SaYa SayaNg AnDa :)

Tuesday, December 30, 2014

Entry Penghujung 2014

Assalamualaikum

Lagi sehari di tahun 2014 dan kita akan masuk ke tahun 2015. Penang mendung sepanjang 2 minggu ni. Ada la sehari dua matahari menjenguk tapi sekejap je. Tengahari berdebur hujan. Baju kat rumah semua lembap tak kering-kering. Suggest kat laki aku beli dryer tapi dia kata aku fefeeling mat saleh dok negara ade salji. Ye la bang. Esok takde baju bersih nak pakai jangan bising kat iols.

Negeri Pantai Timur dilanda banjir besar. Aku doakan semoga semua urusan pemberian bantuan dipermudahkan Allah S.W.T. Yang mana mampu bagi bantuan Alhamdulillah. Yang tak mampu kita doa agar saudara-saudara kita tabah dan sabar dengan ujian Allah ni. Jangan la nak salahkan mana-mana pihak, nak sebarkan fitnah. Sedih aku baca time-time macam ni pun sesama kita nak bertelagah. Patutnya sama-sama bersatu padu.

Conclusion aku tahun 2014 ni tahun Allah nak uji rakyat Malaysia. Kita hilang MH370. Still tak jumpa lagi. MH17 ditembak jatuh. Al-Fatihah untuk yang beragama islam dan salam takziah kepada semua waris mangsa. Banjir besar di Pantai Timur. Sekarang Johor pun dah mula dilanda banjir. Utara pun ada yang banjir. Sekarang pulak ada lagi kapal terbang hilang. Air Asia Indonesia. Semoga dijumpai dan berharap semuanya selamat.

Life aku sendiri pun nampaknya ada jugak dugaan. Tak apa lah. Allah sayang sebab tu kita diuji. Allah nak dengar rintihan hamba Dia ni yang selalu lalai.. Selalu leka dengan nikmat dunia. Tak ramai yang berterima kasih pada Allah walaupun macam-macam dah Allah bagi.

Aku nak membebel panjang tapi kepala tengah weng-weng n keja banyak nak disiapkan. Semoga tahun 2015 lebih menyinar untuk semua rakyat Malaysia.
 

Wednesday, December 10, 2014

Sungkai - Kota Bharu - Sungkai

Assalamualaikum...


Ahkak bersiaran langsung dari Sungkai. Aku ni dah macam orang nomad dah. 3hb lepas ke Sungkai sampai 5hb. Aku handle kursus untuk opis aku. Penat woiiiii.... Tapi heran lari sana sini terkejar-kejar berat aku naik 2kg kau. Balik dari Sungkai 2.00 petang 5hb tu. Sampai rumah tido sampai pagi. Bangun bukak beg campak baju kotor dalam bakul kemas beg pulak. Pukul 12 dah kena tunggu kat PETRONAS Seberang Jaya pasal nak pi Kelantan pulak.


Taklimat review kat Kelantan dari 6hb sampai 8hb. Balik dari Kelantan sampai rumah pukul 8 lebih malam. Pun macam balik dari Sungkai. Bangun pagi pukul 5 sebab nak punggah beg kemas baju nak kena pi Sungkai balik. Dan sampai la sekarang aku ada kat Sungkai.


Aku kena pi kursus KIK. Kena jadi ketua. Hazabedah nau la. Semalam memang dah terlampau letih kot badan aku pagi tadi aku punya susah nak bangun tido. Pukul 6.45 pagi pun bukak mata tertutup balik. Tapi paksa gak bangun. Karang solat subuh gajah apa jadah pulak kan. Oh, sebab aku selalu sangat datang Sungkai ni caterer dah kenal, kaunter pendaftaran pusat latihan dah kenal n pak guard pun kenal ahkak. Glamer kau.


Kat Sungkai ni pun aku bukan focus kursus. Bukak emel berpinar tengok memo untuk stop budak sambilan 19hb. Eh, ate gila la macam ni. Dah la cadangan yang dibagi tak memberangsangkan. Ingat orang lain nak tolong buat keja bebudak tu. Malas aku nak cakap banyak. Cakap pun bukan orang nak dengar.


Ni pulak berlambak keja bersusun. Nak tido awal nanti asek la pikir pasal keja. So, siapkan mana yang patut dulu. Orang lain boleh je nak bercuti. Dengan 19hb aku kena handle hari integriti lagi. Aku ni bila pulak dapat nak cuti. Penuh planner dengan meeting. Kang amik cuti tak kena sokong dengan lulus pulak. Macam anak tiri sangat ahkak ni tau.


Esok balik. Tak sabar nak jumpa Amir n Hana busyuk tu. Kesian diorang asek kena tinggal je. Amir asek la tanya bila aku nak bawak diorang pi bercuti. Nanti la Amir. Ummimu ni didouble standard. Nak cuti punya susah. Nanti ummi bawak Amir n Hana jalan-jalan ye.


Sedihnya teringat anak-anak ni..


T____T



Wednesday, November 19, 2014

Outstation Back To Back...

Kebizian yang sangat melampau.... Sampai rasa nak buat-buat pengsan n berehat dalam wad. Boleh tak macam tu?

Minggu lepas drive sendiri ke Sungkai. Minggu depan kena drive sendiri lagi ke Sungkai. Dengan macam-macam meeting pulak nak buat. Dah la ada kursus sehari je pulak yang kena pi Sungkai next week tu.

Bulan depan pulak outstation back to back. 3-5hb ke Sungkai. 6-8hb ke Kota Bharu. 9-12hb ke Sungkai balik. Bukan stress lagi ye. Burnout dah ni.

Dengan aku sorang kena handle anak bertuah 2 orang tu pasal laki aku pun outstation sampai hujung bulan.

Oh my... Rasa nak jerit kuat-kuat.

 

Thursday, October 23, 2014

Amir Masuk Wad, Stafku Eksiden...

Sekarang ni musim orang sakit. Amir baru je keluar wad last week. Isnin Selasa aku berkampung kat wad. Dia demam lepas raya haji. Lepas tu ok. Aku kan kena pi Putrajaya hari Jumaat. Sabtu tu dia demam balik. Tak nak makan. Minum lagi la payah budak bertuah tu. Jenis tak suka minum air.

Ahad tu memang dia demam panas naik turun. Petang tu bawak la ke klinik. Aku dah ugut kalau tak mau minum air aku nak hantar dia pi hospital. Doktor pun cakap dehydration. Tapi budak ni ada batu duduk atas kepala ok. Tak minum gak. Paksa minum air glukos muntah pulak. Malam tu pukul 1 badan dia panas sampai 39 degree. Hayak la ke hospital. Surat refer ada klinik bagi. Sebab lepas masuk ubat bontot pun tak kebah petang tu memang dapat la habuan. Dah tak pasal aku kena marah kat hospital dengan doktor padahal diorang pun masa aku sampai bukan terus masuk jumpa doktor. Suruh amik no giliran dulu. Nak menyampai ke next number pun dah setengah jam. Amir dah lemau. Allah permudahkan, tetiba ada atendan nak check suhu budak yang tetiba datang pasal demam n nampak Amir. Terus dapat potong q.

Jumpa doktor. Aku kena bebel. Kena mandikan dia. Tukar baju. Terus hantar masuk wad. Berkampung la aku 2 hari kat wad kanak-kanak. Bengkok tulang tido atas katil kecik sebelah Amir. Tido pun tak cukup. Amir pulak kena masuk air dekat 5 botol. Masuk air 2 botol terus. Haaaaa.. Tak nak sangat minum air kan.

Lepas tu dugaan hari Sabtu pulak. Hana muntah dari pukul 2 pagi sampai 5 pagi. Tak masuk wad la. Bagi ubat tahan muntah abang dia dapat kat klinik masa demam tu. So, lembik sikit la minah tu.

Kelmarin n kelmarin dulu diorang cirit pulak. Aku pulak demam + selsema. Nak drive kereta balik dari opis pun aku dah rasa nak muntah. Sehari sebelum Deepavali tu aku siap boleh stop dulu kat Petronas rehat sebab kepala berpusing n loya melampau. Hari ni pun still ada rasa meloya tu. Angin penuh dalam badan la ni. Kena minum teh halia gamaknya buang angin.

Nak datang keja pun tak larat tapi memikirkan keja berlambak datang la jugak. Sob.. Sob... Aku dah hilang sorang assistant kat opis ni dalam masa sebulan or lebih. Eksiden sabtu lepas. Patah rahang, patah hidung, patah tulang bahu. Confirm MC lama. Teruk gak la keadaannya. Aku pi tengok Ahad lepas.

Waaaa... Muntah tengok keja berlambak-lambak macam ni.


Tuesday, October 7, 2014

Berat Sebelah...

Selamat pagi Selasa. Aku ingat hari ni Isnin. Lupa pulak semalam Isnin. Cuti kan so ingatan terbabas sikit. Aku kepenatan sebenarnya ni. Tapi datang opis gak. Gigih ko bos aku sms pukul 3 pagi tadi kata dia nak buat meeting.

Semalam buat kenduri korban n aqiqah Amir n Hana. Buat kat rumah Tok Anjang diorang sebab buat ramai-ramai 1 family Abang Misai. Aku datang buat muka selenga je. Nak tolong tengok ramai nau manusia kat dapur. Sampai 4-5 orang semua potong tomato nak buat air asam. Aku nak tolong takde pulak lapik pemotong tu. Ahkak tak cekap nak hiris gitu je. Kagum je tengok orang yang main hiris tak ada lapik ni.

Hana pulak keja asek melekat aje dengan aku sepanjang kat dapur tu. Terus blah pi depan suap budak bertuah tu makan bihun goreng. Nasi dengan lauk orang laki masak.

Tekak aku still sakit lagi ni. Malas nak cari klinik yang bukak time raya haji. So, makan apa pun takde rasa nikmat la. Nak telan air liur sendiri pun sakit. Allah tarik kejap nikmat menelan tu.

Kat rumah mak n kakak aku pulak semua stok sakit mata. Siapa rasa nak mc lama boleh mai singgah rumah diorang. Hahahaha! Termasuk la aku yang dah takde rasa nak keja ni. Dah la petang Jumaat lepas aku dah jadi singa kelaparan. Sorang pegawai kena amukan aku.

22hb kan aku pi seminar kat KL. Kat opis lak sampai la ada surat kolej mana tah nak datang buat lawatan kekdahnya. Aku memang tak tau menahu pasal lawatan kolej ni. Sampai la petang Jumaat lepas. Pegawai tu masuk bilik aku n bagi surat jawapan pada kolej tu n letak nama aku untuk sebarang pertanyaan. Dah la badan tengah dedar-dedar panas, tekak bengkak. Ko bawak pulak perkhabaran tak tau hujung pangkal letak nama aku kat surat suruh jawab. Memang mendapat la.

Benda tu patut dia handle. Tapi dia naik pangkat pi HQ time lawatan tu nak buat. So, timbalan baru masuk letak nama aku la. Eh... Motip sangat keja aku asek sambung keja dia yang tak abes. Hari tu dah buat aku kelam kabut cari peserta seminar padahal dia yang handle. Ni kenakan aku lagi. Memang aku bertempik dalam bilik la Jumaat tu. Dia buat muka blur terus balik bilik dia. Lepas tu call aku balik n kata lawatan tu admin urusetia. So, if admin urusetia kenapa letak nama aku? Bila aku tanya apesal tak letak nama pegawai admin dia boleh terus letak fon. Memang hilang terus kesabaran aku.

Ada jugak orang macam tu. Aku punya la banyak keja lagi bersusun nak kena buat ni. Aset yang berlambak tu aku nak kena check. Kursus bebudak opis aku nak kena handle. Aku jugak yang kena jadi ketua KIK. Tetiba benda macam ni pun tuju kat aku. Macam aku sorang pulak yang keja dalam opis ni. Benda admin pulak tu aku pegang. Boleh la kot tutup je admin tu. Geram pulak aku.

Ok, sesi melepaskan perasaan sangat hari ni. Aku tak ada masalah sangat sebenarnya nak buat keja apejadah semua ni. Tapi pliz la jangan berat sebelah. Cuba tengok beban kerja orang tu sebelum bagi kerja lain. Compare la dulu dengan pegawai lain yang keja ringan-ringan je.

Memang betul-betul buat aku demotivated nak keja. Orang kata jangan berkira. Ikhlas la apa semua. Kesabaran orang pun ada limitnya. Kesabaran aku ni memang dah agak limit la ni. Aku rasa kalau overlimit ni confirm aku menjerit macam orang gila dalam opis.

Dah tak tau nak comfortkan diri macam mana lagi.

T_______________T

 

Friday, October 3, 2014

Tonsil

Kurang sihat hari ni. Semalam balik keja badan panas. Lepas mandi menggigil pulak. Memang tak larat langsung. Tekak pulak rasa membengkak je.

Tonsil kot. Bila suluh dalam mulut memang bengkak siap dengan bintik putih macam ulser tu. Tapi gigih sangat ahkak datang keja jugak. Sebab nak siapkan keja berlambak. Tetiba pulak HQ nak mintak tukar tarikh kursus. Proposal aku dah buat lak tu. Nasib tak print n hantar lagi. 1 keja pulak la nak kena amend. Nak kena semak dulu program bulan 12. Nyampahhhhhh....

Lutut pun sakit. Nak duduk antara dua sujud la paling mencabar. Ketap-ketap mulut gitu. Sakit penghapus dosa. Sabar je la kan. Urut-urut la dengan balm. Mudah-mudahan kurang la sakit tu.

Kalau tekak ni bengkak lagi petang ni ke klinik la kita. Mintak ubat sakit lutut sekali. Belum tua sangat lutut dah tak larat nak tampung tuan. Berat sangat la tu. Warning suh diet. Hahahaha!

 

Thursday, October 2, 2014

Perlu Berdiet Nampaknya...

Pagi ni sakit tekak dan sakit lutut. Sakit tekak dari semalam. Opis dah macam kat antartik. Lepas tu bantai minum ais. Memang best sangat balik rumah tekak rasa membengkak je.

Lutut sakit sebab aku tak tau aku tido macam mana hempap kaki sendiri. Kehkehkeh! Boleh macam tu? Nak bangun pagi tadi terus tak boleh nak bengkok kaki. Huiiiii... Dah la kena bangun awal. Sampai sekarang sakit lagi ni. Adekah sebenarnya berat badan dah bertambah secara melampau sampai terhimpit kaki sendiri pun sakit bukan main? Huhuhu.. Rasanya memang aku dah tambah berat sebab baju ni dah ketat sikit tang pungkoq.

Kena diet balik la macam ni. Huuuu.. Nak diet kejadah sangat pagi tadi je aku dah bantai makan nasi goreng dengan telur mata lepas tu tambah sebekas kecik bihun. Wuwuwu... I is gem-gem la.... Takpe, tengahari karang makan sup aje ye. No nasik. (Ye lah sangat! ;p)

Semalam balik lambat sebab dapat timbalan baru. Macam lagi detail je. Ngaaaaa.. Oh, dan meeting jumaat ni dipostponed ke Jumaat depan iaitu 10hb. Kena pikir nak pi dengan apa ni. Naik flight aje la kot.

Mari la sambung buat keja. Ada gambo kek pisang yang aku buat ntah zaman bila. Sedap moist aje rasa tau. Hahahah! Up diri sendiri nampak. 


 Guna resepi Mat Gebu. Pisang adelah aku tak kenal pisang apa tapi asalkan ianya adalah pisang. Hahahaha! Dua kali masak kek pisang ni sebab pisang tu sebijik je dah sebesor tapak tangan aku. Bancuh pakai tangan je sebab aku tak ada mixer. T____T

Nak bancuh dalam oven tu macam malas nak pikir. Boleh kan benda yang menyenangkan diri sendiri pun malas.

 

Monday, September 29, 2014

Drive Sorang Ke KL.. Satu Kemajuan...

Ketahuilah mood aku memang tak ok langsung dari minggu lepas. Murung aje ni. Susah hati tak abes-abes. Down the drain...

Dah la hari birthday sendiri pun tak celebrate. Kena pi seminar sorang-sorang kat KL. Aku drive sorang-sorang ye pi KL hari Ahad minggu lepas. Laki aku dah la tak ada. Kena pi operasi. Aku mintak excuse pada bos pasal anak aku takde orang nak jaga malam. Punya la hati kering dia tak bagi. Sebab dia nak kipas KP aku la jadi mangsa.

Aku benci ok dengan manusia tak ada hati perut ni. Sebab ko nak puaskan hati orang lain nak dapat nama ko buat orang macam ni. Tak apa. Nanti Allah balas. Tak payah nak samakan condition ko dengan orang lain ye. Laki ko tak keja so ada la orang nak jaga anak. Aku yang laki bini keja ni mintak consideration sikit pun tak ada empathy langsung.

Terpaksa la tumpangkan anak-anak kat rumah Toksu diorang untuk 3 hari 2 malam. Nasib la diorang tak buat perangai lepas dipujuk-pujuk. Haih... Sedih... Patut la ada orang nekad berenti keja walaupun orang kata keja gomen ni terjamin ada pencen bagai. Mana ada keja gomen ni relax.

Drive sendiri n stay rumah adik aku kat Shah Alam. Seminar dekat INTAN KL. Masa drive ke KL tu aku dah plan nak stop RnR Tapah. Sekali nangis je la ko sampai Tapah. Tak ade parking! Penuh! Terketar lutut aku terus drive pi Shah Alam. Malas nak stop mana-mana dah. Nasib la tak mengantuk.

Tapi time balik memang aku stop kat Tapah. Sebab mata dah kuyu. Jenuh besorkan mata tau. Pulak tu dah sampai Penang baru la terbaca yang viral dalam fb pasal peras ugut kat RnR Tapah tu. Syukur Alhamdulillah Allah lindungi aku sepanjang pi dan balik. Hujan lebat kat kebanyakan tempat. Masa pi pun hujan, balik pun hujan. Tapi aku tengok bas memang drive laju nok mapuh. Aku pecut 110km/jam diorang lagi laju dari aku. Agak-agak berapa km/jam diorang bawak kalau boleh potong aku yang bawak maksimum kat hiway ni? Hahahaha! Tapi takde la all the way aku bawak 110. Masa nak memotong je.

Ok la. Nak sambung buat keja. Banyakkkkkk sangat keja ni. Dah la tetiba HQ nak buat meeting Jumaat ni. Macam biasa aku kena hayak jugak. Ni lagi satu. Dah tau weekend tu raya haji apa ke gila sangat nak buat meeting Jumaat. Stress aku tau. Tunggu emel tangguh meeting je ni. Ramai orang dah cuti kot time tu. Meeting kat Putrajaya pulak tu.

K, bye. I is stressed...

 

Friday, September 26, 2014

Sedih...

Aku susah hati.. Susah hati kalau kena tukar ke HQ....

T___________T

Jadi hati aku jadi tak best. Rasa berdebar-debar je. Nak nangis je.

Doakan aku tak ditukar ke HQ ye. Kesian sangat kat Amir n Hana. Teringat kat diorang aje aku dah boleh nangis ni. Tengok gambar lagi macam air terjun.

Sedih....

 

Monday, September 15, 2014

Kenapa Begitu Kejam?!!!

Pagi-pagi aku dah serabut perut. Serabut tengok email dari bos. Hantar aku pi seminar next week kat KL. Masalahnya ialah siapa nak jaga anak aku malam.

Dah mintak excuse tapi jawapan dari bos amatlah menghampakan. Nak nangis pun ada. Terus stress pikir macam mana nak buat. Kesian kat anak-anak pasal diorang tu sekarang pun on off demam. Tah pasal apa.

Laki aku tak ada pi operasi. Kalau kena pi jugak terpaksa la aku tinggalkan kat Toksu jugak.

Bila jadi macam ni lagi berkobar-kobar la semangat nak berenti keja. Tapi bila fikir hutang keliling pinggang lemau balik semangat yang berkobar tadi tu. Macam obor kena jirus air. Padam terus.

Dah la seminar yuran rm500. Ko ate gila hujung bulan kena bayar sampai 500 macam tu. Dengan tempat tinggal pun tak ada support. Aku dah pening lalat dah ni. Memang kering poket dah. Harapan kena korek saving la jawabnya.

Serius emosi aku terganggu sekarang ni. 

T__________T

Monday, September 8, 2014

Weekend Mama Bosan

Macam biasa. Cerita hari minggu ajelah yang aku selit dalam blog senduku ini. Hahahaha! Nak cerita pasal weekdays tak ada benda nak cerita sangat. Sebab rutin tu sama aje. Bangun pagi, pi keja, balik keja, kadang-kadang pi amik anak kat rumah pengasuh, balik, mandi, solat, tido. Memang samaaaaa je tetiap hari. So, nak cerita apekah?

Pagi tadi je aku terbangun lewat sikit. Pukul 6 baru tersedar. Terlompat terus dari tempat tido pi mandi. Selalu ada 2 jam henpon yang bunyi. Hari ni henpon aku je la bunyi. Abang Misai tak ada. Pi operasi. Ntah berapa hari pun tak tau la.

Hari Sabtu dan Ahad aku tak buat apa sangat la. Sabtu tu bangun pagi-pagi pi Tesco. Cari keju buat stok kalau tetiba rasa nak memizza. Ni ada rasa-rasa nak buat lasagna pulak. Kihkihkih... Berangan dulu. Angan-angan jadi kenyataan tu nanti kalau roh rajin aku datang.

Lepas tu balik rumah Amir demam pulak. Demam pasal kena marah dengan aku malam sebelum tu. Sebab dia mengaji main-main. Bila suruh menyanyi bukan main hafal lagu. Suruh mengaji ulang 20 kali pun tak ingat. Lepas tu 'Amir tak larat la. Amir penat la.' Mau tak naik angin aku ni. Hati tisu sangat anak teruna ni. Kena marah terus demam.

Demam-demam pun ikut jugak abah dia pi opis. Nak hantar barang sebelum dia pi operasi. Aku dok rumah masak bihun goreng. Ada kawan dari jauh datang. Ada kursus kat Flamingo Hotel so alang-alang mai la rumah. 

Malam tak buat apa pun. Tido awal pasal letih sangat kekdahnya. Ahad pulak pagi-pagi pi tengok kucing-kucing. Laki aku bela tapi sebab dia pi keja aku la keja jaga anak-anak bulus itu. Setiap hari lepas balik keja kena jenguk dah. Huhu...

Ahad keja basuh baju la. Lepas tu malam sikit cari kaler untuk Amir. Dia nak kaler buku Ultraman dia. 

Weekend yang mama bosan. Nak buat kuih tapi malas. So, itu aje la ceritera. Tak ada yang menarik pon. Melayan anak-anak bertuah di rumah je. 

Petang ni tukar rutin. Kena pi tengok anak-anak bulus dulu. Ntah apa jadi dah la tu.

 

Tuesday, September 2, 2014

Weekend Aje Masak.. Makan... Gemuk..

Selamat menyambut hari merdeka yang ke 57. Cuti 3 hari aku terperuk kat rumah je. Tak pi mana.

Sabtu aku buat apa pun aku tak ingat. Yang aku tau aku dilanda sakit kepala melampau. So, lepas basuh baju stok seminggu tak basuh aku baring n tido je la.

Ahad laki aku tak ada. Pi perbarisan hari merdeka. Aku nak ikut tapi dia kata susah nak cari parking. Jalan tutup. Mengenangkan nak bawak budak 2 orang yang lasak tu sorang-sorang aku pun mengalah la. Dok aje kat rumah. Terus bangun pagi-pagi bakar pizza.

 Sebelum pembakaran

 Ketika pembakaran. Cheese membuak. I loikeee.. 

Macam biasa la. Doh pizza mesin yang uli. Topping pun guna apa yang ada je. Ada sosej n daging burger. Cheese cheddar petak. Tak ada cheese sagat segala bagai. Senang guna cheese petak. Penuh terus nampak atas pizza tu. Hahahaha! Sos aku guna sos tomato aje. Nak pedas sikit tambah sos cili.

Amir cakap 'sedapnyeeee pizza ummi buat ni.'

Hahahaha! Amir cakap sedap tu ok la tu. Banyak la jugak dia makan. Tapi tak boleh buat kerak nipis garing. Nanti keras dia susah nak kunyah pasal tak ada gigi. Huhu... Kena bagi gebu n lembut. Yang tu dia suka. Hana apa abang dia makan dia pun sapu aje. Tapi tak banyak la.

Lauk hari ahad aku masak kurma ayam (ayam masak hitam kata amir), sayur cendawan campur carrot n ikan masak bening.

Isnin pulak breakfast bihun goreng (alamak, lupa beli bihun ganti mak mertua punya), tambah lauk daging goreng kunyit je pasal kurma ayam ada lebih. Lepas tu petang gigih sangat aku buat....

 Sesi uli menguli
 
 Output yang terhasil.. Onde-onde @ buah melaka

Senang aje buat onde-onde ni rupanya. Ni 1st time aku buat. Awal-awal asek bocor je onde-onde tu. Lepas tu dah paham konsep. Lepas gentel terus buh dalam periuk ayor panas tu. Sebab melekat-lekat kalau susun dalam pinggan dulu. Dah hujung-hujung baru cun aje bulat dia tu. Hahahaha! Saya budak baru belajar.

Gula melaka berlambak lagi tu. Boleh la nak buat lagi nanti. Amir pun suka makan. Banyak dia habiskan. Lega mak pasal ada jugak orang nak makan. Huahuahua! Hana dia gigit sikit lepas tu dia rasa tak best dia letak balik dalam pinggan. Sabor je la ummi dia ni.

Tu je la cerita hari minggu. Mak-mak sangat dah sekarang. Masak aje kejanya. Bila tah nak cuba buat cheese tart. Mixer takde. Sekarang pesen kuih aku semua tak pakai mixer. Mungkin lepas ni menajamkan skil buat muffin. Atau pun cari resepi brownies pulak.
 

Tuesday, August 26, 2014

Bestnya Kalau Ada Bibik

Tiba-tiba hari ni rasa nak bersajak. Kuhkuhkuh. Tajuk sajak seperti di atas. Boleh gitu?

Bestnya kalau ada bibik..
Lepas makan dan minum tak payah aku basuh pinggan lagi...
Letak aje dalam sinki...
Bibik aje la basuhkan nanti...

Bestnya kalau ada bibik...
Lepas minum milo letak aje dalam sinki..
Bibik dah basuh tak ada la bau masam kat dapur pagi-pagi..
Sebab cawan milo dah bersih berseri-seri...

Bestnya kalau ada bibik...
Tak payah bongkok-bongkok sapu sampah hari-hari...
Bibik kan ado boleh la aku jaga tangan n kaki...
sapu krim bagi lembut melentik dan wangi-wangi...

Tapi sayang aku takde bibik...
Basuh la pinggan mangkuk tu sendiri...
Sapu la sampah sampai kematu tangan dan kaki...
Duit tak cukup nak bagi gaji...
Kecuali la ada orang nak jadi bibik free...


Ok, banyak lagi point nak letak. Nanti kalau rasa nak sambung aku sambung la. Banyak keja nak buat. Nak kata sesi luahan perasaan melalui sajak pun boleh. Kahkahkah! Kenapa la poyo sangat aku hari ni.
 

Monday, August 25, 2014

Happy 5th Birthday Amir Ridhwan n 3rd Birthday Amirah Raihanah :)

Bulan Ogos adalah bulan kelahiran hero dengan heroin aku yang lasak. Amir lahir 19 Ogos 2009 n Hana debab lahir 8 Ogos 2011.

Tak ada la celebrate besar-besaran pun. Bawak anak bertuah 2 orang tu keluar makan. Amir sehari sebelum birthday dia dah request nasi burung.

Nasi burung tu macam nasi ayam je. Tapi ayam tu ganti dengan burung wak-wak tu. Dah dia request mari la kita pi makan walaupun ummi pening kepala sikit. Banyak la jugak dia makan. Hana ofkos abes sepinggan.

Amir request kek jugak. Dia nak kek yang ada kapal terbang. Mana la aku nak cari yang dah siap. Aku cari tak ada bila cakap dengan Amir dia kata tak kisah pulak nak kek apa-apa pun.

Lusanya baru aku beli. Kek coklat ada kereta hijau. Hijau feveret kaler Amir ye. Mari la abang n adik potong kek.






Kereta abang Amir amik. Pokok adik amik. Hahaha! Tersengih bangga dapat kek. Lepas tu tak makan pun. Bawak pi rumah Toksu. Makan ramai-ramai kat sana.

N hari Sabtu bawak diorang jalan pi tepi laut lepas amik stok Chocoletto. Makan chicken chop sambil tangan menepis gigitan nyamuk. Hooiiii.. Banyak betul nyamuk.






 

Doa ummi semoga anak-anak ummi jadi anak yang soleh dan solehah. Berjaya dan cemerlang di dunia dan di akhirat.

nota tapak tangan : ketahuilah aku menaip entry ni dengan jari telunjuk tangan kiri yang cedera dan berbalut plaster. Tergunting jari sendiri kekdahnya. Bayangkan macam mana kegigihan aku menaip.

 

Friday, August 22, 2014

Hari Berkabung Malaysia, 22 Ogos 2014

Hari ni 22 Ogos 2014, Jumaat. Hari berkabung negara.

Aku baca segala berita pun dah sedih dan meleleh air mata. Apatah lagi keluarga mangsa.

Apa pun, selamat kembali penumpang dan anak kapal MH17. Bersemadilah dengan aman.

Al-fatihah untuk mangsa yang beragama Islam. Semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah.

Dan yang masih berada di sana kepulanganmu dinanti.

 

Thursday, August 21, 2014

Bila Lagi Nak Tambah?

Tambah apa? Berat badan? Hahaha!

Ofkos la soalan tersebut adalah bila lagi nak tambah bilangan anak. Adesss... Aku jawab je la trauma tak hilang lagi. Memang tu la pun jawapannya.

Lagi satu jawapan sebab memang doktor pun suruh gap 3 tahun. Sebab masa bersalin hari tu kes aku kritikal. Sebab tu la aku trauma yang melanda, menikam-nikam jiwa gitu.

Kena tambah darah 1 beg. Kena dok kat labour room dari lepas bersalin pukul 9 malam sampai lunch hour esoknya. Kena tahan dalam wad lagi 1 malam. Luka beranak 2 bulan pun tak kering betul-betul. Nadi tinggi tak turun-turun. So, adekah salah kalau aku trauma.

Oh, yang nombor dua bersalin normal. Tapi lagi hazabedah daripada bersalin bedah time Amir. Memang kalau ada yang ketiga n doktor tak nak bagi epidural pasti aku akan amukan dalam wad ye.

Itulah jawapan saya. Harap anda berpuas hati.

Sekian, terima kasih.

 

Wednesday, August 20, 2014

Masak-masak Aje Kejanya

Tak ada idea nak cerita apa. Sebab busy sangat sekarang. Ni pulak ada projek baru masuk. Memang pening la kepala. Balik rumah memang nampak bantal n tilam saje.

So, mari la kita korek galeri gambar dalam henpon ni untuk tepek kat sini.

 Ni nama dia muffin vanilla tak jadi. Kihkihkih... Baru buat Ahad lepas.. Tak jadi akibat aku menderhaka resepi.. Resepi letak gula castor n butter aku ganti dengan gula perang n minyak.. Fadan muka kau...



 Ni pulak nama dia ketupat goreng. Nasi impit lebih masa jamuan raya kat department aku. Berlambak lebih bebudak ni pi bagi aku pulak. Balik rumah esok pagi aku goreng balik bawak pi opis. Terbelahak korang nak abeskan. Cara buat ketupat goreng sama aje macam nak buat nasi goreng. Cuma nasi tu berketul-ketul la. Ada resepi boleh je gugel.



Ni namanya roti keju berlapis daging. Resepi dari pakcik tenet jugak la kan. Aku buat masa jamuan raya department. Gigih sangat makcik ni masak pagi-pagi buta tau. Sold out roti ni. Miahaha! Sedap ke uols? Tuan roti sendiri pun tak sempat merasa. Ni pun aku ada derhaka resepi jugak. Aku goreng inti sukati aku nak letak apa.



 

Muffin guna tepung premix Nona. Sedap. Tapi ni aku buat lama dah. Sebelum buat muffin tak jadi nun di atas. Premix ni kan tinggal masuk air, minyak n telur. Jadi sonang sangat la. Kalau tak jadi jugak tangan memang tak berseni.

So, itu aje la gambar dalam henpon. Gambar makanan aje kekdahnya. Nanti la korek kalau ada gambar lain.

Tuan blog tengah dirasuk hantu membaking ni. Nak try buat muffin vanilla sampai gebu gebas. Tapi tunggu weekend baru merajin. Hari keja tak larat.

Tu je cerita. Aku nak pi cafe beli nasi bungkus. Bye!

 



Friday, August 1, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin semua....

Dah hari raya ke 5 baru nak ucap. Ok la tu kan. Aku busy raya ni. Jadi chef sorang-sorang. Sapu rumah sorang-sorang. Nak mop pun dah tak larat. Sapu aje la.

So, raya pertama aku masak rendang daging ikut sukahati, masak lodeh dan jugak ayam masak merah. Ketupat palas beli. Nasi impit rebus yang segera aje. Malam lepas berbuka puasa last tu aku dah merendang. Daging pagi-pagi puasa tu aku dah potong siap-siap. Cramp tangan ahkak memotong daging yang sekilo aje pun. Hahaha!

Hana n Amir tukang tolong hulur sayur untuk aku potong buat masak lodeh sambil tengok cerita hantu. Rajin anak-anak aku ni. Siap bergaduh nak tolong umi. Jangan masa kecik aje tunjuk rajin tu.

Siap masak rendang, masak lodeh n rebus ketupat pukul 1 pagi. Tido kejap. Bangun pukul 4, iron baju bala tentera lepas tu masak ayam masak merah pulak. Aku masak ayam ni sebab mak mertua aku tak boleh makan daging banyak. Ada darah tinggi. Kesian pulaknya tak ada choice nak makan. Anak aku pon tak makan daging sangat so ayam wajib ada.

Lepas tu sapu 1 rumah. Lepas tu rasa nak pengsan pasal ngantuk n penat. Hahaha! Lepas je laki aku balik sembahyang raya terus pi ziarah kubur arwah pak mertua n beraya rumah pakcik makcik laki aku. Aku dalam kereta tido. Penat hoiiii...

Raya tahun ni tak ada gambar. Aku masak pun tak amik gambar. Gambar family pun tak ada. Yang ada gambar ni je.....





 

 Gambar kaki Hana.. Hahaha! Dia amik henfon aku pi tangkap gambar kaki. Kenangan kasut raya tumit tinggi dia kot. Pinky gitu.

Dan hari raya ke 3 aku demam sampai hari ni.

Sekian, cerita raya dari saya. Saya di opis mau buat keja dan makan kuih raya sambil kesat hingus.

;p


 

Friday, July 18, 2014

Another Sad News... Tahun Tragik Bagi Malaysia...

Assalamualaikum

Pertama sekali aku nak ucapkan takziah kepada keluarga semua penumpang dan anak kapal MH17 yang terhempas malam tadi. Al-Fatihah untuk mangsa yang beragama Islam.

Aku baru tau berita ni pagi tadi masa bersiap nak pi keja. Check wassap beratus-ratus dari group wassap aku. Terkejut. MH370 pun belum jumpa dah dapat pulak berita MH17 terhempas disyaki ditembak jatuh.

Tahun yang sangat tragis bagi MAS dan jugak negara kita Malaysia. Kita diduga lagi pada bulan Ramadhan yang mulia.

Tak dapat dibayangkan kesedihan keluarga terutamanya lagi 9 hari kita nak menyambut Syawal.


Semoga keluarga mangsa tabah dan sabar menghadapi ujian getir ni.
 
 
 

Thursday, July 17, 2014

Aktiviti Time Cuti Nuzul Quran - Projek memuding

Dah berapa hari puasa? 19 hari dah kan. Sepanjang puasa ni aku memang tak ada membeli sangat kat pasar Ramadhan. Memang masak aje kat rumah. Lauk 2-3 jenis aje. Tapi aku masak weekend aje n hari cuti. Yang lain mak mertua aku masak pasal aku balik keja je sampai rumah dah pukul 7.

Kelmarin cuti Nuzul Quran maka mari lah kita memasak. Amir dah bagi kiasan-kiasan,

'Dah lama ummi tak masak ayam masak hitam kan?'

Hahahaha! Ayam masak hitam adalah ayam masak kurma. Jadi marilah kita masak. Kelmarin terlebih rajin jugak buat puding jagung resepi paling sonang sekali. Puding tu pasal akak aku request. Mengidam pulak minah tu. Ok la, mari kita buat. Tekak sendiri teringin nasik ayam sampai sekarang tak buat. Huhuhu...

Mula-mula aku buat puding jagung. Puding ni tak guna agar-agar. Just tepung kastad, air, gula, susu cair, jagung jenis creamy. Resepi ni akak aku la bagi pasal dia teringin. Aku tak pernah buat pon puding jagung ni. Ikut aje la resepi. Aku tak tau dia amik dari blog mana. Sat aku cari ada gambo screenshot blog tu tak.



So, itu la resepinya. Credit kepada tuan punya blog. Korang gugel la ye. Gula tu aku kurangkan sebab aku tak suka manis sangat padahal bukan aku yang nak makan. Hahaha! Aku yang buat so ikut tekak aku la.

Sesi membancuh

Beginilah rupanya di dalam kuali mak mertuaku,






Masuk bekas pulak... Hudus je rupa pasal main tepek je...


Amir excited sangat nak tolong bancuh. Lepas tu belum sejuk masuk peti ais dia dah sibuk tanya bila boleh makan. Siap cakap,

'Sejak bila ummi pandai masak macam-macam ni?'

Perlu sentap ke apa dengan soalan tu. Hahahaha!

Bila dah sejuk aku bagi kat dia pasal asek berzikir kat telinga jagung, jagung, jagung. Sekali dia boleh kata tak sedap. Rasa berlain. Oh... Down kejap ummi ko. Kihkihkih...

Amir kalau bukan feveret kat tekak dia memang tak sedap la. Hana pon kata tak sedap. Down ganda dua kejap. Huhu... Tak apa la, anak aku memang pesen tak reti makan pencuci mulut ni ujarku menyedapkan hati sendiri. Hihu..

Dah sejuk petang semalam pi la hantar rumah mama n kakak aku yang bertuah tu. Lepas berbuka akak aku kata ok je. Cuma hudus la sikit rupabentuknya. Wakakaka! Dah kuasa pulak aku nak hias cantik-cantik kan.

So, kelmarin lauk berbuka adelah seperti gambar di bawah..


Kurma ayam, asam pedas ikan kembung (asam pedas versi penang), kari ikan pari (lauk semalamnya perangat), sayur campur, nugget untuk anakanda..

Tu lah cerita cuti aku. Masak gitu je pun dah rasa penat macam nak pengsan. Hahaha!

p/s : siapa nak beli chocoletto n berrygen roger-roger sebelum kehabisan stok. Siapa beli chocoletto 3 botol aku bagi sampul duit raya free... Hehehe...
 

Monday, July 14, 2014

Entry Luahan Hati La Kot

Assalamualaikum

Sat lagi nak kena pi keja luar ni. Makin lama makin susah dapat kerjasama orang malaysia ni kalau nak dapatkan info. Paling payah kalau rumah tu jenis kondo la. Ada management bagai. Management selalunya ok tapi diorang pun hanya menurut perintah. Kalau persatuan penduduk situ tak bagi masuk tetap la tak boleh masuk.

Zaman sekarang dah tak hidup bermasyarakat dah. Semua lone ranger saje. Macam ada sorang yang keja management sebuah kondo ni cerita. Management buat meeting harooommm tak datang. If buat meeting n ada makan-makan diorang just akan datang untuk makan n blah balik rumah. Apa-apa urusan terserah kat management diorang tak nak amik tau. So management sendiri pun tak boleh nak tolong.

Kitorang ni la jenuh nak menjawab kat bos pulak kan. Nak jawab dengan HQ lagi. Aku rasa memang dah patut padan sangat la akta yang ada tu dikuatkuasa. Data tu bukannya jual kat orang pun. Just untuk analisis n dari situ la boleh nak buat dasar kerajaan n bagi bantuan segala.

Eh, tetiba serius pulak entry pagi-pagi buta. Haha! Stress sebenarnya sekarang ni. Pi company pun sama, pi rumah orang pun sama. Aku dengar macam-macam experience member-member. Ada yang borang melayang kena muka. Ada yang sengaja lepaskan anjing bila pi rumah.

Ada la member yang dah berenti pun. Buat bisnes sendiri. Walaupun orang kata keja gomen ni ada pencen la, dah tak keja duit tetap masyuk la. Kejadahnya la kalau stress manjang. Tak sempat merasa duit pencen ko dah gol dulu sebab hypertension. Lebih baik buat keja yang kita suka kan.

Aku pun simpan angan-angan macam tu la jugak. Amir tu harap sangat ummi dia ni dapat spend masa dengan dia. Hantar n amik dia pi skolah. Menitik la air mata kalau dengar dia tanya bila ummi boleh benti keja jaga Amir ni. T______T

Ummi tengah usaha ni Amir n Hana. Sabar ye.



 

Wednesday, July 2, 2014

Aku Nak Cuti!!!!

Merah punch card ahkak hari ni....... Stress ok. Dalam seminggu ni dah 2 kali merah. Nasib la dah bertukar bulan. Tak nampak sangat la berderet merah punch card aku.

Gara-gara eksiden ye. Dan bukanlah eksiden tu punca jem melampau. Tapi puncanya masyarakat prihatin slowkan kereta nak tengok.

Semput aku dibuatnya tau. Ni dah pening kepala sah darah dah naik ni. Isnin lepas laki aku saje test guna blood pressure monitor abang ipar dia. Masa tu aku balik keja. BP aku 198/108 ok. Aku gugel cari bacaan BP tudiaaaaa... Hypertension stage 3 dah. Severe.

Hari ni pulak ada taklimat. Memang tambah la stress aku ni dengan keja banyak nak siapkan urgent. Bos nak buat meeting esok pun aku tak buat slide lagi.

Aku nak cuti!!!!

 

Monday, June 30, 2014

Selamat Menyambut Ramadhan 1435H

Assalamualaikum

Selamat menyambut Ramadhan al-mubarak semua. Dah puasa hari kedua baru dapat up entry ucap selamat berpuasa ye.

Korang berbuka apa semalam? Aku berbuka rumah mama n abahku. Kebetulan pulak semua adik beradik ada. Reunion gitu. Makan tomyam sedap n sambal ayam sedap. Hehehe... Terima kasih cik ayit masak. Amirah Raihanah makan tambah 5 kali tau.

Terkejut ummi dia tengok. Si kecik yang suka makan pedas. Tak pedas tak mau makan. Tak faham aku.

Hari ni tak tau la sempat tak nak masak-masak balik keja. Kalau tak sempat macam biasa la, memborong kat param. Aku pun bukan boleh terkejar-kejar sangat ni. Pinggang sakit. Dah macam orang tua jalan macam mak nenek.

Rabu lepas la nak jadi punca. Aku nak angkat sejadah lepas solat subuh. Tetiba bunyi belakang kat area pinggang macam meletup. Terus terduduk. Sakit ok. Nak bangun punya la payah. Dalam 5 minit jugak la try bangun. Tapi serius jalan terbongkok-bongkok.

Pi keja tapi memang tak boleh bertahan sebab makin sakit berdenyut. Pi la klinik. Doktor tanya kaki ada rasa kebas ke tak? Aku jawab takde. So, dia kata kena cucuk area vontot n dapat la ubat sapu n painkiller jenis pil.

Tapi kena cucuk pun macam takde effect. Sakit serupa tu jugak la. Sekarang dah kurang tapi tak boleh duduk lama sangat n berdiri lama sangat. Sakit mencucuk datang la kalau dah macam tu. Kena baring je. Motif sangat kan nak suruh aku rest. Hahahaha!

Kalau tak baik jugak pasti kena pi hospital lepas ni. Ramai dok takutkan aku cakap slip disc. Oke, aku gerun dengar.

Baiklah, mari kita sambung keja yang berlambak. Aku dapat timbalan yang tak reti nak balik awal. Buat meeting pukul 5 petang time orang nak balik. Lepas ni kalau dia buat macam tu di bulan puasa aku bolayan. 

Bye uols. Selamat berpuasa. Jangan ponteng ye.

 

Monday, June 9, 2014

NaturCare® Berrygen™

Assalamualaikum

Ok, straight to the point la ye. Ahkak banyak keja pulak ni. Kena buat teks ucapan pengarah pulak. Aku dah la tak suka buat ucapan bagai. Nak buat teks satu hapah idea tak keluar ni.

Ada sesiapa consume Berrygen tak? Berrygen by NaturCare. Anak beranak tupperware ni. Berrygen tu campuran buah blueberi, raspberi, strawberi, kolagen, apple stem cell n gluta white. Bagus untuk mencerahkan kulit, reduce fine lines, menegangkan kulit. Lain-lain ingredient boleh tengok gambar di bawah ni.




 Cara consume pulak begini...



Pandangan depan kotak adelah seperti ini...








Aku amik Berrygen ni sekarang. Dah lama jugak aku beli tapi selalunya aku suka skip-skip. Tapi selepas 1 kejadian horror berlaku sebulan lepas aku amik secara berterusan.

Apa kejadian horror tu? Muka aku mengelupas ye. Sebab aku stop pakai krim muka yang selalu aku pakai. Nak nangis ok pi keja muka mengelupas lepas tu berbelak hitam bawah mata n tepi mulut. I is maluuuuu..... Semua orang tegur tau.

Terus istiqomah minum tak berenti. Tapi aku amik sekali je tetiap pagi. Malam aku tak amik. Kalau terlupa minum pagi baru aku amik malam pulak. Kekadang ade la terskip. So, dalam proses menghabiskan lagi 6 sachet kat rumah. Kira dah 2 minggu la aku non-stop telan balik Berrygen ni.

Rasa dia macam ribena sikit. Kolagen drink yang ada perisa la kekdahnya. Hana pun suka kecek aku kalau aku minum. Aku cakap ubat pun dia nak jugak. Padahal kalau benda lain aku cakap ubat memang tak la dia nak kan. Hahahaha!

So far, kulit aku nampak ok la sikit. Jap aku tunjuk gambor ye.


  

 Ok, gambar before tu adelah gambar lama. Aku tak ada gambar masa muka mengelupas tu. Tak teringin nak amik pic sendiri muka horror macam alien. Gambar before tu pun aku rasa lagi better dari muka kejadian menakutkan tu. 

N pic after adelah gambar hari jumaat minggu lepas, 6 Jun 2014. Gambar tak filter n amik di tempat yang sama iaitu opis aku. Kalau gambar besar nampak la parut aku jugak. Ni gambar kecik tetiba nampak jelita. Eh... Hahaha! Parut still ada tapi tak teruk sangat. Kulit tu jadi cerah sekata tu yang aku suka. N aku tak mekap pun. Guna bedak baby je. Pori-pori pun mengecik sikit dari time kulit mengelupas.

Kalau ada sesiapa yang nak aku ada jual.

 

Mari la kita sama-sama jelita. Echewah.... ;)




 

Wednesday, May 28, 2014

Mengcookies, Meroti, Memizza

Assalamualaikum

Nak update apa la ni. Selongkar gambar sat. 


Cookies ni adelah oil cookies. Projek mengcookies dengan anak-anak. Bintang kalerful tu pasal Amir la nak bubuh. Ikut pi Tesco nampak bintang nak jugak-jugak. Kesudahan letak kat cookies.

Cookies ni buat guna minyak. Oil cookies. Jadi teksturnya keras sikit. Kalau yang letak butter tu kan lembut rapuh kan. Tapi keras pun sedap je aku tibai. Rapuh sangat sat lagi berselerak habuk cookies tu. Dah habis pun biskut tu aku makan. Hahaha! Resepi aku amik kat blog ni.





Yang ni pulak roti sarang lebah. Tergoda ahkak tengok member-member dok update buat roti ni dalam fb. Tengok bahan senang nak cari. Terus menggigih buat jugak. First time buat ni. Nak kata jadi sangat tu boleh la kot. Pun aku tukang perabih. Amir makan dia cakap sedap. Hana makan secoet je. Laki aku memang sedih la aku nak pujuk bagi rasa.

Sos butterscotch tu aku rasa macam ada pahit-pahit sikit. Gula aku terhangus kot masa masak sos tu. Ngahahaha! Resepi dari blog ini. Roti dalam blog tu memang cantik. Roti aku ni aku bentuk asal boleh aje. So, rupa pun asal boleh je la. Kahkahkah!


 Yang ni pizza gebu gebas. Amir suka makan western. Pizza ni dia request. Eh, aku pernah update ke pasal ni. Lantak, aku nak cerita jugak. Hahaha! Lepas ni kalau nak buat pizza aku kena tukar topping. Amir ada problem mata merah n berair. Dia dari kecik ada eczema. Baru-baru ni teruk sangat mata dia aku bawak pi jumpa doktor. Doktor suruh pantang segala mak nenek fast food ni n seafood. Lepas ni ummi guna ayam n daging je la ye Amir.

Roti-roti tu semua aku guna tepung gandum aje. Masa 1st time buat pizza dulu je aku guna tepung roti. Lepas tu tepung roti abes aku guna je tepung gandum. Senang nak dapat. Nak cari tepung roti kena pi kedai bakeri dan aku memang selalu tak sempat nak menyinggah.

Ok, tu je update hari ni. Aku nak buat keja. Sesape ada nak beli chocoletto boleh roger-roger ahkak.

Bye!




Thursday, May 22, 2014

Side Income Baru - Chocoletto

Hari ni gomen dah gaji. Gaji aku pun dah langsai bayar segala hutang piutang. Yang tinggal ada la sikit nak tukar tayar kereta abah aku n lain-lain buat belanja. Kena jimat cermat la ahkak. Dah nak start puasa n raya pulak. Kuih raya pun dah tempah. Amboihhhh... Puasa pun belum kuih raya dah tempah 2-3 balang kan.

Bonus raya macam tak ada je tahun ni. Ye la, macam-macam dah jadi kan. So, beban hutang negara tu aku rasa mencanak naik jugak la. So, buat la saving sikit-sikit untuk duit raya anak buah, adik beradik, sepupu sepapat nanti.

Aku jual coklat sekarang. Bukan la coklat seketui tu. Tapi bertih beras salut coklat dalam jar. Boleh la nak tambah income sikit-sikit. Nama coklat tu chocoletto.




Aku sendiri dah lebih 5 botol ngap. Hahahaha! Sekali makan tak boleh stop ok. Boleh terus kunyah n kunyah tetiba eh... Dah abes sebotol. Kat belah bawah jar tu ada biskut coklat. Memang nak nangis ahkak makan tau.

Kalau sesiapa rasa nak beli boleh la roger-roger ye. RM10/jar. Setakat ni aku buat COD pada sesapa yang dekat-dekat kawasan aku lalu balik keja n dekat-dekat rumah. Nak pos boleh diusahakan tapi maybe lambat sikit sebab aku boleh pi pos ofis hari Jumaat saje. Pos opis jauh dari opis ahkak. Aku ni pulak staf yang sentiasa di hati bos. Selalu dicari. Kahkahkahkah! Poyonye la tuan blog ni.

HQ Chocoletto pun still cari stokis, ejen n dropship ejen. Kalau berminat nak tambah income korang boleh search FB Official page: Chocoletto Official.

Panjang lebar pulak aku membebel hari ni. Hehehe... Padahal hari ni macam tak ada mood. Tu je la aku nak taip. Sekian dari aku yang dah pening-pening lalat lepas minum kopi goji guarana.

 Hana pon sukeeee.... Peace... 



Thursday, May 15, 2014

Berjaya Drive Jauh Sorang-sorang

Lama menyepi. Aku pi kursus. Dan dengan bangga kembang kempis lobang hidung aku berjaya bawak kereta sesorang pi balik Penang - Sungkai. Hahahaha! Kepoyoan apekah ini? Tak sangka ok dengan pencapaian diri sendiri.

Sebenarnya aku tak pernah bawak kereta sesorang jauh-jauh. Selalu ada je laki aku temankan a.k.a laki aku yang drive. Aku membuta kat sebelah. Hikhikhik... Tapi kali ni tak boleh sebab pi pusat latihan. Bukan tido hotel. Kena pulak aku sorang je yang naik nama. Tak boleh mintak driver la.

Kursus tu dari 4hb - 8hb. Semalam pulak dapat berita sedih. Salah sorang peserta kursus meninggal. Muda lagi. 30an macam tu. And wife dia tengah pregnant anak ke 3. Kena heart attack. Marilah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah. Macam terngiang lagi suara dia cerita experience buat banci penduduk. :(

Aku tengah kelegaan ni. Bos postponed kursus. Yip yip yippieeee!!! Bulan 11. So, aku ada banyak sikit la masa nak prepare.

Ok la, aku nak kemas meja. Nak balik pukul 5, 4.30 dah kemas meja. Hahaha! Meja bersepah dengan borang ni. Esok lusa sambung lain.

Bye!

 

Tuesday, April 29, 2014

Sirih, Belimbing, Aidido

Semalam aku amik Amir n Hana dari rumah Toksu diorang. Tengok Amir bawak beg plastik ada daun.

'Apa tu Amir?'

Toksu dia jawab la tu daun sirih. Amir cakap tok mintak. Aku macam confuse, bila pulak la mak mertua aku mintak sirih ni.

Drive sampai rumah parent aku tetiba aku teringat mak mertua aku berborak dengan Amir dalam bilik malam kelmarin. 

'Nanti pi rumah mak *mak tu toksu dia la* mintak belimbing. Yang masam-masam tu. Belimbing buluh.'

Terus aku gelak keluar-keluar air mata ni. Mak mertua aku pesan belimbing. Ni apa pulak sirih dia bawak balik ni. Hahahahaha! Tapi aku gelak sorang-sorang je la. Huhuhu...

Wassap laki aku confirmkan balik. Mak mintak belimbing ke? Laki aku cakap ye la. Kalau ada. Aku bagitau Amir bawak balik sirih. Mesti laki aku gelak sorang-sorang kat opis.

Sampai je rumah Amir bagi sirih mak mertua aku terkebil-kebil.

'Ni apa?'

'Tok suruh Amir mintak sirih. Ni sirih la.'

Selamba je jawab tu. Hahahaha!

Nak buat apa la dengan sirih kat rumah tu. Hari ni aku la tolong sampaikan pesan kat Toksu Amir. Mak nak belimbing. Hehehehe... Amir sengih-sengih je.

Yang Hana pulak sekarang asek nak tengok cerita Frozen. Lepas tu nyanyi....

'Aidido... Aidido...'

Siapa dapat teka lagu apa? Hahaha!

 

Thursday, April 24, 2014

Mengidam Takoyaki

Assalamualaikum

Pagi-pagi hari ni aku dah buat muka serius. Penat ok buat muka serius n suara pulak kena mantop. Mantop nak membasuh anak-anak buah kat opis. Awal tahun hari tu aku tak ada la segarang ni. Tapi lepas kita ni senyum semedang bebudak ni boleh naik tocang pulak kan. Haaaaa... Korang kira tocang korang je naik. Meh tengok pulak aku naik tocang macam mana.

Bulan lepas memang kena hangin puting beliung aku cukup-cukup la. Nak benci dengan aku? Silakan. Aku tak ada masalah. Aku marah bersebab. Sila fikir balik kesalahan korang. Ni asek fikir korang je la yang betul. Siap melawan cakap aku tak tahan ok. Nak aje aku tenyeh cili kat mulut tu. Aku takde masa nak marah orang kalau tak ada salah.

Ok, tak nak fikir dah. Sat lagi darah tinggi naik. Hoihhhhh... Baru umur berapa ni dah ada darah tinggi segala. Bos aku pulak cakap kita buat keja jangan stress... Iye la tu. Kalau tak nak stress sila kurangkan beban keja aku yang mencanak ni. Ni keja admin pun hempuk kat aku apa cerita.

Oh, semalam aku ganti puasa. Dah nak dekat bulan puasa baruuuuu la hegeh-hegeh kan nak ganti. Lepas tu tak tahan godaan je tengok orang makan sedap-sedap. Hahahaha! Balik rumah pi pasar tani pulak. Dan ahkak adelah sangat gembira semalam. *nanyi lagu Happy*

Happy sebab kemengidaman aku telah terlaksana. Ayat apekah ini? Hahahaha! Lantak! Bukan la aku mengidam pasal mengandung ye. Tapi dalam 2-3 minggu ni tekak terasa-rasa sangat nak makan takoyaki. Nak cari kat mana je la takoyaki tu. Jauh benor rasa shopping kompleks yang jual benda alah ni dari rumah n opis.

Masa pi pasar tani malam semalam tetiba terpandang 1 gerai ni. Takoyaki Muslim. Wow! Wow! Wow! Masa tu nak pi kedai ayam crispy. Lepas beli ayam crispy hangit *aku tension ayam tu hangit okeh!* patah balik beli sebekas takoyaki sotong. Ada lima ketul dalam tu harga RM5.

Tak menyabo aku nak makan dalam kereta terus masuk dalam mulut sebijik.... Oh.... Nikmatnyaaaaaa.... Sedapppppp sangat pada tekak aku. Padahal Amir n Hana rasa segigit terus tak nak. Hahahaha! Laki aku lagi la. Dia mana makan benda pelik-pelik ni. Aku buat trifle pon tak nak rasa langsung. *sedih T_T*

Tak sabar nak tunggu Rabu depan. Nak beli takoyaki lagi. Aku kalau suka memang ulang makan benda tu je sampai la aku muak. Lepas tu dah lamaaaa tak makan baru cari balik.

Cepat la Rabu... Hahahaha!

 

Monday, April 21, 2014

Uli-uli Hari Cuti

Assalamualaikum

Ok, makin bersawang dah blog aku ni. Bukan setakat labah-labah, segala mak nenek binatang pun dah boleh duduk.

Ngaaaa... Mak busy sesangat ni. Tengok, cakap je pasal busy terus teringat ada lagi keja aku nak kena settlekan pasal kursus ni. Otak tak berenti memproses nampak gayanya. Memang keletihan.

Dok opis letih, dok rumah sama la letihnya. Hahahaha! Tambah ada tukang 'kemas' berjaya. Semalam apak diorang tak ada pasal keja. Diorang main suratkhabar lama keronyok-keronyok masuk plastik. Bersepah atas katil. Katanya bungkus nasi lemak. Iye la tu nak. Bila aku suruh kemas Hana jawab macam ni,

'Umi la kemash.. Adik enat ni.'

Hamboihhhhhhh la anak. Dia penat menyepah. Aku penat mengemas. Baru 2 tahun 8 bulan mulut tot tet macam mak nenek ye. Bila mintak tolong lagi,

'Shukati adik la...'

T______________T'

Nangis ummi dengar jawapan ko dik.

Kelmarin Amir request pizza. Dah seminggu tu dok berzikir pizza. Sebab tak nak mensia-siakan oven Noxxa n tak nak kena perli dengan laki aku buat jugak la. Kebetulan pulak birthday laki aku Sabtu lepas. Pakej permintaan anak n celebrate birthday apaknya.

 Ni pizza buat kelmarin. Pizza terlebih yis nama dia. Aku berangan apa tah tak perasan yang aku sebenarnya dah bubuh 1 tsp yis tapi aku tambah lagi 1 tsp. Hasilnya pizza membuak-buak. Kahkahkahkah!


 Ni gambo lama. Masa baru beli oven. Gigih jugak buat pizza sebab dah janji dengan Amir Ridhwan. Hehehe.. Masa ni aku taram guna cheese petak pasal aku guna apa barang yang ade saje.

 Ummi Amir n Hana rajin pasal oven Noxxa ni adelah breadmaker jugak. Wakaka! Kalau tak memang makan pizza kedai je la ye anak-anak. Ummi tak koser nak menguli. Sebab mesin yang uli maka iols tak kisah anak dok meratib mintak pizza. Tak ape, ummi boleh buat. ;p

 Ini jugak permintaan Amir Ridhwan. Dia dah tau ade oven. Keja nak ayam panggang je la. Ni pon gambo lama. Semalam Amir request lagi. Kalau rajin sat lagi pi pasar malam cari ayam le.

So, ok la. Aku nak sambung buat keja. Padahal tengok dah 4.15 nak bersiap balik dah. Bos semua tak ada kan minggu ni jadi merdeka sikit nak meregang-regangkan badan.

Aku dah dapat timbalan baru. Tapi lagi detail rupanya dari bos lama. Huwaaaaaa!!!! Mak penat!!!!