SaYa SayaNg AnDa :)

Tuesday, November 15, 2011

SPINA BIFIDA

SPINA BIFIDAApakah yang dimaksudkan dengan Spina Bifida ?


Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terpisah), adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural. Sebahagian atau keseluruhan tulang belakang tidak bersambung dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang terdedah. Keadaan ini terjadi di awal kandungan, seawal bulan pertama kandungan.


Ianya berlaku di bahagian bawah tulang belakang dan jarang berlaku dibahagian atas. Kadang-kadang sebahagian dari otak juga turut terdedah.


Jenis‐jenis Spina Bifida.


a) Spina Bifida Occulta


Saraf tunjang adalah normal. Hanya sebahagian kecil tulang yang tidak bertaup. Lapisan kulit yang menutupi kecacatan ini juga adalah normal.


b) Meningocoele


Sebahagian dari meninges lapisan luaran saraf tunjang terjulur keluar tetapi saraf tunjang selalunya sempurna.


c) Meningomyelocoele


Sebahagian dari saraf tunjang dan meninges terjulur keluar dari tulang belakang yang terpisah. Keterukkan keadaan spina bifida adalah berbeza. Dalam keadaan yang ringan (milder form), bayi tidak menunjukkan apa-apa tanda.


Sekiranya kecacatan teruk yang mana melibatkan saraf tunjang , kemungkinan bayi tidak selamat. Selalunya bayi ini akan mengalami kelumpuhan, hydrocephalus (kepala besar disebabkan pengumpulan cecair dalam otak) dan lain-lain kecacatan sejak lahir/kongenital.


Kebanyakkan kes mengalami keterukkan sederhana yang mana juga memerlukan berbagai rawatan dan rehabilitasi.


Berapa kerapkah kejadian ini terjadi ?


Berlaku lebih kurang 1 dalam 1000 kelahiran hidup.


Sebab‐sebab terjadi.


• Sebab sebenar masih tidak diketahui


• Ia adalah disebabkan oleh kombinasi antara faktor genetik dan persekitaran.


• Salah satu faktor yang menyumbang pada keadaan ini adalah kekurangan asid folik sebelum mengandung dan pada awal kandungan.


Tanda‐tanda


• Kemungkinan kelihatan benjolan di bahagian belakang. Ia adalah penonjolan saraf tunjang atau meninges melalui ruang pembukaan di tulang belakang.


• Saiz kepala yang besar atau ukuran lilitan kepala membesar akan terjadi pada sebahagian kes meningomyelocele.


• Bagi kes spina bifida occulta, perubahan warna kulit, lekok ,ketulan tisu lemak yang lembut atau jumbai rerambut akan dapat dilihat di bahagian belakang.


Gejala


Sebahagian dari gejala dikesan peringkat awal dan yang lainya di kemudian hari.


• Sakit dibahagian bawah belakang


• Sistem usus dan pundi kencing yang tidak berfungsi.


• Bahagian anggota kaki adalah lemah atau lumpuh.


• Hilang deria rasa dibahagian yang terlibat.


• Pembelajaran yang lemah.


Kadang-kadang tidak ada gejala yang ditunjukkan. Kecacatan itu hanya dikesan semasa pengimejan (x-ray) dilakukan untuk masalah kesihatan yang lain. Masalah ini boleh dikesan semasa mengandung melalui ultrasonography,MRI dan pengukuran alpha foeto protein (AFP)


Komplikasi.


1. Komplikasi spina bifida selalunya disebabkan oleh kerosakan pada saraf tunjang atau hujung saraf yang terkeluar dari saraf tunjang.


Ini akan mengakibatkan:-


o Sakit belakang


o Tidak boleh mengawal buang air kecil dan retensi urin.


o Tidak boleh mengawal buang air besar dan sembelit


o Lemah atau kelumpuhan pada bahagian kaki.


o Hilang deria rasa di bahagian yang terlibat - yang mana menyebabkan kecederaan, kudis tekanan atau kelecuran di kulit.2. Spina bifida selalunya berkaitan dengan hydrocephalus dalam 70 % kes. Otak dan saraf tunjang di alirkan dan di bekalkan dengan nutrisi oleh cecair serebrospinal. Dalam spina bifida , pengaliran cecair serebrospinal tersekat menyebabkan pengumpulan cecair ini di dalam otak. Keadaan ini berbahaya kerana cecair yang terkumpul akan meningkatkan tekanan dan akan menyebabkan kerosakan pada otak.


3. Jangkitan


o Meningitis - Jangkitan pada selaput yang menyaluti tisu saraf.


o Jangkitan di salur air kencing melibatkan pundi kencing dan atas buah pinggang - Retensi air kencing akan menyebabkan pengalirannya berbalik ke buah pinggang semula.


4. Masalah tulang seperti scoliosis (bongkok), telepis (club foot ) atau terkehel tulang pinggul.


Rawatan.


Rawatan untuk spina bifida ialah pembedahan dan rawatan sokongan yang berterusan. Tiada rawatan khusus untuk spina bifida.


• Sekiranya seorang bayi dilahirkan dengan kecacatan yang terbuka , pembedahan dilakukan secepat mungkin.


o Saraf tunjang dan meninges yang terkeluar akan dimasukkan ke tempatnya dengan berhati-hati.


o Tujuan melakukan pembedahan ialah untuk mengurangkan risiko jangkitan dan mengekalkan fungsi saraf tunjang.


o Pembedahan semula mungkin diperlukan apabila kanak-kanak membesar. Ini adalah disebabkan saraf tunjang dan tulang belakang membesar pada kadar yang berbeza dan boleh menyebabkan dan boleh menyebabkan tisu saraf terperangkap.


• Sekiranya mengalami hidrosefalus, shunt mungkin diperlukan untuk mengalirkan cecair yang berlebihan dari otak ke abdomen. Shunt perlu di pantau untuk jangkitan dan penyekatan aliran cecair serebrosinal serta memberi rawatan yang berpatutan.


• Penilaian yang kerap perlu dilakukan ke atas kanak-kanak oleh pasukan kesihatan seperti Pakar Perubatan, fisioterapi dan terapi carakerja.


• Jangkitan perlu dirawat dengan sempurna.


Pencegahan.


1. Pemberian tambahan folik asid.


Dos folik asid yang disyorkan adalah 0.4 mg sehari dan perlu diambil sebulan sebelum mengandung dan seterusnya pada 3 bulan pertama mengandung untuk memberi kesan yang baik. Disebabkan kebanyakan kehamilan tidak dirancang, semua wanita dalam usia reproduktif dinasihatkan untuk mengambil penambahan folik asid.


Sekiranya seseorang itu dalam kumpulan berisiko ( anak terdahulu, atau saudara rapat mengalami spina bifida atau yang mengambil ubat sawan), ia perlu mengambil dos yang tinggi lebih kurang 4 mg sehari.


2. Kaunseling genetik


Risiko (tanpa tambahan folik asid)


o Selepas mempunyai seorang anak yang menghidapi spina bifida, kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama adalah 3 ke 4 %.


o Selepas mengalami 2 orang anak spina bifida,10 % kehamilan seterusnya boleh mendapat masalah yang sama.


o Risiko akan bertambah tinggi sekiranya keluarga juga mempunyai sejarah spina bifida. Sila dapatkan rundingcara dari doktor untuk kehamilan yang akan datang.


Pemulihan.


Pemeriksaan yang berkala oleh pasukan kesihatan yang professional diperlukan ( Pakar Peditrik, Pakar Surgeri Orthopedik, Pakar saraf, fisioterapi, terapi carakerja dan kaunselor) di dalam proses pemulihan. Ini adalah untuk mengendalikan dan merawat sebarang masalah diperingkat awal. Dengan ini kanak-kanak terlibat dapat hidupselesa seperti anak-anak yang lain.


Pemulihan melibatkan:-


• Pergerakan.


Perkhidmatan fisioterapi dan terapi carakerja perlu dimanfaatkan sepenuhnya bagi memaksimakan fungsi dan pergerakan menggunakan ke taraf maksima fungsi dan pergerakkan. Kanak-kanak ini memerlukan bantuan fisikal seperti alat penyokong (braces) dan kerusi roda, mengikut tahap kelemahan dikaki.


• Penjagaan kulit dan deria rasa


Penjagaan yang sempurna untuk mengelakkan kudis tekanan atau ulser di bahagian yang kehilangan deria rasa.


• Penjagaan pundi kencing.


Latihan mengawal pundi kencing dan melakukan pengketeran kendiri secara berkala. Pembedahan pundi kencing mungkin diperlukan.


• Penjagaan bowel


Latihan kawalan buang air besar, penggunaan enema dan pemakanan yang sihat.
• Pendidikan.


Kanak-kanak ini selalunya mempunyai kecerdasan yang normal, mereka mungkin mengalami masalah. Kanak-kanak yang menghidapi hidrosefalus mempunyai masalah pembelajaran yang lebih ketara.


• Sokongan ibubapa adalah faktor penting dalam proses pemulihan kanak-kanak tersebut.


Kanak-kanak ini perlu didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Pendidikan untuk memperolehi penjagaan kesihatan yang sempurna, kebajikan dan pendidikan khas . Pegawai perubatan boleh membantu pendaftaran kanak-kanak terlibat dengan mengisi borang-borang yang tertentu. Kanak-kanak yang didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat berhak mendapat bantuan perubatan dan kemudahan-kemudahan kesihatan yang lain dari kerajaan.

Artikel copy paste from here.

Ok, apesal tetiba aku taruk artikel pasal spina bifida ni? Sebabnya Amirah Raihanah adelah disuspek ada defect ni masa dia lahir. Apesal doktor suspek Hana ada spina bifida? Sebab kat bahagian belakang kat punggung dia ada macam rerambut. Tapi rerambut tu tak ada la lebat pun. Sikit je. N masa lahir diorang cakap lilit kepala Hana macam besar.

So, untuk kepastian lanjut lepas lahir hari tu Hana kena x-ray untuk tengok tulang belakang dia. N masa dia dia sebulan lebih sikit kena pi buat ultrasound pulak. Then jumpa pakar. Pakar tengok x-ray n ultrasound dia kata nampak ok. But bulan 1 ni akan ada appointment susulan untuk tengok perkembangan Hana.

Aku mula-mula tak tau pun doktor suspek anak aku ada spina bifida ni. Yang aku tau diorang suruh aku buat ultrasound n jumpa pakar lepas sebulan. Memang tak explain apa-apa pun. N masa nak pi buat ultrasound tangan gatal aku pi bukak surat yang patut bagi pakar ultrasound tu. Terkejut jugak bila baca perkataan spina bifida tu.

Bulan 1 ni ke hospital la kita. Jumpa pakar. Since pakar tu kata still kena ada check up susulan. Sebab maybe masa baby tak nampak n takut saraf tu menarik bila dia dah besar.

Apa pun aku doakan Hana sentiasa ok dan sihat walafiat.

Ummi sayang Hana.

3 comments:

Intan and The Boys said...

insyaAllah Hana ok2 je tu. ko jangan risau sangat eh.

:)

ejaMaria said...

sayang Hana... semoga baik-baik sahaja... Amin

attirain said...

Salam puan..sy pun ade anak yg spina bifida.. boleh tak puan share knowledge dgn sy.. ni email saya fazlinsubakhi81@gmail.com..tq.