SaYa SayaNg AnDa :)

Tuesday, December 22, 2015

Bila Tak Boleh Tido, Kita Main Masak-masak Ye.. ;p

Ok, frust time dah abes. Malas dah nak fikir. Sabar itu indah. Dunia aje semua ni. Fefeeling mode ustajah sangat ni. Hahaha!

Pagi tadi aku tak boleh tido. Pasalnya dak debab batuk-batuk. Geram tau aku dengan dak debab ni. Dia paling susah nak makan ubat. Memang jangan harap la apa-apa yang dipanggil ubat nak masuk mulut dia. Vitamin yang sedap dia makan.

Macam-macam la cara nak bagi dia ni makan ubat. Paksa, picit hidung, kunci tangan kaki. Ubat tetap la disembur keluar. Jadi agak susah hati kalau dia demam. Abang Amir dia no problem. Semua ubat dia telan dengan rela hati.

So, bila dah batuk teruk ni sapu segala macam ubat. Aku sapu batook ori. Pun tak jalan jugak. Kesudahan pagi-pagi buta pukul 2 aku membebel. Suruh dia makan gak ubat. Eh, nak pulak. Maybe sebab tak tahan sangat la tu.

Makan 5ml ubat terus tido tak bangun dah. Batuk pun sikit-sikit je. Tadi suruh dia bawak ubat pi rumah Toksu dia. Harapnya dia makan la ubat tu.

Yang omak eh pulak dah bangun pukul 2 pagi terus terkebil-kebil tak boleh tido. Teringat dak debab cakap dia nak makan makaroni. Gigih la rebus makaroni pagi-pagi buta. Ayam kisar memang aku dah thaw awal-awal. Ingat nak buat chicken ball. Tapi aku malas nak gentel pagi tadi. Jadi cucur ayam je. Kahkahkah!

Jadi inilah hasilnya makaroni goreng kak mot.


Gu kan dengan jemput-jemput ayam. Oh my.... Nak pi bancuh teh hijau panas sat. Jemput makan ye korang.

:):):):)

Thursday, December 17, 2015

Frust... Sangat...

Apakah perasaan anda bila markah penilaian anda adalah kurang daripada anggota yang cuti dah abes, MC dah abes, selalu tak mai, punch card semedang merah dan dah keluar dari payroll sebab masih cuti sedangkan cuti dah abes. Sedangkan balance cuti ko still cukup untuk tender resignation one month notice, punch card setahun hanya 2-3 kali merah sebab jalan jammed, MC pun berlambak lagi quota.

Ada rasa frust tak?

N segala keja yang ko buat ko bereskan on time. Kalau lewat pun still siap. Ko terpaksa rela masuk group KIK apa bagai. Tak tido berapa hari nak siapkan slide KIK, nak pikir buat pameran, nak pikir buat presentation. Asal opis buat road show promosi ko pun terbabit sekali. Ko susah payah cari responden untuk penuhkan dewan seminar.

Well....

Aku speechless... Sangat....

Demotivated jangan cerita la. Rasa nak berenti keja.

Seriously aku tak harap anugerah apa bagai. Tapi adekah sebab aku bukan jenis YES BOS maka boleh nilai macam aku ni langsung tak buat keja. Konon kata bagi markah kena profesional. Tapi nampak sangat beremosinya markah tu.

Agak sedih di situ.

 

Monday, December 14, 2015

Seronok Tengok Baby

Aku demam tetiba ni. Datang opis rasa sangat tak sedap badan n tekak sakit. Semalam sihat walafiat je. Kalau dah tetiba nak dapat sakit ni memang takde signal kan. Terus sakit je.

Semalam tinggal Amir kat rumah Mama Fik dia n dak debab Hana kat rumah opah. Apesal jadi berpecah gitu pasal masing-masing nak jumpa sepupu yang half dok rumah opah, half dok rumah Mama Fik. Aku? Pi melawat staf bersalin.

Nasib la ahkak datang dia belum discharge. Kalau tak aku saje-saje buat lawatan ke hospital la. Hahaha!

Baby boy dengan berat 3.48kg. Cser. Ok, teringat kenangan kena belah perut tetiba. Staf aku ni dia ada diabetes time mengandung. Ofkos la kena paksa bersalin kan. Induce 3 kali jalan tak bukak. Contraction pun tak rasa. Hebat sangat ni. Kesudahan terpaksa la cser. Sebab anak sulung dia pun cser. So, induce tu pun tak boleh bebanyak n ubat pun half dose saje.

Aku dulu 1st dose ubat tu masuk dah menggelupur. Lepas tu kena cser pasal kepala baby tinggi lagi. Merasa la ko kan dedua sakit. Atas bawah. Hihu... Dak debab pun kena induce pasal overdue. Tu sempat masuk ubat ke 2. Tapi masa ubat 1st tu dah rasa light-light sakit. Masuk ubat ke 2 rasa nak tampar muka orang. Ahahaha!

Seronok tengok baby kecik. Hehehehe... Tapi nak ada baby lagi tu Kak Mot trauma la uols. Sebab time dak debab agak kritikal sampai kena masuk darah 1 beg. Nadi takmo turun. Jadi aku memang gerun.

Kalau ada rezeki ada la. Kalau takde tunggu turn adik beradik lain beranak aku tolong timang je. Wahaha!

 

Tuesday, December 8, 2015

Review Lepas Sebulan Guna BB Cream n Sakura Mask Seqy Beauty.. I'm Lovin' It.. ♥♥♥ ☺☺☺

Aku banyak keja sebenarnya hari ni. Tapi sebab nak jugak-jugak review sempena sebulan aku guna BB Cream n Sakura Mask Seqy Beauty maka ku gagahi jua. Gigih sangat Kak Mot kaaannnn... Sila la kalau nak upah Kak Mot buat review. Muahahahaha!

Ok, tak mau cakap banyak. Aku tepek terus la pic dari hari 1st aku guna n pic hari ni.


Tudung biru 5 November n Tudung coklat 8 Disember. Amacam? Kecik besor pulak gambar tu ye. Tapi jelas kan muka Kak Mot yang sepinggan besar tu. Kalau nak tengok lebih besor klik kat gambar la kot. Haha!

Kak Mot akui ada la sehari dua terbabas tak pakai Sakura Mask. Sebab penat sangat lalu tertido. Lupa nak basuh muka jerawat pun menumpang tumbuh. Huhuhu... Tapi kejap je naik. Aku tenyeh balik Sakura Mask SQB terus kecut.

Parut makin pudar. Kulit makin cerah. Apa lagi yang engkau mau. Mau jadi hantu, mau jadi buaya? Haha! Memang kalau dok rumah aku buh BB Cream sesaje. Pehtu bedak sikit. Aku suka sangat la BB Cream ni. Pasal tak lekit n sekejap je sapu dah rata.

Masa pi taklimat kat Melaka pun gitu. Lepas rehat sapu BB Cream SQB n bedak sikit. Calit lipstick. Maka nyah la kau bertaklimat kembali.

Jerawat kecik-kecik kat dahi pun dah berkurang nampaknya. Hari tu Amir gatal-gatal badan pun aku tepek Sakura Mask jugak.

Sekarang Kak Mot konfiden sikit nak bergambar. Kalau tak dulu nyorok-nyorok jugak. Walaupun masih gerhana di kalangan kawan-kawan tapi cerah la sikit. Tak yah nak cerah macam mat saleh sangat sebab kulit orang asia kan. Cukup la kulit nampak bersih, pori-pori mengecik n jerawat makin kurang. Itu pun Kak Mot dah cukup gembira dah.

Tq Seqy Beauty. ☺

Kalau korang nak beli boleh contact Kak Jeng ye. Ni no Kak Jeng untuk diwassap yo #0122052091.

Or korang jenguk kat kedai Kak Jeng kat sini

secretofviruspadu.shoppy.my


Kak Jeng akan melayan korang dengan ramahnya. Hikhik.. 
 

Monday, November 30, 2015

Kereta Tersagat.. Terpilu Hatiku... Sobssss....

Dah penghujung bulan 11. Sat lagi aku nak kena check aset pulak. 1 opis ni nak kena check. Huaaahhhhh!!!

Oh, hari Jumaat lepas aku dah menjahanamkan kereta sendiri dengan menyagat area pintu passenger belakang belah kanan ke batu. Kes amik lajak tak cukup. Agak teruk ye. Menangisi sangat kak mot tau. Terpaksa la hold dulu nak beli stok tudung. Sobsss...

 See... See... Teruk kan... T___T

Ntah berapa la gamaknya kos nak repair tu. Sebab kemek. Kejadian masa nak hantar dak debab ke rumah Toksu. Hari ni terus laki aku kata tak payah hantar. Hahahaha! Kata dia aku lupa dah macam mana nak drive. Daripada aku sagat kereta lagi sekali biar dia je la hantar anak. Bagus...

Ok la, Kak Mot nak bersiap-siap check aset ni. Sebagai pemeriksa aset jabatan kekdahnya. Nah muka kak mot di pagi senin.

Kbai!

Nota tapak kaki : almost sebulan dah guna Sakura Mask n BB Cream Seqy Beauty.. Amacam? Makin jelita tak? Miahahaha!  

Kalau korang nak beli boleh contact Kak Jeng ye. Ni no Kak Jeng untuk diwassap yo #0122052091.

Or korang jenguk kat kedai Kak Jeng kat sini

secretofviruspadu.shoppy.my

Friday, November 13, 2015

Review Lepas Seminggu Guna BB Cream n Sakura Mask Seqy Beauty

Haaa... Baru seminggu guna dah tak sabar nak review. Kihkihkih...

Pasal apa tak sabar? Pasal BB Cream n Sakura Mask ni best sangat hoih. Muka aku ni lepas aku stop perancang berceretek jerawat naik. Asal 'kawan baik' nak mai je mula la dua tiga ketol sebesor penumbuk naik. N baru-baru ni naik kat tepi hidung n pipi. Amarahnyaaaa!!!!

 Aku baru guna Sakura Mask n BB Cream ni start 4hb November. Sampai-sampai malam tu terus rasmi guna Sakura Mask. Lepas 2-3 hari try memang best. Ada time aku guna 20 minit je. Pastu sapu krim malam. Krim malam brand lain. Nak kasi perabes. Sebab aku ada 1 tabiat suka membeli barang baru walaupun banyak lagi sebab cepat nau terpengaruh. Sekarang tengah belajar untuk bagi perabes dulu barang yang ada. Hahaha!

N amazingly, lepas guna sakura mask rasa best sangat muka ni tau. Fresh gitu. Ada jugak Kak Mot korang ni pakai sakura mask bawak tido. Pasal keletihan melampau malas nak pi cuci muka. Tapi bila bangun muka rasa lembut je tau. Ok, ni Kak Mot rasa kesan pada muka Kak Mot la. Kalau korang pakai tak tau macam mana. Takkan la pakai 1 hari dah terus flawless macam kulit model kan. Idok la gitu.

Kulit muka pun dah kurang kusam. Dulu aku rajin telan kolagen. Tapi semenjak ekonomi gawat ni poket aku pun gawat jugak. Sobssss... Kusam balik kulit muka. Huhu...

Bab jerawat, ada 1 baru ni nak naik kat tengah dahi. Yang antara kening dengan mata tu. Bila aku tenyeh Sakura Mask 2 hari terus tak jadi timbul. Haaaaa... Parut pun nampak la makin pudar. Terus rasa nak nyanyi lagu Rossa - Pudar. ;p

BB Cream pulak. Serius best. Ringan. Tak bercapuk. Bila sapu kat kulit sekata je. Tak berminyak. Kak Mot suka part tak berminyak sebab muka iols ni sangat la sensitif kalau salah pakai cream. Minyak boleh buat goreng-goreng. Kahkahkah! Tahan lama jugak BB Cream ni. 

Best! Best! Best! Kak Mot bagi 10 bintang. Haha! Over kan senah.

Bau BB Cream ni pun ok. Tak kuat sangat. Kak Mot pernah try yang korea punya BB Cream tapi pakai sikit pastu tak boleh pi dah. Pasal bau dia terlampau kuat. Seqy Beauty punya BB Cream just nice dengan hidung sensitif Kak Mot.

If terlupa pakai bedak pun takpe. Sebab memang nampak ok je macam dah berbedak. Aku pun lepas pakai BB Cream ni guna bedak baby johnson je. Kak Mot memang malas mekap ye.

So, meh la aku tepek muka since mula aku guna Sakura Mask n BB Cream. Kot la nampak perubahan. Hahahaha! Baru pakai so perubahan tu tak ketara sangat. Nanti aku follow up pulak untuk sebulan lepas guna. Mungkin dah cun macam Hally Berry. Eh... Haha!

  
Pic dalam bilik kat opis kecuali pic 1st. Hahaha! Untung la ada bilik kat opis. Kot tak mesti anak buah kata iols hantu selfie. Kihkihkih...

Start guna 4hb n pic yang Kak Mot collage kan tu sampai 12hb. 4hb tu gambo suci murni muka tak pakai apa-apa. Sakura Mask pun tak start lagi. Kusam kan. N pic seterusnya lepas memanjakan diri dengan Sakura Mask. Tepek BB Cream n bedak baby johnson. Abaikan la muka sebesar pinggan tu. Kak mot sudah kembali montel lepas cirit birit hari tu. Huhuhu...  

Aku guna skincare brand lain ye. Karang korang ingat guna Seqy Beauty gak. Nanti kita try skincare Seqy Beauty pulak. ;)

Bawah ni gambar hari ni.


   Haaaa.... Takdelah terus flawless gitu. Takpe. Kita tengok kalau continue pakai untuk hari-hari seterusnya. Moga Kak Mot istiqomah. Hewhewhew...

Kalau korang nak beli boleh contact Kak Jeng ye. Ni no Kak Jeng untuk diwassap yo #0122052091.

Or korang jenguk kat kedai Kak Jeng kat sini

secretofviruspadu.shoppy.my

Kak Jeng sedia membantu gitu.

Lupa lagi satu. Pic Kak Mot #nofilter okeh. N tak pakai effect beauty apa bagai. Kalau pakai effect mata Kak Mot bersinar macam mata kucing. Muahahahahaha!
  

Monday, November 9, 2015

Happy Anniversary

Bulan ni kan bulan anniversary kawen kitorang. Tapi macam biasa la. Asal anniversary je laki aku takde kat rumah. Kena pi outstation. Terkebil-kebil la kak mot kat rumah dengan anak-anak.

N today la anniversary nya... Yang ke 7 tahun. Happy Anniversary to me!!!

Dengan hari Isnin. Monday blues sangat. Lepas tu dak debab Hana tu melalak pulak pagi tadi. Kaki dia sakit. Cramp kot. Semalam sejuk. Dah kena dukung bangun dari katil. Masuk kereta dukung. Sampai rumah mak pun dukung. 20kg berdukung patah pinggang mak nak.

Tak tau la drama queen ke hape sebab air mata berjurai-jurai tu. Tapi kat rumah mak tadi dia gelak pulak. Eeeee.... Saje la dak debab ni. Tu la. Malam tadi sebelum tido sakan berkejaran dengan abang dia. Mendapat la bangun pagi kaki cramp.

So, kejap lagi balik ingat nak menyinggah Tesco. Cari DVD player. Hadiah anniversary untuk diri sendiri. Kesian je bunyinya ye. DVD player yang ada kat rumah rosak. Kak Mot nak layan cerita Terminator Genysis n Avengers. Tengok cerita action movie ko melayan diri. Sobssss...

Nak sambung buat keja.

Sambil layan lagu jiwang karats.

Sobbsssss....

    

Wednesday, November 4, 2015

BB Cream n Sakura Mask Seqy Beauty

Barang yang Kak Mot tunggu dah sampai opis tadi. 



*Lompat bintang 20 kali* 

Hehehehe..

Excited gila aku senah. Memang dah lama aim nak guna BB Cream n Sakura Mask Seqy Beauty ni. Tapi duit Kak Mot bulan lepas bagaikan tsunami tau. Kena pi berkampung kat Sungkai 4 malam dekat homestay. Roadtax mati. Terus rasa nak jual bulu kaki.

Tengok orang pakai jadi comey-comey teringin sangat. Testimoni gempak-gempak gitu. Testimoni bergambar pun rasa geram je tengok kulit jadi halus mulus. Parut-parut pun hilang. Ehhhhh... Tak boleh jadi....

Lagi satu aku nak pakai sangat sebab muka aku tengah naik jerawat ni. Hormon tak stabil sangat. Fefeeling muda je kan jerawat tumbuh melata. Chooyyyyyy.... Padahal remaja purba dah. Dah jerawat ofkos la berparut. Tu yang tak suka tu. Sobssss.... Ada BB Cream ni buleh la cover parut sementara Sakura Mask tu repair kulit aku kan.

Nanti Kak Mot review balik lepas seminggu dua ye. Makin banyak la gambo selfie aku dalam henpon ni. Kihkihkih... Masa sampai tadi pun terus bukak kat kaunter depan. Tak menyabor kekdahnya. Siap ajak member try sekaki. Sapu kat tangan sikit dah jatuh chenta. Ni kalau sapu kat muka camne ni. Jatuh chenta kuasa seribu juta la gamaknya.


Tazabar nak tepek kat muka sambil tengok tv berangan body n muka hot cam Kensi NCIS LA.

;-p

Siapa yang berkenan nak dapatkan BB Cream n Sakura Mask ni boleh tengok kat kedai Kak Jeng, 
secretofviruspadu.shoppy.my 

or wassap beramas mesra je terus dengan Kak Jeng, 0122052091. Skincare pun ada jual kat kedai Kak Jeng tu.

Pasti Kak Jeng tak menghampakan korang tau. :)


Monday, November 2, 2015

Cameron - Part 2 n The End Yang Tak Berjenis.. Hahaha!

Eh.. dah lama tak update. Hahahaha! Beria la siap ada part 1 untuk trip ke Cameron. Kesudahan nak update part 2 sampai berjinggut. Memang tak boleh buat cerita bersiri langsung. Kahkahkah!

Siap boleh pi Cameron lagi sekali pun tak update jugak. Ahahaha! Ok, aku bukan la gila Cameron tapi sebab orang dah ajak maka aku pi la jugak. 24hb lepas pi lagi. Tapi kali ni trip anak beranak ipar duai pulak kekdahnya. Tapi trip dengan kak ipar ni disaster sangat jadinya bila balik. Time nak pi pun dah disaster.

Masa nak naik atas kereta laki aku buat perangai. Nak sampai brinchang dah ni. So, turunkan mak mertua naik dengan kak ipar aku. Kami anak beranak turun balik sebab laki aku tak berani nak terus. Sat lagi ada berumah tangga kat Cameron. Turun la kami dengan tangisan Amir pasal tak puas hati Tobot Y kalah. Huauhauahua!

Kat Simpang Pulai laki aku cari bengkel. Kereta dia pulak pasang NGV. Kena cari bengkel NGV la. Bengkel yang kat Cameron tu tak berani buat. Masa nak turun tu ingat lepas ke bengkel nak shoot balik je. Tapi laki aku kesian pulak kat Amir.

Pi bengkel pun orang bengkel tak reti nak troubleshoot. Cuma dia agak pam kereta problem. Nak tukar pam takde sparepart. So, dia cakap try bagi minyak full. Ok, laki aku pun gigih la penuhkan tank. Lepas tu boleh pulak dia nak try naik lagi. Sukati ko la bang. Bukan aku yang drive. Memang la try sampai gak ke atas. Tapi masa dah betul-betul kat Brinchang tu boleh kereta buat perangai balik. Heeeee... Berbulu aje aku kan.

Sampai homestay, dengan aku lembik. Dia pun lembik. Amir muntah sebab pening berpusing turun naik sampai 2 kali kan. Malam tu memang bebudak 2 orang tu ikut kak ipar aku je la pi pasar malam. Aku tak larat. So, kesimpulan pi Cameron saje-saje nak penatkan badan je laki aku ni.

Esoknya pagi-pagi buta dah blah pasal kereta tu tak ok kan. Kak ipar aku gerak lambat. Yang jadi disasternya bila sampai rumah, aku keletihan n tido. Bangun tido badan panas. Demam rupanya. Pi klinik dapat MC sehari. Isnin tu demam dah ok. Cirit birit pulak dengan pakej muntah. 3 hari cirit non stop.

Tak tau la pasal apa cirit birit. Yang pasti aku sorang je yang jadi camtu. Laki aku ok, mak mertua ok, Amir ok, Hana ok. Sambung cuti n MC sampai rabu. Khamis mai opis jalan pun tak betul. Melayang-layang je badan.

Hari ni kira baru fully ok badan aku ni. Memang tobat la aku nak pi Cameron dah. Setakat nak strawberry cari je la kat Tesco ke, Giant. Lagi pun sekarang sangat la jammed kalau naik atas tu. Dah la kereta pun stok manual kan. Sado kaki akak tau. Hahaha!

Tu je la cerita Cameron. Aku langsaikan jadi part 2 n wassalamu terus.

 

Friday, September 11, 2015

Trip To Cameron Highlands - 1

Sabtu lepas ke Cameron. Tido 1 malam n balik Ahad dalam pukul 2 petang lepas merayap merata. Last tempat merayap adalah Lavender Valley tu. Aktiviti seksyen ofis. Anak buah kat ofis teringin jalan ramai-ramai ke Cameron. Aku kan ketua, so takkan la tak pi kan.

Berangkut la anak beranak ke sana. Sabtu pagi nak pi tu laki aku pulak demam. Aku take over drive. Dah dak debab Hana mengamuk ok. Dia tak nak ummi dia drive. Nak abah je drive. Tapi dah demam panas cenggitu karang orang drive atas jalan laki aku drive dalam longkang. Nak tak nak lantak ko la nak ngamuk situ dik.

Katanya konvoi beramai-ramai. Tapi aku gigih merempit. Wakakaka! Stop Sungai Perak n kumpul balik kat sana.

Stay kat hotel Titiwangsa. Untung hotel kat sana tak payah pasang aircond. Ahahaha! Sampai Cameron dalam pukul 1 lebih gak la. Jammed hoi kat atas tu. Cramp kaki Kak Mot ni tau dok main gear 1 je. Nak masuk gear 2 pun tak lepas. Laki aku dengan bebudak syok je tido kan.

Eh, nanti la aku sambung. Keja banyak nak settle. Dah la aku ngantuk gila ni. Balik dari Cameron demam abah diorang berjangkit kat anak-anak pulak. Hamik ko aku terpaksa cuti dari Selasa sampai semalam. Tu pun tak berapa nak ok lagi budak-budak tu. Jadi selsema pulak. Tinggal ummi diorang je masih kental. Hari ni pun dah rasa tak sedap badan dah.

Jangan la aku pulak demam. Tak larat. Keja banyak.

T_T

 

Thursday, September 3, 2015

Ofis Yang Sunyi

Tak ada orang sangat kat ofis hari ni. Bos pun takde. Mereka-mereka ni ke Pahang. Ada sukan jabatan. Aku malas nak pi. Sebab banyak lagi keja nak kena buat kat ofis ni. Di samping menjadi penjaga ofis kekdahnya.

Semalam membaking congo bar lagi. Ada orang mengidam. Tapi tak pregnant pun. Hahahaha! Lelemak perut je yang mengidam. Sebab dah janji dari last week n hari ni lak birthday kawan tu maka rajin la aku menyadokan tangan membancuh congo bar.

Congo bar senang je. So, boleh la aku nak buat. Kalau renyah sikit terus malas. Ahahaha! Brownies kedut pun senang tapi nak double boil tu renyah sikit. Pun faktor menyebabkan tak rajin. Kihkihkih...

Nak buat kuih pau tak buat-buat. Malam ni la kalau rajin menggentel kuih pau. Tapi aku nak kukus tang mana tah. Periuk kukus tak ada. Kena mengkreatifkan diri ni.

Ok, ahkak nak sambung buat keja sebelum kemalasan ahkak melanda.

Bye..

Tuesday, September 1, 2015

Merdeka Kat Rumah Je

Selamat hari merdeka semalam uols. Aku sambut merdeka dekat rumah je. Iaitu dengan tengok tv lepas tu tido. Tak pi tengok mercun bunga api bagai. Pasal esoknya laki aku kena pi kawad kat Bandar Perda tu.

Laki aku kawad pun aku tak pi tengok. Pasal banyaaaakkk keja rumah nak kena setelkan. Basuh baju 4 round. Masak. Kemas rumah. Lepas tu aku terbongkang kepenatan. Sabtu aku pi opis so tak sempat basuh baju. Ahad hujan. Jadi kalau basuh aku nak sidai kat mana. Dalam rumah takde penyidai. Aku sidai kat langsir laki aku membebel. Hodoh la, nanti baju berbau la. Ok fineeee... Alhamdulillah la Isnin tu panas. Tengahari ala-ala nak hujan tapi tak hujan. Tawakal aje aku basuh baju banyak-banyak.

Masak memang awal gila aku masak semalam. Pukul 9.45 aku dah siap masak nasik n lauk lunch. Time tu orang breakfast pun tak sudah lagi. Pasal banyak keja nak kena siapkan jadi kena cargassss...

Dah la berangan nak buat kuih pau. Tapi tak kesampaian. Aku terlelap lepas Zuhur. Bangun-bangun tengok laki aku n anak-anak dah lesap pi amik mak mertua aku kat rumah adik dia. Masa tu dah pukul 4. Elok sangat la tu.

Pagi ni bangun awal pulak. Masak nasik goreng. Banyak pulak nasik lebih semalam. Ni la kalau anak tak reti nak makan nasik. Penat mak masak je tau.

Ok, aku nak sambung buat KIK. Gila lagi sebulan tak siap lagi. Waaaaa!!! Nangisssss!!!

 

Wednesday, August 26, 2015

Blackout 1 Kawasan Jajahan Guar Perahu

Pagi tadi blackout masa aku tengah bersiram. Ingatkan lampu toilet tu terbakor. Gigih la bukak sikit pintu nak bagi cahaya masuk gitu. Tapi gelap gelita la pulak. Rupanya 1 rumah takde karan.

Teraba-raba la bersiram dalam gelap tu. Tengah nak cuci muka pulak tu. Lepas tu nampak cahaya samar-samar. Nasib la laki aku dah bangun. Bawak lampu ayan tu. Lampu ayan moden punya. Guna bateri. Haha! Kalau guna minyak tanah konfem berjelaga la lubang idung.

Amir pun terbangun awal. Panas la tu takde kipas. Terus dia mandi n bersiap ke sekolah. Ajaibnya budak debab Hana tak bangun pulak. Selalu kalau kipas off dia dapat detect. Maybe dah pagi n tak panas sangat la kot dia boleh selamba katak tido lagi tu.

Nasib la hari ni pakai baju tak iron. Amir punya baju pun renyuk. Selalu pagi nak pi keja baru aku iron. Tu bila datang malas aku la. Kalau rajin aku iron terus baju untuk seminggu. Hahaha! Sekarang tak rajin lagi dominan. Redho je la pakai baju n tudung tak bergosok ni.

Rupanya 1 taman takde karan. Keluar pi hantar dak debab rumah kampung area luar taman pun gelap. Ada la apa-apa yang rosak tu. Traffic light rosak dengan lampu jalan takde la paling mencabar sekali. Mata kena jadi macam mata helang. Tengok kiri kanan. Dah la mata aku ni tak berapa nak clear time gelap. Huhu... Alhamdulillah la dapat lintas dengan selamat.

Member opis yang dok dekat dengan rumah kata pukul 7 baru karan ada. Masa tu aku dah sampai Seberang Jaya dah. Jadi lepas ni kena standby la lampu suluh. Laki aku tu lilin dia tak beli-beli. Nasib la dia tu suka beli banyak lampu suluh. Aku pun tak tau nak suluh apa tah beli banyak-banyak. Ada jugak la kegunaannya. Hahaha!

Henpon yang ada lampu suluh pun berguna jugak. Macam henpon aku sekarang. Aku pakai henpon brand biasa aje. Huawei. Tapi bagus la kan time gelap-gelap dapat tolong aku pakai mekap semua. Ahahaha! Kalau tak memang aku nak angkut mekap pi opis je tadi. 

Ok la, tu je update. Sempena blackout di pagi hari. ;p