SaYa SayaNg AnDa :)

Thursday, May 7, 2009

Jangan baran-baran, tak baik tau

Aku memang baran lah semenjak preggy ni. Kenapa aku cakap macam tu? Semalam aku nyaris-nyaris nak bertukar jadik Incredible Hulk. Tinggal tak kaler hijau je lagi. Janganlah anak aku ikut perangai ummi dia ni.

Sebabnya semalam aku kan ngantuk plus penat yang amat. Aku pun tak tau apesal aku penat sangat. Adik aku pulak kata nak siapkan kerja dia 'kejap' aje. Ok, tak apalah, aku tunggu. Aku assume dalam pukul 6.30 gitu siaplah kerja dia.

Aku pun buat benda meraban macam entry kat bawah. Godek segala benda mencantikkan tempat aku merapu ni agar sedap mata memandang. Dah lah aku ni jenis malas nak baca instruction segala. Nasib baik keluar jugak background baru tu.

Sampai pukul 7 aku dah macam ala-ala tak larat gila dah ni. Aku sms aje lah adik aku tanya banyak lagi ke kerja dia. Dia tak balas. Aku missed call lak. Tak dengar jugak. Lepas 15 minit mula lah aku naik hantu. Aku sms lagi sekali. Cipan! Tak balas jugak. Aku call hp pun tak berjawab. Sampai bateri hp dia tu out. Dah lah hp tu memang bengong. Dia pinjam hp aku yang aku dah lama tak guna sebab hp dia hantar servis tak siap-siap lagi.

Tiba-tiba terjengul lah sorang staf ni kat pintu bilik aku.

Staf : Puan amacam? Ok ke?

Aku : Saya tengah penat sangat lah ni.*Dengan muka macam lahanatnya.*

Staf aku tu terus pi meja adik aku n suruh dia balik. Adik aku memang lah bawah section yang sama dengan aku tapi bos dia bukan aku. Bos dia dok sebelah bilik aku je. Tapi bila-bila pun aku boleh jadi bos dia. Muahahaha!

Yang adik aku pulak boleh reply sms aku 'Jap ek. Jangan lah marah.'

Aku reply balik, 'Orang penatlah. Sengal!'

Banyak kau punya tak marah. Aku dah lah penat. Lepas tu nak jadi driver kau pulak karang. Kalau dia yang drive balik memang aku tak kisah 1 sen pun. Ini aku jugak yang kena. Tu lah, awal-awal suruh amik driving license asek nak tangguh aje. Ini bila aku dah nak terberanak baru lah terhegeh-hegeh.

Lepas tu masuk bilik aku sengih-sengih. Konon kata tak perasan bunyi hp. Aku dari dalam bilik ni pun boleh dengar bunyi hp tu dia yang duduk dekat sebelah hp tu boleh tak dengar. Mana nak dengar dah kau bukan main seronok bersenda gurau dengan orang kat luar tu.

Lagi satu yang aku bengang tu adik aku ni bukan kerja tetap pun. Sambilan aje. N dia dibayar untuk kerja 5 jam aje sehari. Kerja lebih masa adalah dikira sedekah kepada opis dan jugak berkhidmat untuk negara. Lepas tu sibuk-sibuk nak kerja mengalahkan masa kerja aku. Orang lain dah tak ada kat opis dia pulak yang nak stay back. Bukan kena bayar pun kerja yang lebih dari 5 jam tu. Aku pelupuh sekali baru tau.

Balik tu terus aku tak bercakap. Malas. Aku penat. Drive pun dah macam bawak F1. Nak cepat sampai rumah. Kalau pedal minyak tu boleh tembus keluar kereta memang dah tembus lah aku tekan. Adik aku kat sebelah pun senyap je. Tau lah aku tengah berasap tu.

Sampai rumah pukul 8 aku terus tergolek atas katil. Tertido dengan baju kerja tak bertukarnya. Pukul 9 laki aku sms baru aku tersedar. Bangun mandi, lepas tu makan sikit sebab aku kebulur, makan ubat terus aku sambung tido balik.

Sedar-sedar pagi ni aku terlajak bangun pukul 6.50. Gila! Nasib baik bukan 7.50. Kalau tak memang aku selamat lah datang kerja punch card merah. Nampak sangat lah aku penat tahap dewa dewi.

Anak aku pun tak tendang-tendang sangat pagi ni. Penat jugak kot. Selalu pagi-pagi baby ni lah tukang kejut aku. Dia tendang perut aku sampai senak. Ades!

Ok, aku dah tak angin sekarang. Tapi teringin nak makan roti canai. Ada siapa-siapa nak belanja? Boleh jugak menambahkan kesejukan dalam hati. Huahuahua!




4 comments:

-inay- said...

ko nih gila la syima!jgn drive laju2...isau plak ape2 jd nnt

AmiYs said...

Yabeet - ye... aku mmg gila smlm. ngantuk la.. bwk slow karang aku tido. muahaha!

Yat Ekhram said...

tantikkkkkkkk la layout.
barula meriah.
tp agi meriah ko letak gambo kawen ko daaaaaaaaaaaa.

AmiYs said...

yati - aku low profile... miakakaka! nanti la, kalu rajin aku taruk gambo kawen tu..