SaYa SayaNg AnDa :)

Thursday, December 29, 2011

Hampa Kuciwa Aku Tau

Aku beli jajan twisties time rehat tadi. Tetiba mulut rasa nak kunyah-kunyah benda yang agak pedas. Tengok lak twisties yang plastik coklat tu, perisa bbq curry. Terus terliur.

Kan yang plastik coklat tu pedas rasa dia. So, aku memang sangat la teruja. Dah lama kot aku tak makan twisties ni.

Tapi bila dah rasa sampai la nak abes 1 plastik yang besor ni haram la aku tak rasa pedas langsung. Ke deria kepedasan aku dah naik taraf?

Serius aku rasa yang sebelum-sebelum ni lagi pedas.

Apekah korang rasa apa yang aku rasa jugak bahawa twisties plastik coklat ni dah tak pedas? Dah takde kick woooo.....

Lakiku Dah Bagi Duit :)))

Semalam sebelum balik keja ada sorang staf admin call. Kad kuasa aku tak diketahui status siapnya. HQ kata diorang tak terima apa-apa dari opis aku pasal permohonan kad kuasa tu.

Tak sampai hati la aku nak membising sebab budak yang call aku tu budak rajin. Bukan salah dia pun sebab dia dah settlekan semua. HQ la ni. Mana korang peruk aku punya borang hah?!

So, sekeping gambar diperlukan untuk buat kad kuasa tu. Gambar aku dah abes sume aku bagi. Kena cuci lain la pulak. Jadi petang semalam mengendeng la aku suruh laki aku bawak pi cuci gambar.

Dan aku berjaya juga mengendeng duit nak bershopping esok. Muahahahaha!

Esok aku pi tinggal bebudak kat rumah Toksu depa. Sebab dah lama sangat aku tak bershopping untuk diri sendiri.

Nak buat list apa nak beli la.

Macam banyak sangat la duit aku dapat tu. Hewhewhewhew....

Siapkan Keja. Esok Nak Cuti.

Assalamualaikum

Hari ni last aku keja untuk tahun 2011. Esok aku cuti. Muehehehehe....

Start keja balik 5hb. Seminggu la aku cuti kan. 4hb tu memang ada appointment kat hospital. Checkup Hana pasal spina bifida tu.

Semalam masih lagi tido bertiga dengan anak-anak. Laki aku macam biasa, keja malam. Siang keja, malam pun keja. Bila masa dia tak keja aku pun tak tau dah. Takde masa dah nak beramas mesra. Eh, 18sx pulak. Hohohoho...

Heran betul aku dengan bos dia tau. Tau la korang dah tua. Malam-malam tu bosan. Takkan hari-hari kena keja malam. Tension aku tau. Dah la pepagi aku jadi huru hara bila laki aku takde. Nak mandi pun payah sebab kalau si kecik tu dah terjaga awal. Siapa nak tolong tengok. Dah la toilet jauh kat dapur. Hish....

Pagi tadi aku tawakal je la letak Hana kat ruang tamu pastu aku pi mandi. Selalu pun macam tu la kalau Hana bangun awal time-time aku nak bersiap segala. Taruk kat tengah ruang tamu tu ko golek la mana ko suka nak. Ummi nak bersiap sat.

Oh, Hana dah berpusing merata. Tu yang aku letak kat ruang tamu. Takleh la dok atas katil. Sat lagi aku abes mandi tengok dia dah terselepuk kat lantai. Macam semalam la. Abah dia leh tido tak sedar diri. Abes mandi aku tengok elok je si Hana dah berpusing kat tepi katil. Siap sengih-sengih tengok ummi macam bangga pulak nak tunjuk 'saya dah berjaya ke hujung katil'.

Jadi mari menyiapkan LNPT sebelum cuti esok. HRMIS ni sangat menyakitkan hati la. Aku tunggu loading 1 page pun siap boleh pi beli makan kat cafe, siap makan segala dia tak abes loading lagi.

Takpe, kita tengok. Kalau tak boleh jugak aku buat kat rumah.

Wednesday, December 28, 2011

Hari Ni Aman Sikit Kot

Assalamualaikum

Hari ni adelah hari last hantar claim. Sebelum pukul 2. N aku tak buat claim aku lagi. Huhuhu....

Dah hari-hari meeting dari pagi sampai petang. Memang tak menyempat la aku nak membelek claim apetah lagi nak kira berapa banyak claim aku dapat.

Semalam pun meeting sampai petang. Sob... Sob... Pukul 6.30 baru abes meeting weh. Kelam kabut aku balik nak amik budak-budak. Sampai rumah Toksu pukul 8. Hana je ada. Abang Amir dah diambil dek abah dia.

Aku call Abang Misai semalam nak suruh dia amik bebudak sebab aku lewat. Jenuh aku call asek la masuk voicemail. Bisa bertukar menjadi hijau aku dengar suara awek voicemail tu tau. Call rumah ingat laki aku ada kat rumah. Rupanya dia tak balik since kuar pi keja malam semalam tu.

Tetiba masa aku nak punch out dia miss call aku. Miss call aje lak tu. Nak suruh aku la tu call dia balik. Dia kata hp ter'off'. Maklum la, hp dah buleh campak masuk lombong. Suruh beli baru tak nak. N dia still kat tempat keja. Hujan lebat tak boleh nak balik. So, aku la kena amik bebudak.

Kesimpulan dia sekarang ni, abang sila tukar hp anda. Sebelum aku naik hangen call asek masuk voicemail.

Geram sungguh aku tau.

Eh, claim tak buat lagi boleh pulak taip entry panjang-panjang. Muahahahaha! Nak isi borang cuti sekali. Bos sudah kasi green light.

Shopping la kita Jumaat ni. Jangan jeles. ;p

Tuesday, December 27, 2011

Tuesday Yang Blues

Assalamualaikum

Yeah.... Tuesday blues la pulak. Nak monday blues semalam dah cuti. Kahkahkah!

Hari ni ada meeting kat KOMTAR. Tumpang staf aku je la. Aku tak tau parking kat mana. Memang la KOMTAR tu besar. Tapi serius aku tak tau parking kat mana.

N aku sangat la pelupa sebab tertinggal borang cuti kat rumah dalam planner aku yang jugak ada kat rumah. Konon nak buat keja kat rumah tapi hampagas ye. Aku tak buat apa n dok mengadap anak-anak je.

Dengan si Hana keja asek berak je. Bukan cirit. Tapi dia berak sikit-sikit. Sejam dua je nak tukar pampers. Hoh... Tokei pampers pun buleh bankrap tau. Sehari dekat 10 kali dia berak. Nasib la ada cloth diaper (CD). Aku bagi pakai CD je. Nak basuh tu la malas sikit. Tapi kira jimat la kan. Nak beralih bulan ke apa la budak ni. Nak kata bagi benda pelik-pelik mana ada. Dia dok isap tetek je. Ke ummi dia yang makan benda pelik-pelik sampai effect kat anak???

Amir takde problem. Dia pandai dah main sorang-sorang. Kadang-kadang ajak ummi keluar tengok ikan dia. Bercakap tak berenti. Hehehehe... Semenjak pandai bercakap ni melayan je la. Dok pujuk adik nangis semua keja Abang Amir. Menjawab pun dah pandai. Huhuhu... Belajar dengan sape la tu.

Ok la. Aku nak menggodek HRMIS sat. Penat weh. HRMIS lembap macam siput. Kalau lumba dengan siput pun kalah kot.

Jumpa lagi.

Friday, December 23, 2011

Panjangnya Meeting. Siap bersambung....

Ye, rehat time. Ingat nak tido. Tapi mata tak nak lelap pulak. Macam ni la aku. Kalau dah letih sangat mula la tak boleh nak tido.

Perjumpaan dengan pengarah disambung petang ni. Banyak la pulak pesanan-pesanan bos ni. Bos baru adelah agak skema. Maka sila skemakan diri anda juga.

N mintak la petang ni meeting tak meleret sampai over time opis. Confirm la jammed kalau keluar lewat. Sebab hari ni Jumaat.

Hish... Kepala ting tong pulak. Ok la.

Badan Penat

Assalamualaikum

Aku mengantuk n badan adelah amat letih. Semalam balik lewat. Meeting abes dekat pukul 6. Keluar opis hujan. Jalan jem. Oh, sungguh pakej sekali.

Aku sampai rumah pukul 8.15 gitu. Nak keluar dengan akak aku pun tak jadi. Pasal dia tunggu aku lama sangat. Dah la manjang dok tanya aku kat mana. Stress woh tengah drive pastu orang dok sms. Tak cukup sms call pulak. Aku memang tak jawab la. Sebab aku jenis tak reti nak kontrol keta sambil bercakap kat fon. Sms pun tunggu time keta stop.

Pagi ni pun ada meeting lagi. Perjumpaan pengarah dengan anggota. Petang pun ada meeting. Bagus sangat la minggu ni. Langsung tak dok kat meja buat keja. Memang berlonggok la keja aku.

Tahun depan punya meeting pun dah nak kena set tarikh. Aku nak buat takwim untuk setahun la. Senang. Hulur je kat bos. Takyah tanya-tanya dah. Penat aku nak jawab.

Tengahari ni aku nak tido.

Thursday, December 22, 2011

Pagi Ni Nampak Van Dalam Longkang

Assalamualaikum

Penang hujan pagi ni. Tak la hujan lebat. Renyai-renyai je. Aku dah 2 hari tido peluk anak-anak je. Laki aku dah 2 malam tak balik. Pi keja. Ada kes kata dia. Pi keja takpe. Hang pi ke lain siap la. Sila tengok almari bahagian aku dan anak-anak kosong.

Sebab hujan maka keadaan gelap ye. Selalu kalau aku keluar tu dah cerah la jugak. Ni memang gelap macam malam.

Aku adelah tak suka drive dalam gelap. Bukan tak pasang lampu keta. Of course la wajib pasang lampu kan. Tapi aku tak suka. Sebab silau. Aku ni rabun silau buleh tahan la. Ada buat spek tapi aku pakai kejap je. Ntah ke mana hala aku campak spek aku tu.

Bila air hujan tu melekat kat cermin keta n ada keta dari depan suluh keta aku memang la silau macam hape lagi. Sakit bijik mata aku. Takkan nak drive tutup mata pulak.

Eh, pagi tadi aku nampak ada van kilang landing baik punya dalam longkang. Kat susur masuk ke tol jambatan. Ada sesiapa yang hala ke belah Pulau macam aku ni nampak? Adekah driver tu mengantuk sampai buleh melanding dalam longkang tu. Atau pun drive macam pelesit?

Sepanjang-panjang pengalaman aku keja kilang masa zaman anak dara pingitan dulu. Naik van kilang memang scary yer. Sebab driver tu drive macam kan dia bawak kat Litar Sepang. Laju gila!

Diorang ni kan kejar nak amik n antar orang. So, paham-paham sendiri la. Seriau je kalau kat selekoh tu dia buleh relax bawak lelaju. Macam yang dia bawak sekali dalam van adelah anak patung.

Jadi aku tak heran la kalau dia melanding dalam longkang kerana drive seperti dikejar hantu. Tapi elok terletak je van tu aku tengok.

Kalau ngantuk macam orang bawak van atas jambatan semalam. Dah la slow nak mampos. Kejap ke kiri, kejap ke kanan. Hoih... Nak mati sila la mati sorang-sorang. Jangan babitkan orang lain. Dah la masa tu banyak keta atas jambatan. Aku nak potong dia punya la seksa sebab lane kanan keta sume laju. Last-last tawakal bagi signal terus berdesup ke kanan.

Tapi dia ngantuk ke mabuk sebenarnya? Musykil gak aku.

Eh, berblogging macam takde keja. Hari ni meeting pagi petang ye.

Ok, papai~~

Wednesday, December 21, 2011

Bertaklimat La Kita Sehari Ni

Assalamualaikum

Hari ni sehari suntuk aku ada taklimat. Keja aku ni memang asal hujung tahun kena buat taklimat untuk tahun depan. Tak cukup hujung tahun pertengahan tahun pun kena buat jugak padahal benda yang sama je.

Takpe la. Mengabeskan duit yang ada. Bukan duit aku.

So, pagi ni je la update aku. Tengahari ke petang ilek pocik la.

Semalam aku balik awal. Tengah-tengah jambatan boleh ada eksiden. 4 bijik keta sekaligus. Keta paling depan brake mengejut kot. Abes la keta belakang menyondol. Kat lane paling laju la kan.

Aku bawak lane tengah. Yang hanginnya diorang ni pun sibuk la nak slow tengok eksiden. Prihatin sungguh kan. Setakat nak tengok je tak payah. Tak sampai 1 km ada lagi eksiden. Pun stok sondol menyondol.

Pagi tadi pulak lagi la. Ada sebijik keta Merc lama ni. Aku tak tau la apa driver dia meroyan pepagi buta. Bawak laju gila. Dah macam nak langgar belakang keta aku tu. Lepas tu memotong pun ala-ala dah nak bergesel dengan keta aku je. Ko nak terberak ke ape??? Sampai traffic light merah tau pulak berenti. Aku ingat ko nak langgar je. Takut jugak rupanya. Tadi dah macam tak takut mati sangat.

Lepas tu aku nyaris dilanggar dari depan pulak. Dek keta stok-stok Hilux gitu. Boleh pulak ko dah nak nampak aku ni makin dekat ko nak potong jugak motor yang lembap tu. Tunggu aku blah dulu boleh tak. Nyaris aku nak terbabas masuk bendang. Kot tak ada masuk berita hari ni keta masuk bendang kerana mengelak keta lain memotong.

Memang scary la hari ni. Ok la, aku nak pi taklimat. Tunggu abes ngepam sat.

Tata~~

Tuesday, December 20, 2011

Banyak Nau Time Off Ye... Hehehehe....

Disebabkan ini adelah kali ke 4 aku mintak time off. Maka aku tak berani hulur surat cuti. Huhuhuhu....

Tadi masa aku hulur time off tu pun timbalan tanya.

'Dah berapa kali time off bulan ni?'

Hamik ko. Terkedu kejap aku. Tapi cover balik. Aku kata la patutnya aku nak amik cuti je. Tapi sebab keja banyak so aku mintak time off je la daripada amik cuti. Hehehehe... Saje nak kasi nampak diri adelah rajin.

Aku tengok punch card tadi adelah 3 kali aku dah time off. Tapi sume ade reason yang sangat la kukuh. 1st pi klinik ada appointment. 2nd pakcik aku meninggal. 3rd tu pasal nak pi Johor. Yang hari ni nak bawak anak pi klinik.

Aci la kan. Mana ada klinik gomen bukak hari cuti. Diorang pun nak cuti jugak.

Tadi ade la hint-hint jugak tanya pasal cuti. Sebab ada ura-ura cuti dibekukan. Timbalan kata aku tak terlibat. Aku tanya buleh ke kalau nak cuti. Hehehehe... Memula timbalan macam mengeluh. Tapi aku cakap nak amik cuti bawak Hana jumpa pakar. Baru la dia ok.

Yang nak bawak Hana jumpa pakar tu memang betul la.Aku tak tipu pun. 4hb depan.

Minggu depan la baru aku hulur-hulur borang cuti tu. Kot timbalan tak bagi aku kena la pendekkan cuti.

Aku nak pencen cepat la cenggini. Huhu...

Tapi min nak pencen kena 25 tahun dalam servis. Masa tu umo aku dah 50 la. Anak dah besar weh....

Lembap Sunggoh!

Apesal HRMIS adelah sangat lembap???

Gila sungguh aku patut kena hantar LNPT semalam tapi hari ni pun tak boleh jugak nak masuk. Sempat abes makan bihun sebungkus pun tak abes lagi loading.

Silap-silap abes je loading keluar error.

Sungguh menyakitkan hati.

Boleh tak create sistem bagi stabil dulu baru bagi orang guna. Menyusahkan betul.

Mau Mintak Time OFF

Assalamualaikum

Aku banyak keja sat lagi jadi mari update awal-awal.

Hari ni aku nak mintak time off. Nak balik awal sikit. Sebab nak mengangkut anak kecik ke klinik. Patutnya semalam appointment dia. Tapi disebabkan aku bz n ada taklimat SBPA so aku dengan sendirinya tanpa menginform nurse membuat appointment hari ni. Hahahaha!

Ingat si Hana kena cucuk hari ni. Dengan semangat aku bagitau Toksu Hana tadi yang hari ni dia kena cucuk. Sekali tengok buku yang aku bawak ke opis bulan ni takde cucuk. Rehat sebulan. Next month dah 5 bulan baru cucuk. Hehehe... Sudah silap info maaaa....

Takpe la. Balik karang betulkan info.

Ni aku nak setelkan banyaaaakkkkk sangat keja aku yang menimbun ni. Esok ada taklimat dengan perbincangan. Lusa ada meeting pagi petang. Tulat pun sama, meeting pagi petang. Dasat betul hujung tahun ni.

Aku ingat nak mintak cuti hujung tahun sambung ke awal tahun. Agak-agak bos bagi tak? Awal tahun tu ada reason aku nak bawak Hana pi jumpa pakar. Yang hujung tahun ni takde reason. Reason suka-suka boleh? Cuti aku berlambak-lambak lagi weh. Kalau masuk GCR pun maksimum 15 hari je. Ada belen lagi 19 hari.

Bawak ke tahun depan campur dengan cuti lagi 30 hari apekah aku nak buat dengan cuti-cuti itew??? Tu tak campur lagi tahun depan kot aku kena keja time hari cuti lak. Dapat lagi cuti ganti.

Try la dulu. Kalau dapat aku nak berjimba dengan menyoppingkan diri sendiri. Dah lama tak jalan-jalan shopping. Sekarang asal keluar bawak bebudak bertuah 2 orang tu mesti si Hana buat perangai. Tak suka dok dalam stroller. Guna carrier pun nangis jugak. Hadussss.... Tak sempat langsung aku nak memusing dalam Tesco cuci-cuci mata. Ye, Tesco je nokkkk....

Ok la. Aku nak siapkan keja sebelum pi mengadap timbalan dengan borang time off n borang cuti. Jangan la kena reject.

Tata~~

Monday, December 19, 2011

Hujung Tahun Yang BZ Macam Lebah

Assalamualaikum

aku bz hari ni. Kejap lagi pukul 9 ada taklimat SBPA pulak. Rasa macam malas je nak masuk sebab keja aku berlonggok.

Dan aku rasa tak sedap badan. Dari semalam. Tetiba rasa pelik sebab period aku datang awal 10 hari kot dari tarikh sebelum ni. Rasa tak larat gila. Letih semacam.

Ingat nak amik cuti hari ni bawak Hana pi cucuk. Tapi sebab taklimat n keja yang berlonggok aku tak cuti. Try mintak time off jap lagi. Kalau dapat aku blah awal bawak budak bertuah tu pi cucuk. Kalau tak ntah bila la buleh bawak.

Nak harap abah dia tak payah la. Dia kata si Hana ni melekap dengan aku je. Karang kalau dia bawak lepas tu budak tu melalak lepas kena cucuk dia nak pujuk macam mana. Aku takpe, aku ada tetek untuk pujuk budak bertuah tu.

Ye la tu.

Friday, December 16, 2011

Aku Bz Okeh

Assalamualaikum

Dah lama aku tak update kan. Bukan pasal tak nak update. Tapi internet kat opis down. Dan aku dah sewel mengadap pc tapi tak buleh bukak internet.

Dan bila dah buleh bukak internet aku pulak bz melampau-lampau. Baru petang semalam internet ok. Semalam pun aku balik lewat sebab meeting abes pukul 6.30. Laki aku la mengangkut anak-anak balik. Aku tak tau macam mana dia bawak Hana balik sebab carseat ada dalam keta aku. Pandai-pandai la ye bang.

Jadi aku tak sempat nak update banyak hari ni. Aku banyak keja. Kerana tetiba dilantik untuk buat semakan kualiti n jadi pengendali kursus.

Kalau aku sempat nak menebengkan bontot kat kerusi ni aku update. Kalau tak takde la. Sebab memang aku kena berjalan merata hari ni.

Tata~~

Tuesday, December 13, 2011

Tak Tau Nak Boh Tajuk

Assalamualaikum

Aku still lagi keletihan. Ni tengah sakit belakang pulak. Rasa nak je aku hampar toto lepas tu tido kat opis ni. Tapi toto la takde. Hahaha!

Semalam balik keja bagi nenen kat Hana kejap. Mandi manda. Makan. Lepas makan terus aku angkut Hana masuk bilik. Kasi tido pasal ummi dia pun nak tido sekali. Memang tak sampai berapa minit aku dah belayar. Nasib baik la si Hana pun ngantuk sama. Dia pun tido jugak.

Amir aku tak risau pasal ada sepupu dia dok main-main dengan dia. Kalau sepupu dia balik dia dok layan bek hantu dia. Hehehehe! Bek hantu adelah cerita kartun Shaun The Sheep yang episod anjing terjatuh dalam selut time nak amik bola. Shaun The Sheep ni memang feveret Amir. Boleh ulang tengok sampai beratus kali dalam pc tu. Bek adelah kambing ye.

Patutnya jugak hari ni ada meeting. Pukul 2.30 petang. Tapi dalam email semalam kata meeting pagi. Apekah meeting pagi buat petang? Sesuai ke panggil meeting pagi gitu? Bukak email pagi tadi pengarah kensel meeting. Pasal ramai pegawai takde. Jadi mari kita menari tango seketika. Hikhikhik!

Aku nak upload pic si Hana debab ni. Tapi kabel hp aku laki aku pinjam la pulak. Lupa pulangkan la tu. Jadi takde la pic si debab untuk tontonan umum.

Dah 4 bulan dah debab. Amir panggil adik dia 'Bab'. Kehkehkeh... Mulut potpet je sekarang. Ajak borak. Dah pandai meniarap lepas tu angkat bontot pulak. Nak mara ke depan dah. Tapi selalunya tergostan ke belakang la. Haha! Hari tu sebelum balik nyinggah kedai mamak Subaidah sebab kebulur. Mamak amik order tu bukan main suka si debab ni. Siap amik gambar.

Yang Hana pulak sikit-sikit terteleng kepala cari mamak tu. Amboi dik, taste bollywood nampak. Muahahaha! Abang dia si Amir tu pulak pantang nampak pompuan comel + cantik. Tergedik-gedik. Kalau tengok cerita Cinta Elysa tu mata tak lepas tengok Fasha Sandha. Huuuuiiiii.... Kecik-kecik dah pandai.

Ok la. Tu je kot. Otak jammed pulak.

Papai~~

Monday, December 12, 2011

Dah Balik Dari JB

Assalamualaikum

Tuan blog masih lagi kepenatan. Balik dari taklimat kat JB nun. Dengan bawak hero dan heroin yang sungguh la melasak.

Pagi tadi pun aku drive memang mamai la. Dah gaya-gaya nak tertido. Tapi celikkan jugak bijik mata ni kasi buntang. Lepas tu layu balik.

Nak amik cuti malas. 19hb ni nak amik cuti pi cucuk Hana. Tu, yang koser sangat aku nak amik cuti hari ni. Datang je la keja.

Kat JB tu tak pi jalan mana pun. Melepak bilik je. Bilik mengadap Singapura. Jadi tambak Johor je la tetiap hari aku dok perati. Jammed memanjang. Asal celik mata tengok tambak jammed. Nak tido pun jammed jugak. Time bila tambak tak jammed aaa?

Hana memang sangat membuat perangai ye. Dok dalam bilik tu keja eh melalak sesaje kalau aku takde. Abah dia dah macam sewel dah nak jaga 2 orang budak. Nasib la Amir tu pandai bawak diri sendiri. Dok main sorang-sorang. Kalau tak dok acah-acah adik kasi adik senyap. Baru la laki aku tau macam mana huru haranya aku menjaga 2 orang budak bertuah tu time dia pi out station.

Pic tak banyak. Ada la 2-3 keping. Sebab mood memang takde nak bergambar ni.

Ok la, aku nak melepak kejap. Penat sesangat weh. Semalam Amir kacau aku tido pun kena marah. Huhuhu... Kesian anak aku.

Wednesday, December 7, 2011

Kucing Bercakap

Semalam kak ipar aku dok la tunjuk 1 benda dalam hp dia kat Amir. Application kucing bercakap.

Kalau kita bercakap nanti kucing tu ajuk balik. Tapi suara tu bertukar la ala-ala chipmunk gitu. Excited sungguh Amir dok terjerit-jerit sebut nama sendiri.

Aku tak tau pun nama application tu. Nak tanya malas jadi aku buat muka toya.

So, tadi dengan gigihnya aku pi google dengan keyword 'software kucing bercakap'.

Hahahahaha! Gila bengong kejap. Nasib baik la jumpa. Rupanya nama application tu Talking Tom. Ni tengah gigih jugak save dalam pc. Sat lagi nak transfer ke hp. Tapi apekah size macam gabak pulak.

Takpe. Kita tengok dulu. Kalau buleh masuk hp balik ni nak tunjuk kat Amir. Mesti dia seronok dua tiga ronok. Lepas tu hp ummi akan jadi hak milik Amir. Lepas tu ummi naik hangen lak. Muahahahaha!

Petang Ni Ke JB

Assalamualaikum

Aku kat opis daaa... Tengah menahan sakit perut nak terberak. Bukan tak nak pi berak. Tapi tengah dok mengepam ni. Sesi pertama. Kalau aku gi toilet dulu karang macam geli-geli je. Hahahaha! Jadi aku bekpes dulu pastu pam susu. Sanggup ko menahan sakit perut.

Semalam tido lambat. Si Hana telah membuat perangai. Apesal tah. Maybe sebab dia bangun awal petang time aku nak amik tu. Sampai rumah dia menenen sampai tertido. Tapi bila aku letak je kat dalam buai mata dah terbuntang. Adoi laaaa.... Tu yang buat perangai malam tu.

Aku bagi tetek semua tak nak. Last-last abah dia pegang suruh aku bancuh susu tepung. Aku bancuh sikit dalam 2oz lepas tu abah dia bagi terus dia nyot nyot nyot. Ehhhhhhh... budak ni. Nenen n susu ummi yang lazat pulak ko tak nak ek. Selalu tolak susu botol. Dah kelaparan sangat la tu. Dah tak koser mulut nak menyedut tetek. Nak yang pantas je. Bertuah punya anak.

Hari ni balik awal. Aku kan nak ke JB. Bos macam berat hati nak bagi balik awal pasal function start malam esok. Tapi koser la aku nak direct dari Penang ke JB non stop or just stop kat RnR kan. Sebab bawak budak kecik agak kesian la dengan bebudak tu. Lain la kalau aku berdua je dengan laki aku. So, kitorang decide nak bertolak petang or malam ni pastu tido kat Shah Alam. Pagi esok baru bertolak ke JB.

Tu yang mintak balik awal. Siap time balik semalam aku tengah drive atas jambatan bos call. Kata aku tak buleh claim lodging untuk aku pi Shah Alam tu. Yeee, aku tau itu. Risau sungguh bos kalau aku claim.

Ni nak repair slide yang aku dah buat. Timbalan mintak tambah-tambah sikit. Buat semua siap-siap lepas tu aku nak mentelaah untuk presentation. Kihkihkih... Dah lama tak dengar ayat mentelaah.

Okie dokie.

Tuesday, December 6, 2011

Dah Ada Orang Nak Ke JB

Assalamualaikum

Mengantuk yang amat. Drive tadi pun aku rasa nak tertido. Siap rasa keta macam melayang-layang je. Bahaya betui aku ni. Ape yang mengantuk sangat ntah la.

Akhirnya dah dapat orang yang nak ke JB. Dah semua pun main tolak-tolak. Alhamdulillah la ada akak ni tak kisah. Siap nak pi dengan family gitu. Thank u Kak Ton. Jasamu dikenang.

Jadi keja aku sekarang adelah menyiapkan slide untuk presentation kat sana. Ini lagi 1. Tukang handle tu bukan bagitau kitorang ni kena bentang. Aku tau pun bila tengok aturcara program. Bertuah betui.

Maka slide aku adelah simple mimple je. Siapa suruh tak bagitau. Aku pulak yang pi call tanya. Last minit nak buat slide cantik-cantik memang tak la kan.

Dah la aku kena present. Huwaaaaa!!! Tensi mak tau.

Nak buat slide. Karang timbalan nak tengok.

Monday, December 5, 2011

Serabut Serabai

Aku tengah takde mood. Fikir nak ke JB ni. Laki aku nak pi jugak. Takpe la kalau dia nak pi kan. Ok la tu. Yang menyesakkan otak aku adelah bilik.

Bilik untuk bos single. Sekali bilik untuk staf adelah sharing??? Tadi discuss dengan timbalan aku dia kata dia tak leh nak pi kot. So, aku buleh amik bilik dia. Tapinya... Ada tapi lagi tu. Itu kalau dia confirm tak pi la. Kalau dia kena pi jugak aku nak merempat kat mana dengan laki n anak-anak aku???

Dah la rate bilik bos lagi tinggi dari rate aku kan. Kalau nak claim sah la kena claim ikut rate aku. Dah rugi kat situ.

Susah hati betul aku ni. Aku survey-survey hotel lain yang dekat pun dah takde kosong. Ape kes semua orang tido hotel ke? Tau la cuti sekolah. Wuwuwuwu....

Ke sistem booking semua hancur lebur. Asal aku search je kata takde bilik available. Search untuk 31hb pun takde. Apekejadahnya semua ini????

Tambah lagi 1 masalah ni staf yang nak suruh pi masing-masing ada alasan. Aku pun nak buat alasan tak nak pi boleh tak? Susah-susah sangat aku sorang je pi.

Aku call semua kata ada hal. Geram sungguh aku wooo...

Al-Fatihah Untuk Md Firdaus Bin Ahmad.. Semoga Rohnya Dicucuri Rahmat... Amin.. :(

Assalamualaikum

Aku baru masuk opis pukul 11 tadi. Lambat sebab semalam ke Alor Setar. Balik lewat malam.

Ke Alor Setar menziarah jenazah. Pakcik aku *adik pada abah aku* meninggal pagi semalam kat Seremban. Dia 1 family pi melawat sedara mara kat sana. Tetiba dia macam penat. Bawak pi hospital tak lama terus meninggal.

Dari Seremban bawak balik jenazah ke Alor Setar. Dalam pukul 8.30 malam jenazah sampai. Dikebumikan pukul 9.30 malam.

Jadi aku masuk lewat ke opis. Penat sikit. Hiway lak jammed masa balik semalam. JPJ buat roadblock. Macam takde masa lain nak buat roadblock. Tengah-tengah malam jugak jadi pilihan. Kat hiway pulak tu.

Al-fatihah untuk arwah Md Firdaus Bin Ahmad atau dikenali sebagai Uncle Daus di kalangan anak-anak buah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang mukminin. Takziah juga untuk family arwah.

Friday, December 2, 2011

Pagi Tadi Nampak Eksiden

Assalamualaikum

Lambat sikit up entry hari ni. Ada meeting pagi tadi. Plus aku adelah masih terkejut sebab ada kejadian eksiden kat laluan aku nak pi keja.

Eksiden motor n lori kalau mata aku ni tak salah pandang. Time aku sampai kat tempat kejadian orang motor tu dah terbaring atas jalan. Tak bergerak pun. Aku nampak sipi-sipi je. Tak berani tengok direct even kalau aku toleh memang clear gila la mangsa tu terbaring atas jalan.

Ye la, baru nampak sipi pun aku dah teringat sampai sekarang. Nampak direct mau pitam aku dalam keta. Lemah semangat tau.

Teringat pulak time aku balik dari rumah makcik aku. Masa tu study lagi. Bas turunkan tepi jalan n menapak ke stesen komuter. Sebelum sampai stesen komuter tu ada eksiden. Kemalangan maut la. Mayat tu dah kena tutup dengan paper.

Aku lalu betul-betul sebelah mayat tu. Dengan darah dia fresh lagi mengalir atas jalan. Rase nak pitam tapi buat muka berani. Jalan menonong je. Sampai sekarang wei aku ingat lagi. Siap terasa-rasa macam aku still ada kat tempat eksiden tu.

Dah, tetiba jiwa kacau teringat pasal eksiden. Ish.... Sungguh lemah semangatnya aku ni.

Thursday, December 1, 2011

Tudung Baru :D

Assalamualaikum

Aku pakai tudung baru hari ni. So feeling-feeling jelita. Kohkohkoh!

Dari pagi tadi aku dok ke hulu ke hilir cari orang admin. Bila call tak berjawab. Bila aku pi department diorang tak nampak batang hidung. Apekah??? Semuanya melesap ke?

Ada hal aku nak discuss pasal tanggung tugas ni. Ada staf yang cuti n nak la setel apa yang patut cepat-cepat kan. Kesian pulak dok hold lama-lama.

Ni claim aku pi Putrajaya hari tu pun tak terbuat lagi. Motif tak siap-siap? Hahaha! Aku lupa la macam mana nak buat claim. Harus pi cari budak yang dok pi sekali dengan aku hari tu. Nak tengok claim dia macam mana.

Aku nak pi meronda kat admin lagi. Huhuhu... Penat wooo. Admin jauh dengan bilik aku. Bila call pun tak berjawab. Perlu la kita exercise pulok.

Eh, hari ni aku balik awal. Yeayyyy!!!

Wednesday, November 30, 2011

Hari Ni Kena Present Topic Of The Month

Assalamualaikum

Morning. Aku tengah sakit kepala ni. Kena hujan semalam kot. N dah ada rasa macam nak demam gitu. Semalam stuck dalam jammed yang aku rasa kalau aku jalan kaki lagi cepat sampai rumah. Bayangkan la ye, keluar opis pukul 5, tapi nak dekat pukul 8 baru sampai rumah. Macam rumah aku tu jauh kat Tapah. Huhuhuhu....

Dah la kaki sakit. Jammed teruk. Macam nak tertanggal kaki aku dok main clutch. Lepas ni beli helikopter la. Hahahaha! Macam ko tu kaya sangat la kan nak beli heli. Kipas heli tu pun ko tak mampu tau.

Pagi ni ada meeting pengurusan. Aku kena present topic of the month. Hampagas betui. Takpe, aku baca je. Diorang bukan dengar pun.

Disebabkan ada meeting, pagi-pagi lagi aku dah tapau breakfast. Beli nasi lemak kat rumah sebelah. Akak tu baru start jual semalam. Dia dah berenti keja kilang sebab takde orang nak mengasuh anak dia.

Jadi mari la menolong menambah pendapatan orang. Sedap jugak la sambal nasi lemak akak tu. Esok beli lagi. Kehkehkeh... Tembun la aku hari-hari tala nasi lemak.

Ok, mau prektis baca omputih ni. Terbelit lidah tau. Dah la english aku ni memang ke laut dah. Kena pi sekolah balik la nampaknya.

Tata~~

Tuesday, November 29, 2011

Amir Sakit Kaki

Aku tengah risau pasal Amir. Anak bujang bertuah tu. Dah 3 hari nampak dia jalan terhencot-hencot. Macam orang sakit kaki sebelah.

Aku nampak dah memula tu. Dia jalan macam tak betul. Tapi tengok elok pulak berlari ke sana sini. Lepas tu mak mertua aku lak tegur. Dia kata apesal Amir jalan hencot-hencot.

Bila aku tanya si Amir dia sakit kaki ke, dia jawab 'Dakkkk.'

Ok, dia sendiri kata tak sakit. Tapi apesal lak jalan macam tu kan. Aku tanya lagi.

'Amir sakit kaki mana? Tunjuk kat ummi. Amir ada jatuh ke?'

Dia tunjuk kaki kanan. Bila tanya lagi tunjuk kaki kiri. Haisyoooo... Kaki mana satu mehhh...

'Amir jatuh kat rumah Amir.'

Dia bagitau jatuh kat rumah dia. Kat celah mana la jatuhnya. Ada la hari tu dia jatuh dalam longkang masa menyibuk abah dia nak tampal longkang yang berlubang dengan simen. Hmmmm....

Semalam Abang Misai cakap masa dah basuh berak Amir tu time nak pakaikan pampers Amir mengaduh sakit. Kat sendi peha tu. Laki aku pun amik minyak la urut-urut sikit. So, pagi tadi masa dalam keta aku tanya Amir dia sakit kaki lagi tak. Dia jawab,

'Dakkk... Abah dah boh minyak.'

Tadi laki aku call kata Toksu Amir mai rumah. Tanya apesal Amir jalan macam teruk je. Jalan gaya orang sakit kaki la. Terhencot sana sini. Aku dah risau.

Bila aku suruh laki aku bawak pi klinik dia kata doktor nak buat apa. Paling kuat bagi ubat sapu. Boleh ke aku nak suruh doktor x-ray kaki dia. Tapi takut dia la pulak lari tak cukup tanah sebab takut. Ish....

Runsing sungguh la.

Risaunye ummi.. Hope Amir ok balik ni. :(


Cuti 3 Hari So Hari Ni Mood Malas

Assalamualaikum

Kat opis. Hari ni mood malas. dah 2 hari aku tido mati. Bunyi alarm pun tak dengar. Memang penat bebenor je gaya ek. Semalam Amir masuk bilik bagitau dia uh uh pun aku memang dah tak sedar. Nasib baik laki aku ada tak keja. Kalau tak kesian anak bertuah tu. Berselepet taik kat bontot.

Hari ni jugak aku sakit belakang. Dengan mengantuknya. Bendera merah sudah berkibar pagi tadi. Jadi mood aku memang ke laut la.

Weekend lepas aku lepak rumah akak aku je. Hari Sabtu tak pi mana. Dok melangut basuh baju yang dah menimbun macam Everest tu. Laki aku pi kenduri. Aku tinggal berdua je dengan Hana. Amir pun follow apaknya. Jadi buleh la aku tido sekejap dengan aman damai.

Hari Ahad dah plan dengan akak aku nak lepak rumah dia makan-makan. Aku tolong makan je. Muakakakakaka! Adik aku yang kat Shah Alam tu balik. Kebetulan semalam b'day dia. So, buat la makan-makan sikit. Tapi b'day girl yang masak. Keskes... Pemalas sungguh akaknya. Siap request pulak nak mee kari. Hahahaha!

Jadi melepak la di hari Ahad dari pagi sampai petang dengan adik beradik aku. Pagi tu siap ikut pi pasar. Angkut sekali anak-anak aku yang bertuah. Amir memula nangis takmo naik keta. Dia ni ada pe'el kalau bukan keta ummi or abah dia memang tak nak naik. Tapi nak tinggal dia pun tak nak dengan opah dia. So, angkut jugak la. Paksa dia masuk keta. Sampai pasar elok pulak. Siap pau keychain katak lagi.

Hana pulak sepanjang kat pasar tu berkelek la dengan aku. Tak bawak stroller. Ate bawak keta kelisa je. Mana muat nak taruk stroller dengan bontot-bontot lain nak dok dalam tu gak. Naik muscle tangan aku senah. Hahahaha! Budak Hana tu dah 6 kilo rasanya. Serius keras dah muscle kat lengan ni. Kikikiki! Hana pulak siap syok lagi tido atas tetek omak eh.

Semalam pulak saje bawak bebudak ni jalan-jalan. Hana asal dalam keta cari tetek pastu tido. Amir pulak tak reti dok diam. Kejap ke depan, kejap panjat ke belakang. Siap dok dalam carseat adik dia. Sebelum tu kan tu carseat dia. So, feeling-feeling kecik kembali la tu. Relax pulak dia dalam tu.

Pi singgah Longwan kat Kepala Batas. Belikan Amir beg Angry Bird. Hehehe... Baju Angry Bird aku dah beli masa pi pasar hari Ahad tu. Pagi tadi dia bawak dah beg dia pi rumah Toksu. Comel je.

Beli lagi 2 pasang baju. Since Amir still pakai baju yang aku beli masa dia baby dulu. Muat lagi nok. Senteng sikit la. Kita beli la baju baru. Karang orang kata mak pak eh dedua keja tapi tak mampu beli baju anak pulak. Hahahaha!

Ada jugak aku ushar kedai jamu kat situ tengok bedak ronasutra. Tapi ushar je la. Beli tak lagi. Aku tengah testing diri sendiri dengan krim megik ni. Dah nampak ok baru la nak beli bedak n segala mak nenek wishlist aku. Hehehe... Siap ada wishlist lagi senah.

Tu je la weekend aku n cuti Awal Muharam.

Oh, kepada yang bertandang ke blog ni rasanya tak terlewat lagi aku nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 1433H. Semoga mendapat keberkatan di tahun baru Islam ni. Dan semoga perubahan yang berlaku ke arah kebaikan. Amin....

Happy Belated Birthday jugak pada member ku Benzura. Semalam b'day dia. Aku lupa nak sms. Tapi takpe, aku wish dalam ni. Kasi femes sama dia. Hahahaha! Ok Ben, semoga success selalu ye. Pe cite blog dah sunyi sepi beb. Heheheh....

Friday, November 25, 2011

Budak Kecik Itu Selsema

Yeahhh... Memang aku kena pi JB la next month. Nampaknya bulan 12 adelah bulan yang sangat la membz. Oowww... Tak larat. Taklimat dah berderet. Memang pack la bulan 12 ni. Jangan gatai nak cuti.

Eh, si Hana tengah selsema la. Jangkit dengan Abang Amir dia. Semalam hidung meleleh je hingus. Kesian sungguh. Nak tido pun tak lena. Kejap-kejap bangun. Nasib baik la sumbat tetek tu dia still leh bernafas ikut hidung. Tapi ada bunyi la.

Ni balik ni nak tengok macam mana. Kalau teruk kena la bawak pi klinik. Marah betui dia kalau orang dok lap hingus dia. Melalak-lalak. Tak suke la tu orang usik hidung dia. Konon hidung mancung tu mahal la tu. Hahahahaha!

Amir pun berhingus. Semalam ade batuk-batuk. Sekarang kan cuaca tak menentu. Banyak hujan je dari panas. Tapi bila panas mak aih. Macam nak terbakar kulit-kulit.

Ok la. Nak pi pantry. Membasuh botol susu.

Kena Jugak Pi JB....

Assalamualaikum

Kejap lagi aku ada meeting. Macam malas je nak masuk. Disebabkan kena buat report dalam meeting nanti kena la masuk jugak.

Pagi ni nampak lagi babi dalam lori atas jambatan. Apesal aaa... Tiap hari Jumaat ke rutin mengangkut babi ke Pulau? Tak boleh tunggu bukan peak hour ke? Dah la Jumaat lepas pagi petang aku nampak babi. Pagi nampak babi hidup. Petang time balik nampak babi dah kena sembelih pulak. Hangin betui aku.

Pagi ni jugak la bukak emel tengok aku kena pi JB tu. Tapi hapah detail pun takde. Hish.... Berbulu betui la macam ni. Jap lagi tanya kat timbalan la. Sebab laki aku dah volunteer nak cuti. Dia tak sanggup jaga Hana. Dia lagi sanggup ikut aku n angkut bebudak sekali.

Tapi kan Johor tengah banjir sekarang. Isk... Takut la jadi macam tahun lepas ke bila. Yang air banjir sampai tenggelam rumah. Hiway pun tak boleh lalu tau.

Ok la, nak get ready slide yang nak present jap lagi. Slide simple mimple je. Dah tak bagi format. Aku buat ikut suka hati. Hahahaha!

bye...

Thursday, November 24, 2011

Amir Dah Dapat Atam Idaman Semalam

Amik, meeting paling sekejap dalam sejarah aku buat meeting. Huahuahaua! 15 minit saje. Orang yang masuk lambat masuk-masuk je dengar aku cakap sekian, terima kasih. Kihkihkih....

Dah takde apa pun nak bincang. Bila aku tanya semua senyap. Macam la kalau diorang bersuara aku pi makan diorang kan. Jadi dah semua senyap aku kira settle je la. Apa lagi mau tunggu. Takde soalan jadi mari kita tangguhkan mesyuarat. Jumpa anda bulan hadapan.

Semalam sempat la nyinggah pasar. Belikan atam Mama Fik untuk Amir. Haha! Tapi drumstick lak takde. So, beli aje apa yang ada. Ingatkan dia tak makan. Sekali tu tinggal tulang je uols. Kagum aku tengok tulang tu takde sisa ayam yang tinggal. Memang tulang temulang semata. Ahahaha!

Ada la beli rangka ayam. Tetiba teringin kan. Kat Penang ni murah lagi. Cer ko beli kat Shah Alam. Aku rela tak beli. Mahai nak mapuh tu rangka ayam kat sana. Heran aku. Rangka je kot. Awat mahai sangat. Ade salut emas ke?

Dan aku kempunan rangka ayam itu. Sob... Sob... Sobab eh aku simpan dalam peti ais. Dapat la cuit-cuit sikit. Tapi Hana meragam kan. So, tido kan budak tu dulu. Dengan aku-aku sekali selamat. Abang Misai lak keja semalam. Dia la tibai bagi abes. Huhuhu... Sebelum tido dia tanya,

'Amir makan ayam goreng tak hari ni?' Mukadimah je ni.

'Abes. Tinggal tulang je.'

'Rangka tu umi punya ke?'

'Ha'ah. Tak sempat makan. Mira meragam nak tido.'

'Takpe. Abang dah tolong makan kasi perabes.' Sambil sengih-sengih.

Hahahaha! Aku sorok dalam peti ais pun dia jumpa. Abes kat dia sorang pulak tu. Ye-ye je kata nak diet dengan aku. Konon risau tengok berat sendiri dah naik. Tapi makan tak hengat.

Macam mana mau kurus bang?

;p

Bz Ni

Assalamualaikum

Well, aku banyak benda nak buat hari ni. Petang karang ada meeting. Aku la chairmannye walaupun aku bukan man.

Meeting pagi ni ditunda ke 30hb. Takpe, tunda terus sampai tahun depan pun takpe. Sebab aku malas nak kena present topic of the month untuk meeting tu. Diorang ni memang mendejeykan aku sungguh tau.

Ok la, kalau rajin aku update. Bz ni. Bz ni. Macam aku sorang aje bz. Hahahaha!

Wednesday, November 23, 2011

Atam Mama Fik ;p

Tak sabar nak balik petang ni. Nak amik Amir n Hana n singgah pasar. Nak belikan 'atam' untuk Amir. Hahahaha!

Atam tu adelah ayam ye. Ayam goreng. Hari tu akak aku belikan ayam goreng untuk Amir. Bahagian drumstick. Abes licin dia makan. Hari Jumaat lepas dia mintak kat aku.

'Mi, Amir nak atam mama fik.'

Aku dah gelak-gelak je dengar. Kesian pun ada. Mana aku nak cari atam mama fik nak oiii... Dia panggil kakak aku Mama Fik. Sebab ramai sangat bahasakan diri mama kat Amir. Takut dia confuse so aku bagi la gelaran. Ini Mama Kakak *akak ipar aku*, ni Mama Fik. Hehehehe...

So, petang ni ada pasar boleh la belikan ayam goreng feveret dia. Kalau aku belikan pun confirm dia cakap,

'Mama fik ti.'

Maksud dia Mama Fik bagi. Amboi... Ummi belikan pun Mama Fik dapat nama ye. Kihkihkih... Untung Mama Fik. ;p

Ngantuk.....

Assalamualaikum

Aku adelah sangat-sangat-sangat mengantuk..... Huarrggghhhh!!!! *menguap*

Semalam ye la pasal tengok bola kan. Tapi hari ni apesal ngantuk melampau??? Balik semalam pun ala-ala nak drive sambil tutup mata dah.

Sampai je rumah semalam pas balik keja terus mandi manda, makan-makan, layan Hana n Amir lepas tu pukul 8 aku dah angkut Hana masuk bilik. Amir kalau ummi dia dah masuk bilik dia pun ikut la sambil mulut bising suruh aku bukak tv dalam bilik pulak.

Bagi Hana nenen dengan aku-aku sekali belayar. Tapi dalam pukul 9 terjaga. Nak bukak mata punya la payah. Bangun nak makan ubat aku la. Lepas makan ubat sambung tido balik. Amir pun dah selamat tido sebelah aku.

Dalam pukul 11 terjaga lagi dengar bunyi hp laki aku. Sape call malam-malam ni hah?! Dengar dia borak-borak kat fon sayup-sayup je. Lepas abes jawab fon dengar dia merungut lak. Aku tanya apesal. Rupanya dapat call nak suruh pi operasi.

Dah kunci-kunci pintu lepas laki aku pi keja *dia pi tinggal kunci rumah dia kat opis* sambung tido sambil menenenkan Hana sebab dia pun bangun sama.

Elokkkkk je aku sedap tido tetiba terkejut macam nak terlompat dari katil sebab ada orang ketuk cermin tingkap bilik. Laki aku rupanya. Kat luar suruh aku bukak pintu. Mesti dok panjat pagar rumah tu. Ape dah takde hp nak call ke? Buat terperanjat ai je tau. Bangun pulak pi bukak pintu. Huhuhu...

Pukul 4 pagi Hana bangun lagi. Tapi macam nak tak nak nenen je. Resah semacam. Check-check pampers penuh. Patut la kejap karang pusing kiri, kejap pusing kanan. Tak selesa. Tukar pampers dia pulak. Sumbat nenen terus tido.

Aku pun sambung lagi tido. Pukul 5 bunyi alarm hp. Huwaaaaa!!! Aku stop kan. Rupanya stop terus. Tersedar pukul 5.45. Selalu hp tu kalau aku stop alarm dia akan snooze tetiap 15 minit. Ni takde lak. Dah terkocoh kacah aku bangun pi mandi.

Dah mandi n siap-siap pi kejut Amir pulak. Keja aku kan mengantor bebudak ni pi balik rumah Toksu. Pagi aku hantar. Petang aku amik. Abah dia lenggang kangkung. Alasan, carseat dalam keta aku. Cisssss!

Tukar pampers Amir. Hana baru tukar pukul 4 so tengok tak berak pulak. Start enjin. Time nak angkut bebudak masuk keta dengar Tok Amir tanya apesal basah kat lantai. Adekah pampers Amir baru tukar dah bocor???? Iyeeeeee.... Sekali kencing terus bocor. Tahan kencing ke hape anak aku ni?

Tukar pulak lagi pampers Amir dengan baju seluar semua. Angkut bawak masuk keta. Zasssss! Ke rumah Toksu depa. Hana senyap dalam keta. Angkat Hana bawak masuk rumah ade bauan ye. Berak dalam keta rupanya. Huhuhu... Takpe, mintak tolong Toksu la cuci. Kihkihkih....

Kesimpulannya aku penat terlampau n tak cukup tido sebab tu aku ngantuk. Hahahaha! Boleh buat conclusion gitu?

Tuesday, November 22, 2011

Hari Ni Sila Jangan Lupa Lagi

Assalamualaikum

Ngantuk..... Gara-gara tengok bola. Kihkihkih... Semangat Harimau Muda la kata. Tapi aku tengok sampai separuh masa kedua. Lepas tu dah melayang ntah ke mana. Sedar-sedar diorang dah peluk sama sendiri sambil meloncat-loncat. Terus tanya Abang Misai,

'Menang ke?'

'Ha'ah.'

'Penalti ke?'

'Yup, masa tambahan lagi 30 minit tapi takde gol.'

'Ooo.. Ok.'

Sambung tido. Hahahaha! Tapi tak sampai seploh minit sambung tido Hana dah bangun nak menenen.

Hari ni mesti kena beli jajan untuk Amir. Sebab dari hari Ahad dia tanya.

'Ummi, nak pok.'

Pok tu keropok ye. Bukan mintak aku tepuk. Asal tengok iklan Mr. Potato je kata,

'Amir nya. Amir nya.'

Tu maksud dia Amir punya.

Semalam aku dah beli dah Mr. Potato tu untuk dia. Kat stesen minyak Petronas. Tapi adekah dah bayar aku lupa amik Mr. Potato tu. Aku amik touch n go aku je sebab tujuan utama aku ke sana sebab nak topup TNG aku tu. Huhuhu...

Dah nak sampai rumah baru perasan Mr. Potato takde. Hampehhhhsssss.......

Sampai je rumah Amir menyambut dengan penuh harapan aku bawak balik jajan sebab Ahad tu dah janji nak beli untuk dia.

'Mi, nak pok.'

Terus tepuk dahi la ummi dia. Hahahaha! Kena explain pulak kat budak bertuah tu ummi dah beli pok tapi tertinggal kat kedai. So, mintak dia tunggu hari ni. Kesian la pulak kan anak dok tertunggu-tunggu.

Untung orang kedai kalau aku selalu buat pe'el cenggini. Huhuhu...

nota tapak tangan : Tahniah Harimau Muda kerana telah menyebabkan Garuda patah sayap. Hehehehe...

Monday, November 21, 2011

Sesi Membotakkan Rambut *bukan rambut aku*

Assalamualaikum

Yeahhh... Lambat sikit mengupdate hari ni. Selalu sampai opis je dah update. Mood tak berapa ada sangat. Maklum la, Isnin. Sabtu Ahad dah syok melepek kat rumah.

Weekend aku dok rumah saje. Sabtu tu sesi membotakkan anak-anak. Hahahaha! Rambut Amir dah tebal sangat. Dah nampak macam Amir pakai rambut palsu kata Pak Uda dia. Harus ke? Maka mari la mentrim rambut ye anakku.

Macam biasa. Bila time nak trim rambut je melalak. Tapi kali ni ada improvement la sikit. Trim rambut kali lepas dia telah memuntahkan abah dia. Wakakaka! Kali ni nangis je la. Sambil jerit,

'Abah! Abah!' sambil teresak-esak. Kihkihkih... So comel.. ;p

Lepas tu turn si Hana pulak kasi trim sama dia. Rambut dia naik tak sekata. Belakang gonjeng tak tumbuh-tumbuh. Atas je naik macam landak. Itu pun aku nampak dah macam landak tersepit sebab separuh je tegak. Separuh lagi jatuh. Kita kasi kemas-kemas ye dik. Mari trim jugak.

Maka sudah ada 3 budak botak dalam rumah sekarang. Eh, siapa lagi sorang. Macam Amir cakap la,

'Amir tak, Adik Anah tak, Abah tak.'

Hahahaha! Sorang lagi adelah abah diorang. Abah diorang ni jenis rambut kalau dah makin banyak tu nampak bersimpul-simpul. Kerinting yang tak comey ye. Aku lagi rela tengok laki aku botak daripada ada rambut. Muakakaka!

Heran aku apesal la si Amir tu tiap kali nak trim rambut mesti nangis. Padahal tak sakit pun. Adik Hana dia tak nangis. Tergedik-gedik geli je.

Nanti aku tepek pic Amir n Hana yang dah botak. Abah dia takde pic. Laki aku tu mana suka bergambar ni.

Friday, November 18, 2011

Babi Betul

Tajuk tak menahan hari-hari Jumaat ni. Heheheh....

Entry bukan entry memaki even tajuk nampak macam kontroversi gitu. Akekeke... Tapi sebab pagi tadi aku telah ternampak makhluk pinky hidung penyek tu la.

Masa tu keta aku baru lepas dari jambatan. Sayup-sayup kat depan nampak ada something terloncat-loncat dalam lori. Warna pink. Aku ni mata kadang-kadang tak berapa nak nampak. So, buat tak tau n follow je la keta depan.

Tetiba aku pelik. Apesal banyak keta depan beransur-ansur ke tepi. Masa tu aku kat lane tengah. Ada ke kiri, ada ke kanan. Tinggal lagi 2 bijik keta depan aku baru la ternampak babi terloncat-loncat dalam lori. EEEEEEeeeeeeeEEEEEEeeeeee.......

Apekah perlu membawa babi di pagi hari saat orang nak pi keja kat jalan utama pulak tu. Hiway ok, hiway. Terus laju-laju aku potong 2 bijik keta depan aku. Tak sanggup aku follow belakang lori tu. Huhuhu...

Babi adelah sangat busuk k. Macam mana aku tau babi busuk? Aku tak bela najis mughalazah tu hokey. Experience masa aku kecik dulu la. Masa tu naik bas nak pi sekolah ke balik sekolah tah. Bas zaman dolu mana ada aircond ni. So, kat depan bas terkedek-kedek sebijik lori membawa babi. Bau dia sangat meloyakan tekak. Huwaaaa!!!! Sampai driver bas stop tepi jalan biar lori tu lepas jauh. Punya la busuk.

N lagi sekali aku pernah terbau masa buat lawatan ke rumah orang miskin time keja kat opis lama. Rumah dia dikelilingi kandang babi. Nak nangis weh bila terbau. Abes melekat bau kat baju tau. Rasa nak samak 1 badan je even tak pegang.

Kalau tak ada pengalaman sila la cari mana-mana kandang babi berdekatan. Tak sempat sampai dekat aku rasa ko dah termuntah kot. Huhuhu...

Jadi pastikan keta anda bertutup dan pasanglah aircond kalau dah nampak lori membawa muatan najis ini ye. Sebelum anda semua pengsan akibat bauannya.

Sekian, terima kasih.

;p

Penang Bridge Tutup 20/11/11

Assalamualaikum

Jumaat dah. Esok cuti. Seronok dua tiga ronok la kan dok rumah. Muahahahaha!

Eh, ada benda nak bagitau. Dah berapa hari tapi asek lupa je tau. Sila dush dush kan kepala ke dinding sebab sudah menjadi pelupa tahap dewa. Maklum la, banyak urat putus lepas beranak ni. Muekekeke... Beranak jugak dipersalahkan.

20hb November bersamaan hari Ahad ni Penang bridge akan ditutup ye. Pada sesiapa yang mau datang berkunjung ke belah pulau-pulauan ini melalui jambatan sila datang hari Sabtu. Tapi Sabtu pagi sampai 12 tengah malam saje la. Kalau nak merasa tido atas jambatan boleh datang lepas pukul 1 pagi. Apesal aku kata macam tu baca kat bawah.

Boleh je nak datang Ahad tu tapi kalau korang semua sanggup bersesak menunggu feri yang sekarang ni aku tengok dah macam hidup segan tapi tak mau mati. Kohkohkoh! Ada la lagi 1 option iaitu berenang. Huahuahauhaua! Anda sanggup???

Penang Bridge akan ditutup dari pukul 1.00 pagi sehingga 10 pagi, 20 November 2011 untuk memberi laluan kepada larian Penang Bridge. Ada orang rasa nak berlari jugak? Boleh datang Ahad ni.

Kejadah la nak lari atas jambatan tu kan. Macam dah tak ada tempat lain nak lari. Hahaha! Dah tak pasal jambatan kena tutup. Menganga la orang belah pulau ni. Tapi sini banyak je shopping complex. Takde boring ah.

So, lepas pukul 10 pagi baru diorang bagi jalan. Tu pun kalau setel pukul 10 pagi la.

Ok, tu je pesanan khidmat masyarakat dari aku sebagai warga Penang yang berhemah. Kehkehkeh...

Thursday, November 17, 2011

Mari Menggelabah

Baru je up entry macam mana kalau aku kena outstation dan dan pulak terserempak dengan timbalan aku kat toilet. N dia kata maybe aku kena pi JB 8,9,10hb bulan depan.

Ok, mari menggelabah puyuh sekarang.

Setakat kat Putrajaya tu masih boleh digagahi untuk aku paksa laki aku ikut n bawak anak-anak. Ke JB? Aku rasa mesti dia tak nak. Haiyooooh... Kos tinggi. Kalau naik Air Asia pi balik pun dah 400++. Tak campur aku la sebab aku guna waran gomen kan. Tu belum campur kalau duit hotel kena bayar sendiri. Gigit kuku ok. Makan pasir la bulan depan.

Baru je berangan aku nak shopping gaji bulan ni. Tsk.. Tsk.. Tsk...

Aku kesiankan Hana la. Mesti dia cari-cari ummi dia ni. Selalu time aku amik dia macam tu la. Dia tau je aku yang kelek dia mula kepala dok sondol-sondol ke tetek.

Jangan la timbalan aku taichi jemputan tu ke aku. Huhuhu... Mintak-mintak dia je la yang pi. Amin.....

Stress sungguh bila keja banyak travel ni.

Taklimat Next Month

Bulan 12 ni maybe aku kena pi taklimat. Maybe pemenda. Memang wajib pun. Huhuhu... Taklimat untuk pengisian borang survey. N lepas aku pi taklimat aku pulak kena bagi taklimat.

Yang tu aku tak kisah la nak bagi taklimat. Tang nak pi tu. Dah berpusing bijik mata aku ni memikirkan si Hana yang tak reti dijaga dek abah dia. Haru tau. Boleh laki aku kata Hana ketagih tetek. Tak jumpa tetek tak boleh tido. Padahal budak tu rindu kat aku. Siap sound lagi lepas ni angkut sekali Hana kalau pi kursus mana-mana sebab rajin sangat nak bagi tetek kan.

Kadang-kadang rasa macam nak ketuk je kepala laki sendiri sebab tak support bini nak bagi susu badan kat anak. Ye la, kita ni nak bagi yang terbaik untuk anak. Dia nak senang je. Bagi je susu tepung. Esok-esok anak tu asek sakit-sakit sebab antibodi kureng salahkan maknya jugak. Maknya jugak yang kena bersengkang mata jaga anak. Heeee... Geram ah dengan laki aku ni.

Jadi aku sudah berfikiran kalau aku kena pi taklimat aku memang akan angkut Hana sekali. Tapi abah dia kena amik cuti ikut aku. Baru adil ye tak? Hahahaha! Nasib la kan. Tak nak budak tu meragam malam-malam pandai suruh bawak sekali. Abes kat sana siapa nak jaga pulak. Jadi kanda, sila la amik cuti n jaga anak tu time siang. Malam aku tak kisah tak tido pun.

Kalau tak nak ikut aku memang aku tinggal Hana biar dia jaga. Ko nak bersilat macam mana pun lantak la. Tapi memang aku takkan msg ke call ke sebab hari tu dah kena sekali. Dia hangin jaga anak pi salahkan aku pulak. Sentap menusuk kalbu tau tak.

Jangan diorang ni buat taklimat lama-lama n jauh-jauh sudah. Kesian anak-anak aku.

Badan Penuh Angin

Assalamualaikum

Perut aku adelah berangin. Dari semalam. Lepas makan tengahari. Adekah kerana makan kobis? Aku pun tak tau. Aku makan kobis sebab kata kobis boleh tambah susu. Susu ciput benau.

Jadi, dah berangin 1 badan tu keja nak kentut *Amir sebut bot bot* je la. Idok le aku kentut di khalayak. Kentut la time takde orang. Kat dalam keta pun boleh kentut tapi pastikan ko sorang-sorang la. Kalau ada orang lain, pulak tu kentut menimbulkan bau-bauan maunya pengsan orang lain dalam keta. Kalau ko sorang-sorang ko sendiri yang sedut bau kan. Miahahahaha!

Aku kentut bagi memastikan kesejahteraan perut ye. Karang kembung pulak perut aku ni. Dah la buncit pas bersalin tak surut-surut. Malas pakai bengkung kekdahnya kan. Lagi mau merungut. Lempang sedas baru tau. Kohkohkoh.

Pagi ni rasa nak terberak pulak. Tapi adelah takut nak berak. Kan aku susah nak berak sekarang. Kelmarin punya la seksa. Setengah jam dalam jamban kat opis ni je. Sampai luka la bon bon. Semalam masa berak hamik ko, macam nak mengalir air mata dia punya pedih tu. So, hari ni dah trauma. Buleh la nyanyi lagu trauma *trauma yang melanda, menikam-nikam bontot*. Muakakakakakakakaka!

Belum lagi aku cari apa yang disuggestkan dek kawan-kawan blogger hari tu bagi memudahkan pembuangan. Tak sempat. Huhuhu...

Nanti la cari. Tak tahan sungguh bila asek begini. Ohhhh... *sambil letak tangan atas dahi*

Wednesday, November 16, 2011

Kereta Kena Pecah? Hoih! Keji Tau Siapa Yang Buat Tu

Assalamualaikum

Aku baru letak bontot pas beli breakfast tetiba dapat call akak aku. Ingatkan apesal la pagi-pagi dah calling-calling. Ape rindu sangat ke kat adik dia ni padahal semalam baru aku hantar balik rumah. Hahahahaha! Rupanya membawa khabar kureng enak ye.

Kereta adik aku yang dok kat Shah Alam tu kena pecah. Cermin sebelah passenger. Ohhh.... Keji sekali siapa yang pecahkan kereta tu.

Adik aku pulak dia tak tau nak sedih ke nak gelak sebab kereta kena pecah tapi yang hilang cuma duit syiling. Sape la yang bodoh piang tahap langit ke 7 pecah kan keta orang tapi curi duit syiling je? Alang-alang ko dah pecah keta orang tu sapu la semua yang ada. Radio keta, kad touch n go, segala mak nenek barang dalam tu awat tak sapu? Saje nak bagi orang keluarkan duit nak pasang cermin baru pulak kan.

Bukan keta adik aku je kena pecah. Keta kancil depan keta dia pun kena. Elok sangat la tu. Sekor kancil, sekor kelisa. Kesian adik aku. Dah la tengah kopak. Tunggu gaji minggu depan baru masuk.

Takpe la. Sat lagi aku bank in.

Aku nak makan sat.

Tuesday, November 15, 2011

SPINA BIFIDA

SPINA BIFIDA



Apakah yang dimaksudkan dengan Spina Bifida ?


Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terpisah), adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural. Sebahagian atau keseluruhan tulang belakang tidak bersambung dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang terdedah. Keadaan ini terjadi di awal kandungan, seawal bulan pertama kandungan.


Ianya berlaku di bahagian bawah tulang belakang dan jarang berlaku dibahagian atas. Kadang-kadang sebahagian dari otak juga turut terdedah.


Jenis‐jenis Spina Bifida.


a) Spina Bifida Occulta


Saraf tunjang adalah normal. Hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.


b) Meningocoele


Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang selalunya sempurna.


c) Meningomyelocoele


Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keterukkan keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang ringan (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.


Sekiranya kecacatan teruk yang mana melibatkan saraf tunjang , kemungkinan bayi tidak selamat. Selalunya bayi ini akan mengalami kelumpuhan, hydrocephalus (kepala besar disebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/kongenital.


Kebanyakkan kes mengalami keterukkan sederhana yang mana juga memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.


Berapa kerapkah kejadian ini terjadi ?


Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.


Sebab‐sebab terjadi.


• Sebab sebenar masih tidak diketahui


• Ia adalah disebabkan oleh kombinasi antara faktor genetik dan persekitaran.


• Salah satu faktor yang menyumbang pada keadaan ini adalah kekurangan asid folik sebelum mengandung dan pada awal kandungan.


Tanda‐tanda


• Kemungkinan kelihatan benjolan di bahagian belakang. Ia adalah penonjolan saraf tunjang atau meninges melalui ruang pembukaan di tulang belakang.


• Saiz kepala yang besar atau ukuran lilitan kepala membesar akan terjadi pada sebahagian kes meningomyelocele.


• Bagi kes spina bifida occulta, perubahan warna kulit, lekok ,ketulan tisu lemak yang lembut atau jumbai rerambut akan dapat dilihat di bahagian belakang.


Gejala


Sebahagian dari gejala dikesan peringkat awal dan yang lainya di kemudian hari.


• Sakit dibahagian bawah belakang


• Sistem usus dan pundi kencing yang tidak berfungsi.


• Bahagian anggota kaki adalah lemah atau lumpuh.


• Hilang deria rasa dibahagian yang terlibat.


• Pembelajaran yang lemah.


Kadang-kadang tidak ada gejala yang ditunjukkan. Kecacatan itu hanya dikesan semasa pengimejan (x-ray) dilakukan untuk masalah kesihatan yang lain. Masalah ini boleh dikesan semasa mengandung melalui ultrasonography,MRI dan pengukuran alpha foeto protein (AFP)


Komplikasi.


1. Komplikasi spina bifida selalunya disebabkan oleh kerosakan pada saraf tunjang atau hujung saraf yang terkeluar dari saraf tunjang.


Ini akan mengakibatkan:-


o Sakit belakang


o Tidak boleh mengawal buang air kecil dan retensi urin.


o Tidak boleh mengawal buang air besar dan sembelit


o Lemah atau kelumpuhan pada bahagian kaki.


o Hilang deria rasa di bahagian yang terlibat - yang mana menyebabkan kecederaan, kudis tekanan atau kelecuran di kulit.



2. Spina bifida selalunya berkaitan dengan hydrocephalus dalam 70 % kes. Otak dan saraf tunjang di alirkan dan di bekalkan dengan nutrisi oleh cecair serebrospinal. Dalam spina bifida , pengaliran cecair serebrospinal tersekat menyebabkan pengumpulan cecair ini di dalam otak. Keadaan ini berbahaya kerana cecair yang terkumpul akan meningkatkan tekanan dan akan menyebabkan kerosakan pada otak.


3. Jangkitan


o Meningitis - Jangkitan pada selaput yang menyaluti tisu saraf.


o Jangkitan di salur air kencing melibatkan pundi kencing dan atas buah pinggang - Retensi air kencing akan menyebabkan pengalirannya berbalik ke buah pinggang semula.


4. Masalah tulang seperti scoliosis (bongkok), telepis (club foot ) atau terkehel tulang pinggul.


Rawatan.


Rawatan untuk spina bifida ialah pembedahan dan rawatan sokongan yang berterusan. Tiada rawatan khusus untuk spina bifida.


• Sekiranya seorang bayi dilahirkan dengan kecacatan yang terbuka , pembedahan dilakukan secepat mungkin.


o Saraf tunjang dan meninges yang terkeluar akan dimasukkan ke tempatnya dengan berhati-hati.


o Tujuan melakukan pembedahan ialah untuk mengurangkan risiko jangkitan dan mengekalkan fungsi saraf tunjang.


o Pembedahan semula mungkin diperlukan apabila kanak-kanak membesar. Ini adalah disebabkan saraf tunjang dan tulang belakang membesar pada kadar yang berbeza dan boleh menyebabkan dan boleh menyebabkan tisu saraf terperangkap.


• Sekiranya mengalami hidrosefalus, shunt mungkin diperlukan untuk mengalirkan cecair yang berlebihan dari otak ke abdomen. Shunt perlu di pantau untuk jangkitan dan penyekatan aliran cecair serebrosinal serta memberi rawatan yang berpatutan.


• Penilaian yang kerap perlu dilakukan ke atas kanak-kanak oleh pasukan kesihatan seperti Pakar Perubatan, fisioterapi dan terapi carakerja.


• Jangkitan perlu dirawat dengan sempurna.


Pencegahan.


1. Pemberian tambahan folik asid.


Dos folik asid yang disyorkan adalah 0.4 mg sehari dan perlu diambil sebulan sebelum mengandung dan seterusnya pada 3 bulan pertama mengandung untuk memberi kesan yang baik. Disebabkan kebanyakan kehamilan tidak dirancang, semua wanita dalam usia reproduktif dinasihatkan untuk mengambil penambahan folik asid.


Sekiranya seseorang itu dalam kumpulan berisiko ( anak terdahulu, atau saudara rapat mengalami spina bifida atau yang mengambil ubat sawan), ia perlu mengambil dos yang tinggi lebih kurang 4 mg sehari.


2. Kaunseling genetik


Risiko (tanpa tambahan folik asid)


o Selepas mempunyai seorang anak yang menghidapi spina bifida, kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama adalah 3 ke 4 %.


o Selepas mengalami 2 orang anak spina bifida,10 % kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama.


o Risiko akan bertambah tinggi sekiranya keluarga juga mempunyai sejarah spina bifida. Sila dapatkan rundingcara dari doktor untuk kehamilan yang akan datang.


Pemulihan.


Pemeriksaan yang berkala oleh pasukan kesihatan yang professional diperlukan ( Pakar Peditrik, Pakar Surgeri Orthopedik, Pakar saraf, fisioterapi, terapi carakerja dan kaunselor) di dalam proses pemulihan. Ini adalah untuk mengendalikan dan merawat sebarang masalah diperingkat awal. Dengan ini kanak-kanak terlibat dapat hidupselesa seperti anak-anak yang lain.


Pemulihan melibatkan:-


• Pergerakan.


Perkhidmatan fisioterapi dan terapi carakerja perlu dimanfaatkan sepenuhnya bagi memaksimakan fungsi dan pergerakan menggunakan ke taraf maksima fungsi dan pergerakkan. Kanak-kanak ini memerlukan bantuan fisikal seperti alat penyokong (braces) dan kerusi roda, mengikut tahap kelemahan dikaki.


• Penjagaan kulit dan deria rasa


Penjagaan yang sempurna untuk mengelakkan kudis tekanan atau ulser di bahagian yang kehilangan deria rasa.


• Penjagaan pundi kencing.


Latihan mengawal pundi kencing dan melakukan pengketeran kendiri secara berkala. Pembedahan pundi kencing mungkin diperlukan.


• Penjagaan bowel


Latihan kawalan buang air besar, penggunaan enema dan pemakanan yang sihat.
• Pendidikan.


Kanak-kanak ini selalunya mempunyai kecerdasan yang normal, mereka mungkin mengalami masalah. Kanak-kanak yang menghidapi hidrosefalus mempunyai masalah pembelajaran yang lebih ketara.


• Sokongan ibubapa adalah faktor penting dalam proses pemulihan kanak-kanak tersebut.


Kanak-kanak ini perlu didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pendidikan untuk memperolehi penjagaan kesihatan yang sempurna, kebajikan dan pendidikan khas . Pegawai perubatan boleh membantu pendaftaran kanak-kanak terlibat dengan mengisi borang-borang yang tertentu. Kanak-kanak yang didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat berhak mendapat bantuan perubatan dan kemudahan-kemudahan kesihatan yang lain dari kerajaan.

Artikel copy paste from here.

Ok, apesal tetiba aku taruk artikel pasal spina bifida ni? Sebabnya Amirah Raihanah adelah disuspek ada defect ni masa dia lahir. Apesal doktor suspek Hana ada spina bifida? Sebab kat bahagian belakang kat punggung dia ada macam rerambut. Tapi rerambut tu tak ada la lebat pun. Sikit je. N masa lahir diorang cakap lilit kepala Hana macam besar.

So, untuk kepastian lanjut lepas lahir hari tu Hana kena x-ray untuk tengok tulang belakang dia. N masa dia dia sebulan lebih sikit kena pi buat ultrasound pulak. Then jumpa pakar. Pakar tengok x-ray n ultrasound dia kata nampak ok. But bulan 1 ni akan ada appointment susulan untuk tengok perkembangan Hana.

Aku mula-mula tak tau pun doktor suspek anak aku ada spina bifida ni. Yang aku tau diorang suruh aku buat ultrasound n jumpa pakar lepas sebulan. Memang tak explain apa-apa pun. N masa nak pi buat ultrasound tangan gatal aku pi bukak surat yang patut bagi pakar ultrasound tu. Terkejut jugak bila baca perkataan spina bifida tu.

Bulan 1 ni ke hospital la kita. Jumpa pakar. Since pakar tu kata still kena ada check up susulan. Sebab maybe masa baby tak nampak n takut saraf tu menarik bila dia dah besar.

Apa pun aku doakan Hana sentiasa ok dan sihat walafiat.

Ummi sayang Hana.

Cuti Ke Klinik

Assalamualaikum

Morning Tuesday. Keskeskes... Semalam tak update pasal aku cuti. Cuti membawak budak debab ni ke klinik.


Ke klinik untuk checkup 3 months n cucuk sama dia. Hahaha! Berat sudah 5.6kg. Kus semangat nak berdukung semedang. Dan amat pantas meniarap. Pantang letak berpusing la si Hana ni. Lepas tu tak sampai 2 minit dah bunyi-bunyi suruh pusingkan dia balik. Hahahahaha! Kepala tak berapa nak tegak sibuk la dia nak meniarap kan. Mana tak penat.

Rambut adelah seperti landak raya. Mencacak. Yang belah belakang kepala ntah bila nak tumbuh. Dah macam pakai serban dah. :D

Dan sudah pandai ketawa bila diagah-agah. Gelak mengekek-ngekek pulak tu. Bila nak tido suka menangis kuat-kuat sampai terketar badan. Abah pun dah surrender nak jaga Hana. Siap suruh angkut kalau ummi kena out station lepas ni. Sebab dia kata Hana ketagih tetek. Tak jumpa tetek mula la nak amukan.

Dan adik adelah sangat suka dengan abang. Kalau abang dia berdiri or baring sebelah dia boleh pulak diam sengih-sengih. Siap tarik baju abang lagi ajak main.

Next checkup 19hb Disember. Kena amik cuti lagi la. Nak cucuk kena amik cuti. Takut budak demam kan.

Wokey, itu saje pasal Hannah Montana ku. Kekekeke...

Friday, November 11, 2011

Ngantuk Sampai Lupa Nak Letak Tajuk

Mengantuk yang amat. Menaip ni pun rasa nak tido. Taip pejam mata. Macam dah terror gile la nak taip tutup mata kan.

Confirm balik karang siap-siap mandi, makan, buat susu Amir pastu terus la hangkut Hana masuk bilik. Ngantuk yang tak boleh diampunkan lagi nih.

Eh, aku tengah cari bedak. Tetiba teringin nak berbedak bagai. Hahahaa! Selalu aku taram bedak baby je. Mekap semua memang ke laut la. Ada orang kata bedak Ronasutra tu best. Sesape yang dah pernah pakai buleh komen sikit tak?

Aku google banyak la komen kata baguih dok ada Ronasutra ni. Hmmm.. Hmmmm...

Apehal tetiba nak berbedak tah. Tetiba aku rasa nak melaram kiah oii! Nak shantek-shantek comey-comey. *pang sedas buat ayat bajet comel*

Pregnant lagi ke? Oh noooo... Masih trauma ye.

Dah, aku nak kemas-kemas barang. Sat lagi tak kelam kabut nak balik.

Aniversari Yang Sentap

Assalamualaikum

Aku kat opis. Masuk opis lambat sikit hari ni. Kan baru balik dari Putrajaya semalam. Sampai rumah dah malam. Sangat la penat. Dengan mencari parking pagi tadi amat seksa. 3 kali kot aku pusing-pusing. Guard tu kata parking penuh sebab ramai orang daftar kawen hari ni. Bangunan persekutuan la kata kan. Jabatan Pendaftaran pulak 1 bangunan dengan kitorang. Tarikh hari ni kan cantik, 11/11/11. Tu yang ramai daftar kawen tu.

Hana dah tido masa aku sampai rumah. Amir pulak berlengas dengan minyak gamat. Ahahahahaha! Sat lagi aku cerita.

Naik pajero jabatan ke sana. Sengal belakang aku sampai sekarang. Sebab dok terhentak-hentak. Huhuhu... Memula kata dapat Wira. Tetiba hari nak pi tu kata kena naik pajero sebab kunci wira ada sorang tu bawak balik rumah. Ohhhh....

Nak tak nak naik la jugak. Asal boleh gerak. Laju jugak driver tu bawak. Driver adelah sama nama dengan anak aku. Hehehe! Dah boleh dipanggil pakcik. Umor dia dah 51.

Sepanjang dalam pajero tak tido aku. Menemankan Pak Amir tu. Sebab tengok dia pun rupa dah ngantuk. Kejap-kejap dia ubah duduk. Kejap karang dok tepuk-tepuk pipi. Aku lak yang seriau. Last-last ajak borak. Walaupun aku ni pendiam. Wakakakaka! Borak aje la apa topik yang buleh. Sampai Pak Amir tu siap cerita macam mana dia leh kenal dengan bini dia. Apekah? Hahaha!

Stay kat Kajang. Hotel Uptown Imperial. Hotel baru tu. Tapi jauh la dari kedai. Kalau dok Hotel Uptown yang dekat Metropoint tu mesti aku sakan bershopping. Yang bestnya hotel tu ada sedia van kalau ko nak pi merayap. Dia akan hantar la. If dah puas berfoya-foya call je n diorang akan amik.

Malam tu aku sms la tanya bebudak buat apa. Rupanya Hana nangis tak berenti. Sampai terketar badan. Buat macam-macam semua tak mau. Aku suruh la laki aku bagi baju aku yang belum basuh. Dia kan dah biasa petang aku ada dengan dia.

Tak pasal-pasal aku kena marah. Kata sebab aku bagi direct feeding kat anak sebab tu budak tu nangis. Motif nak marah-marah aku? Selama ni aku direct feeding n tinggal kat toksu dia masa aku pi keja takde pulak budak tu buat perangai. Ni baru suh tengok sehari dah nak angin-angin dengan aku. Ayat sms tu pulak amat menghiris kalbu. Aku ingat sampai mati ye bang. Aniversari kawen aku kena maki. Memang sampai bebila la aku ingat.

Lupakan pasal tu. Time aku sampai rumah semalam Hana dah tido. Amir tak tido lagi. Dok tunggu aku. Laki aku tetiba pulak baik macam hape. Buat macam takde apa-apa lak tu. Tetiba lak Hana merengek. Macam tau-tau je aku dah balik. Boleh bau kot. Hahaha! Yang si Amir aku tengok apesal la muka berminyak-minyak. Macam orang minyak.

Aku sebab sentap dengan Abang Misai kan buat tak tau je la nak tanya pun. Dia lak cerita tanpa ditanya. Amir main minyak gamat kat bilik tok dia. Tok dia tengah solat. Dia amik botol minyak tu, dia tuang atas carpet kecik dalam bilik. Lepas tu dia sapu minyak tu atas kaki dia.

Tok dia abes solat je terus dia cakap,

'Amir sapu ubat.' sambil tunjuk kaki.

Hahahahaha! Bertuah punya anak. Dah tak memasal la dengan tangan bercapuk minyak tu sapu pulak kat pipi. Tido malam ummi peluk bau minyak. Terus aku lumur bedak pulak kasi wangi. Kot tak tengik gamat anak aku.

Hari ni pulak Abang Misai ke KL. Tengok enjin bot ape tah. Hal kerja. Aku malas nak tanya. Esok dia balik kot. So, malam ni tido dengan anak-anak la. Amir tu pantang tengok aku bagi susu kat adik dia. Karang dia pun,

'Mi, nak tu.'

Makna dia, 'ummi, nak susu'. So, kena la prepare susu dia awal-awal. Sebab dia ni bila dah baring mintak susu tu takde makna la dia nak bangun capai sendiri botol dia. Aku jugak kena amik. Saje nak jeles dengan adik Hana dia.

Ok, panjang la pulak. Aku nak tido jap. Penat tak hilang lagi. Kan rehat Jumaat panjang. Hehehe...

Papai~~

Wednesday, November 9, 2011

Anak-anak Bertuah :)

Lama kot aku tak tepek pic kan. Jadi mari la kita tengok pic anak-anak bertuah. Hehehe... Dah 3 bulan baru dapat tengok pic Hana. Exclusive sungguh anakku itew. Muahahaha!

Pic sume tak sempat watermark dah. Sape berani curi aku sumpah jadi katak.

 Hai sume. Saye la Amirah Raihanah. Kat rumah ummi panggil Mira. Abang Amir panggil saye Adik Hanah. Saya sangat debab sebab saye suke minum susu ummi. Hehehe...

 Abang dengan adik berdua. Amir memang suka baring sebelah adik dia. Sayang sangat kat adik. :)

 Anak bujang ini suka main bedak. Abes 1 botol bedak dia buat main kecah-kecah atas lantai.

Tembam kan. Baju masa lahir dah tak muat dah. Syeksyi nampak pusat. Ahahaha!

Dah debab ni tak nampak macam muka abang Amir masa kecik dah. Dengan rambut terpacak macam landak. Tapi belakang kepala botak. Orang kata makan bantal.

Abang Amir mulut adelah amat petah ye sekarang. Hehehe... Kekadang kalau tak faham aku iakan aje. Sebab selagi tak iakan dia akan ulang macam iklan burung murai tu. Huhuhu...

Hana adelah kuat nangis. Tak macam abang masa kecik. Abang cool. Hahaha! Suka sangat nak mintak berdukung. Rebeh bahu ummi ni nak oiii... Banyak keja nak buat mesti terbantut kalau dia terjaga. Sekejap je dia boleh dok senyap. Dah 10 minit gitu mula la mintak diangkat.

Rindunya ummi kat anak-anak bertuah ni. Tengok pic dalam hp je la ummi malam ni. Sob.. Sob... Anak-anak ummi jangan nakal-nakal tau.