SaYa SayaNg AnDa :)

Thursday, May 21, 2009

Jumpa doktor yang lawak

Ahhhh... kambingan sungguh. Pagi-pagi aku dah sakit perut ni. Dah pagi-pagi kena pi toilet opis yang tak memberangsangkan.


Mana tak sakit perut. Pagi-pagi buta aku dah selesaikan tibai ni...


Manggis lagi....


Dan ini juga....


Ini keropok lekor... Bukan frankfurter...

Bersama-sama dengan nak dekat suku balang kerepek ubi n 1 mug susu. Mana tak bergolak usus perut aku ni nak buat penyahtinjaan.



Semalam lepas balik kerja aku terus ke klinik. Sakit kat bawah perut itu amatlah perit. Berjalan pun dah mengengkang-ngengkang.


Pembantu klinik : Akak nak buat check up ke?

Aku : Tak lah. Nak jumpa doktor je. Sakit la.

Pembantu klinik : Tapi doktor laki kak.

Aku : Ah, takpelah. Tak kisah.


Tak ada orang pun kat klinik tu petang semalam. Tak sempat aku nak duduk dah kena panggil. Aku kisah apa doktor laki ke perempuan. Bukan aku nak berbogel pun. Nak check je.


Doktor : Ok, ada masalah apa ye?

Aku : Bawah perut saya ni sakit la. Kat sini. Kat belah kiri ni. Sakit bawak sampai ke belakang. *sambil tunjuk tempat sakit*

Doktor : Kat celah paha ke?

Aku : Eh, bukan. Kat bawah perut ni. *sambil tunjuk-tunjuk lagi*

Doktor : Bila last awak period?

Aku : Tapi saya tengah pregnant doktor. *muka sudah agak musykil*

Doktor : Oooo... Dah berapa bulan pregnant? *doktor ni tak nampak ke perut aku?*

Aku : 6 bulan lebih.

Doktor : Macam mana ek boleh jadi sakit macam tu?

Aku : Hah?!


Aku dah macam ala-ala confuse kat situ ye. Aku datang sebab nak tau lah kenapa bawah perut aku tu boleh sakit. Adakah doktor tu tanya balik kat aku pulak. Siapa doktor ni? Musykil....


Doktor : Ada jatuh ke, langgar apa-apa ke?

Aku : Takde. *baru lah aku tak confuse soalan tu*

Doktor : Awak baring dekat sana. Saya nak check.


Aku pun selamba relax lah baring kat atas katil tu. Huuuu... Perut aku kena tekan-tekan gitu. Ada sekali tu sakit gila sebab doktor tu tekan kuat-kuat. Aku dah kata aku sakit kat bawah perut belah kiri. Habis 1 perut aku dia tekan tanya sakit ke tak. Alahai....

Lepas je habis check tu...


Doktor : Perut ok. Takde bengkak apa-apa. Baby pun gerak ok. Baby ada tendang dekat tempat sakit tu?

Aku : Ada jugak lah.

Doktor : Rasa sakit tak?

Aku : Takdelah sakit sangat.

Doktor : Rasa sakit tu macam mana? Macam memulas ke?

Aku : Tak. Dia rasa macam menyucuk-nyucuk tu.

Doktor : Saya KIV lah kes awak ni. Lagi 2-3 hari kalau sakit lagi awak datang jumpa doktor. Saya pun tak tau apa masalah sebenar. Maybe kita akan buat ultrasound scan. Kalau nak tau lagi kena masukkan scan yang jenis tiub tu.

Aku : Ooo... Ok...

Doktor : Mana nak tau ada cyst ke, tiub fallopio awak terpintal ke.

Aku : Erk... *sambil berfikir boleh ke tiub fallopio berpintal?*

Doktor : Maybe awak kena masuk hospital ke.

Aku : Aaa... Apa?!

Doktor : Itu kalau teruk lah.


Adoi laa.... Doktor ni menakutkan aku pulaknya.


Doktor : Maybe masalah biasa orang pregnant je ni. Biasa lah kan. Ok lah. Saya bagi ubat tahan sakit je.


Lepas settle amik ubat semua tu terus aku blah balik. Dalam kereta adik aku dah gelak-gelak sebab dia pun ikut masuk sekali. Teringat soalan doktor tu aku dah rasa baik aku check diri aku sendiri je. Huhuhu...

Ubat yang dapat tu pun tak adanya aku nak makan. Selagi boleh tahan sakit ni aku tahan je. Takut lah effect apa-apa kat baby even doktor kata selamat kan.



Aku nak buat kerja ni. Nak kena calling-calling orang pulak pagi-pagi buta nih. Memang aku tak gemar betul.

Buat kerja sambil makan keropok lekor. Huhu...




4 comments:

misbehave said...

ishh scary btol doc tu..len mcm je..huhu..

AmiYs said...

misbehave - hahaha... agak scary la tp mcm lawak pon ade..

Mrs. Amie said...

cmnie, baik cek diri sendirik jek..hahaha

AmiYs said...

Amie - iyeee... balik tu i tlh bereksperimen camne leh sakit... salah position tido jek.. muahaha!