SaYa SayaNg AnDa :)

Tuesday, June 15, 2010

Best way untuk letak car seat macam mana aaa?

Semalam masa nak balik ada office mate tegur,

'Eh, cara u place ur baby car seat tu salah la. It should be menghadap depan. So, that Amir can see the lorries n cars n dia akan senyap tengok benda-benda tu.'

'Aku tak boleh la letak macam tu. Kereta aku ada airbag.'

'So, u should put it dekat seat belakang. Bahaya la letak macam tu.'

'Aku nak letak belakang pun tak boleh sebab nanti dia menjerit n terjun dari car seat tu.'

Ok, aku letak car seat Amir macam ni dekat seat depan.


Aku tak hadapkan car seat dia pandang ke dashboard. Tapi pandang ke belakang. Kira pandang aku la jugak kat sebelah tu.

Sebab kereta aku ada airbag. Supposely aku memang tak boleh letak car seat dia kat depan pun. Sebab bahaya. Kalau tiba-tiba airbag tu terkeluar baby boleh lemas.

Tapi aku macam tak ada choice. Sebab Amir ni tak boleh tak tengok muka ummi dia. Dia akan mengamuk ye.

Umpan la dengan mainan ke apa. Dia akan campak mainan tu ke bawah n meronta-ronta untuk keluar dari car seat dia. Penyudahnya, perut dia bergaris-garis sebab bergesel dengan safety belt dia.

Dalam kereta abah dia kitorang letak car seat Amir kat seat depan jugak tapi menghadap depan la. But still, kalau dia mengamuk aku kena angkat dia keluar dari car seat tu.

Abes tu, kalau aku drive alone n letak Amir kat belakang n Amir mengamuk takkan aku nak angkat dia keluar n drive sambil kelek dia. Lagi gilo!

Korang ada idea lain ke? Better leave it like that atau pun alihkan ke belakang? Ada tak korang yang letak macam ni jugak?




3 comments:

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Airbag tak besar sangat sampai baby boleh lemas, so better letak the car seat facing ke depan... Make sure Amir pakai seatbelt dia... Apa2 pon keselamatan Amir tu penting... ::.

aMiYs said...

mrs mondok - oh, ye ke? tp amir bukan nak tgk lori n keta tu.. dia lg suka tgk ummi dia... haha! seatbelt ofkos la pakai kan... dah la lasak budak kecik tu..

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Car seat camtu memang susah sket Amir nak tengok muka ummi dia... kalau car seat yang simple tu, agak open sket... takpe la, utk sementara waktu, nanti Amir dah biasa, ok la tu... ::.