SaYa SayaNg AnDa :)

Thursday, July 17, 2014

Aktiviti Time Cuti Nuzul Quran - Projek memuding

Dah berapa hari puasa? 19 hari dah kan. Sepanjang puasa ni aku memang tak ada membeli sangat kat pasar Ramadhan. Memang masak aje kat rumah. Lauk 2-3 jenis aje. Tapi aku masak weekend aje n hari cuti. Yang lain mak mertua aku masak pasal aku balik keja je sampai rumah dah pukul 7.

Kelmarin cuti Nuzul Quran maka mari lah kita memasak. Amir dah bagi kiasan-kiasan,

'Dah lama ummi tak masak ayam masak hitam kan?'

Hahahaha! Ayam masak hitam adalah ayam masak kurma. Jadi marilah kita masak. Kelmarin terlebih rajin jugak buat puding jagung resepi paling sonang sekali. Puding tu pasal akak aku request. Mengidam pulak minah tu. Ok la, mari kita buat. Tekak sendiri teringin nasik ayam sampai sekarang tak buat. Huhuhu...

Mula-mula aku buat puding jagung. Puding ni tak guna agar-agar. Just tepung kastad, air, gula, susu cair, jagung jenis creamy. Resepi ni akak aku la bagi pasal dia teringin. Aku tak pernah buat pon puding jagung ni. Ikut aje la resepi. Aku tak tau dia amik dari blog mana. Sat aku cari ada gambo screenshot blog tu tak.



So, itu la resepinya. Credit kepada tuan punya blog. Korang gugel la ye. Gula tu aku kurangkan sebab aku tak suka manis sangat padahal bukan aku yang nak makan. Hahaha! Aku yang buat so ikut tekak aku la.

Sesi membancuh

Beginilah rupanya di dalam kuali mak mertuaku,






Masuk bekas pulak... Hudus je rupa pasal main tepek je...


Amir excited sangat nak tolong bancuh. Lepas tu belum sejuk masuk peti ais dia dah sibuk tanya bila boleh makan. Siap cakap,

'Sejak bila ummi pandai masak macam-macam ni?'

Perlu sentap ke apa dengan soalan tu. Hahahaha!

Bila dah sejuk aku bagi kat dia pasal asek berzikir kat telinga jagung, jagung, jagung. Sekali dia boleh kata tak sedap. Rasa berlain. Oh... Down kejap ummi ko. Kihkihkih...

Amir kalau bukan feveret kat tekak dia memang tak sedap la. Hana pon kata tak sedap. Down ganda dua kejap. Huhu... Tak apa la, anak aku memang pesen tak reti makan pencuci mulut ni ujarku menyedapkan hati sendiri. Hihu..

Dah sejuk petang semalam pi la hantar rumah mama n kakak aku yang bertuah tu. Lepas berbuka akak aku kata ok je. Cuma hudus la sikit rupabentuknya. Wakakaka! Dah kuasa pulak aku nak hias cantik-cantik kan.

So, kelmarin lauk berbuka adelah seperti gambar di bawah..


Kurma ayam, asam pedas ikan kembung (asam pedas versi penang), kari ikan pari (lauk semalamnya perangat), sayur campur, nugget untuk anakanda..

Tu lah cerita cuti aku. Masak gitu je pun dah rasa penat macam nak pengsan. Hahaha!

p/s : siapa nak beli chocoletto n berrygen roger-roger sebelum kehabisan stok. Siapa beli chocoletto 3 botol aku bagi sampul duit raya free... Hehehe...
 

2 comments:

|| a - j . E . E || said...

👏👏👏👏 rajin betul ko ni kak syima. berjenis2 lauk terhidang. aku yang dok rumah ni je pun masak paling banyak 2 lauk je. nampak nau aku malas kan. tskkk

aMiYs said...

ajee - aku masak 2 jenis je.. yg lain tu lauk semalamnya x abes.. panaskan balik.. haha!