SaYa SayaNg AnDa :)

Monday, May 11, 2009

Braxton hicks tu macam mana ek?

Perut sakit lah. Bukan betul-betul dekat perut. Tapi bawah perut ni. Kadang-kadang perut rasa tegang je. Ini ke yang orang kata Braxton Hicks contraction tu ek.

Dah nak duduk lama-lama pun rasa tak selesa. Malam semalam terus aku hibernate aje dari lepas Isya' sampai pukul 6 pagi tadi. Nak tido pun kalau tak terlentang kena mengiring ke kiri. Baby amat suka membuat flying kick kalau aku mengiring ke kanan. Memang senak perut lah aku.

Weekend aku tak buat apa-apa pun. Hari Sabtu kakak aku datang rumah dengan husband n anak dia. Bawak mak aku sekali. Nak angkut perabis barang yang ada kat rumah ni.

Pagi Sabtu tu pi kolej adik aku angkut barang dia. Lepas tu beli breakfast n lauk. Dalam pukul 12 aku dah semangat pi klinik. Nak buat check up kat swasta sebab dah ada appointment pun. Sampai-sampai aje klinik,

"Alamak kak. Hari ni doktor laki la yang duty. Akak datang esok. Esok ada doktor perempuan. Sorry ek."

Isk... Aku baru aje semangat nak buat check up sebab nak relax-relax hari Ahad. Tak pasal-pasal hala tuju aku berubah ke Giant seksyen 13. Beli barang nak buat masak bihun goreng.

Ahad yang konon-konon nak relax tu sudahnya amat lah tak relax. Pagi lepas breakfast pi lah klinik. Tak ramai sangat orang, so lepas register terus turn aku. Kakak aku pun sibuk buat check up sekali. Tapi aku tak scan lah. Doktor yang aku selalu jumpa tu dah bersalin so doktor yang ni pulak aku tak pernah jumpa pun.

Jenis doktor pulak macam malu-malu aje. Alahai. Malas pulak aku nak mintak scan. Lagi pun laki aku tak ada so aku amatlah tak excitednya kalau scan pun. Nanti lah, tunggu bulan depan je.

Lepas check up pulak kakak aku sibuk nak cari baju untuk husband dia. Ada ke patut datang dari Penang ke Shah Alam lepak hujung minggu bawak sehelai t-shirt aje. Nasib lah laki aku ada tinggalkan baju lebih kat rumah sewa aku tu. So, berjalan guna baju cap borrow aje lah husband kakak aku. Nasib baik muat sebab laki aku tu badan agak-agak kurus. Sekarang aje dah gemuk sikit. Husband kakak aku badan dia agak-agak berisi.

Dari nak cari baju laki dia dah melarat-larat sampai mak aku dengan dia pun shopping sekali. Aku memang dah tak larat sangat nak berjalan. Nampak kerusi aje nak duduk. Memang pemalas lah. Hahaha!

Sesi shopping menyopping habis dalam pukul 3 petang. Lepas tu balik rumah coz kakak aku nak balik kampung petang tu jugak. Tunggu adik aku yang sorang lagi habis last paper exam dia then dalam pukul 5 dia orang pun balik kampung.

Aku pulak tergolek-golek kat rumah sebab dah kepenatan. Hasrat nak berehat time weekend adalah kehancuran.

Hari ni pun rasa macam tak ada mood aje nak pi kerja. Dengan bawah perut ni kadang-kadang rasa berdenyut aje sakit.

Petang ni pulak ada check up dekat gomen. Aku adalah amat pasti akan kena marah lagi sebab aku rasa berat aku ni macam banyak aje naik. Huuuuuu... Prepare la nak minum air gula ye cik kak.



2 comments:

Yat Ekhram said...

ko sakit tak kat bawahhh tuttt tu bile byk2 jalan??? aku cam sakitla..senak semacam sbb rase mcm kepala baby kat situ kan??

AmiYs said...

Yati - ooo... sakit... klu byk jln skrg mmg sakit ye... sbb tu klu jln2 aku pntg nmpk kerusi.. mesti nak duduk.. rasa mcm berdenyut2 gitu..

kdg2 rasa mcm kena geletek pun ada bila baby gerak2.. huhuhu... n nak terkucil bila dia sepak kuat2...