar.

Dapat la mc 2 hari. Aku sambung dengan cuti tahun pasal badan rasa tak kuat n tetiba emotionally unstable. Sehari aku datang keja tetiba aku nangis sorang-sorang. Aku sambung cuti sampai hujung minggu tu.

Actually sampai sekarang emosi aku tak stabil sangat. Boleh hangin tiba-tiba. Bleeding pun 20 hari baru stop. Maybe dah ade bonding kan tetiba hilang macam tu je. Apa pun pi follow up hari tu doktor kata gap la 3 bulan gitu. Aku ada follow up lagi bulan 11 ni untuk molar pregnancy last year. Kesimpulannya aku dengan hospital memang tak akan berpisah la dalam masa maybe setahun akan datang.

Anyway, maybe tak ada rezeki nak dapat baby dah kot. 2 orang tu pun kadang-kadang aku dah jadi tarzan aje. Hahaha! Tunggu aje la kan.

Ok, sampai aku rajin untuk menaip lagi la kita jumpa ye. Mana tau aku taip pasal ada berita gembira pulak. Hehehe...


 

 

Wednesday, September 20, 2017

Miscarriage Again Part 1

Meh la meriahkan blog sendu ni dengan entry terbaru. Kahkahkah!

Well, tak ada apa yang menarik pun. Aku baru je lepas bercuti panjang bulan ni. Bukan cuti hip hip horrayyy pun. Cuti sakit n rehat kat rumah je. Tak ada rezeki nak dapat baby gitu. Miscarriage at 5 weeks. Tapi tak ada la rasa sakit ke apa. Tau-tau bleeding and scan dah tak ada dalam perut tu. Kira macam dia tumpang lalu sat dalam perut kot. 😅😅😅

Kronologinya macam ni. Hari yang sepatutnya period tapi tak period. So aku assume yang kali ni lewat la ni. Take a chill pill mat saleh kata. Hahaha! Tapi lepas 5 hari dari tarikh sepatutnya aku dah macam apa la tak period lagi. Tapi simptom macam nak period tu ada la. So, ok la. Jom test urine.

29hb Ogos buat urine test n tadaaaaaaa! 2 line dengan jelasnya. Tapi lepas 2 hari buat urine test tetiba turun darah. Merdeka Day masa tu. Masa tu macam bertenang-tenang lagi. Tapi lepas 2 hari bleeding macam tak reda Aku hayak la laki aku cari gynea. Dah la orang cuti sakan sebab raya haji pulak kan. Nasib la ada klinik gynea yang bukak.

Masa kat sana doktor scan dia kata tak nampak apa. Suruh aku buat urine test pulak. Still positif tapi macam dah faded line tu. So, doc bagi tarikh 8hb untuk mai lain ke klinik. Aku pun pi la keja macam biasa. Buat muka toya. Tak bagitau sesiapa pun. And orang kat opis ni ada yang sampai sekarang ingat aku pregnant lagi. Ohh... Nanti aku story emosi lepas keluar wad.

8hb aku tak pi ke klinik tu tapi aku pi hospital Bukit Mertajam pulak. Apesal aku ke hospital? Sebab sebenarnya aku still ada follow up untuk last year punya miscarriage bulan 11 nanti. Miscarriage last year partial molar so memang lama la kena follow up. Mula-mula pi klinik pesakit luar. Ye la, takkan terus menyerbu ke klinik gynea. Cerita dengan doktor n doktor suruh urine test lagi. Maka ke makmal la kita. Sekali keluar result negatif. Aku macam hmmmmm....

Tapi sebab aku cerita dah 3 kali aku buat urine test positif so dia hantar gak aku ke pakar gynea. Aku kena pi labour room pulak. Hahaha! Ate macam orang nak beranak. Lepas tu guard tu pulak mesti la tak percaya. Perut pun tak mengembung nak check apa. Rupanya sebab doktor semua lepak kat sana. Kena pulak soal siasat doktor kat labour room. Scan lagi and doktor kata tak nampak apa-apa. Tapi aku kabor la aku bleeding non stop sampai hari tu. N bleeding tu adelah tak sama pattern macam period ok. So, doktor suruh tunggu kejap untuk cari balik fail yang aku buat follow up dah setahun lebih kat situ. Menganga la aku dalam dewan bersalin tu.

Siap pi terkucil la sebab lama nau tunggu. Tau-tau doktor tu jumpa aku nak suruh kencing lagi. Air kencing pun dah tak sudi nak keluar. Hahaha! Maka doktor bagi aku keluar pi makan-makan minum-minum n bekalkan bekas urine sekali dengan borang makmal tu. Pi makan kat kafe belakang makmal. Lepas makan n mengembungkan diri dengan air aku pi makmal balik. Orang makmal pun kenal dah muka aku ni. Siap tanya apesal datang buat urine test lagi sekali. Dah akak kena explain pulak lagi. N result yang keluar kali ni positif pulak tapi very weak positive katanya. Maka kembali la akak ke dewan bersalin jumpa balik doktor tu.

Disebabkan kali kedua punya result tu positive doktor suruh masuk wad. Sebab depa takut ectopic pregnancy. Huhuhu... Aku pun bagitau doktor aku nak balik dulu kemas beg. Hari tu pulak Jumaat. Aku balik pun dah pukul 12 lebih. So, doktor kata datang la sebelum pukul 5. Kita pun berhuha sekejap kat rumah sebelum menyerah diri. 

Eh, sambung nanti. Banyak pulak keja mak incik nak kena settle ni. Hehehe...

To be continued....

 

Wednesday, August 23, 2017

Setelah 9 Bulan Menyepi

Wowowowo! Dah lebih half year aku tak update ye. Dalam masa 9 bulan aku tak update ni sebenarnya macam-macam jadi dalam life aku. Masam manis pahit tungkek semua ada la. Nangis tak tau la berapa gayung ayaq mata dah. Hahaha!

Aku jadi blur sangat. Nak luah tapi tak tau kat mana. Luah kat sini ada orang kenal pulak. Haruuuuu... Hahaha! Bukan la aku nak mengumpat orang yang aku kenal kat sini. Cuma macam segan gitu. 

So tinggal la blog ni mereput sampai tuan dia dapat aura berblogging balik. Ni pun sebab dok hangin-hangin dengan manusia dalam opis ni yang perangai macam budak sekolah rendah kuat mengadu kat cikgu. Apa ke poyo sangat perangai. Orang pi rehat kat kantin masuk lambat hang bising. Orang makan kat dalam ofis hang bising. Hang gila ke apa? Suruh robot la kerja. Robot tu kencing pun dak. Baru puas hati hang dok hadap muka hang je 8 jam non stop.

 Anak aku masih 2 orang. Amir dengan Dak Debab. Hahaha! Last year keguguran. Rupanya partial molar pregnancy. Dah kena follow up dengan doktor. Hujung tahun ni ada appointment lagi. Tak tau bila appointment tu abes. Hari tu doktor kata setahun je. Ni lebih setahun dah kena pantau. Doktor kata jangan mengandung lagi selagi tak abes pemantauan. Ye laaaa... Aku pun trauma sebenarnya. Huhu...

Berat badan? Macam membulat. Wuwuwuwu... Puasa hari tu langsing slim shady je. Abes puasa melantak tanpa rasa bersalah. Terus membulat balik. Baru ada keinsafan minggu ni. Kahkahkah! Kembali berzumba n makan portion kecik. Mak tak sanggup mengembang lagi. Banyak baju tetas nanti.

Hmmm... Ok la. Sambung keja. Dah pukul 2.00 ni. Karang ada manusia busuk hati bawak cerita pelik-pelik. Tak best dok opis bila ada manusia yang acah-acah bagus padahal dia lagi teruk ni. Nak aje aku lepas lebah dalam bilik dia biaq kena ketit mulut loji kumbahan suka bawak cerita tu.

Kalau rajin ada la entry lain ye. Kalauuuuuu rajin. Hihu.

Kbai!