SaYa SayaNg AnDa :)

Friday, June 24, 2011

Baby Breech La Pulokkkkkkk

Assalamualaikum

Keserabutan di hari Jumaat. Dari semalam lagi aku dah serabut padahal semalam MC. Ye, dapat MC hospital gomen. Sila la kagum. Bukan senang nak dapat. Pernah aku pi sebab demam diorang boleh tak bagi sebab dia kata elok je boleh jalan lagi. Gilo betui.

Dah lebih 4 jam semalam kot aku tertonggok kat klinik gynae tu. Datang pukul 8.30 sebab appointment kata pukul 8.30. Pukul 10.30 baru nak amik urine. Lepas setengah jam baru amik berat. Apekah???

Apa aku buat kat klinik gynae? Aku kena refer ke pakar. Memula pasal kes bersalinkan Amir. Aku kan kena cser. So, untuk tengok condition adik Amir ni boleh ke tak nak normal kena la jumpa pakar dulu. Kelmarin dah pi klinik kesihatan untuk scan. Sekali adik Amir breech la pulokkkkk.....

Kepala kat atas kaki kat bawah. Dalam ertikata lain songsang. Hadussss..... Hari tu masa scan nak tengok jantina elok je kepala dia terletak kat bawah tu.

Dah tambah lagi 1 sebab kenapa kena jumpa pakar. Termasuk la anemia. Isk.... Pi klinik kesihatan tu ingat amik darah yang secoet kena cucuk kat jari tu. Tidak rupanya. Amik 1 tabung uji tu haaa.... Kering darah aku. Huhuhu... Lagi 2 minggu check darah lagi.

Kena seluk sekali semalam. Doc nak check boleh ke tak kalau nak bersalin normal. Jalan ok je. Tapi kalau dah baby breech guano nak bersalin normal? Lagi sekali doc pakar scan semalam. Baby still kepala kat atas kaki kat bawah. Check pulak ketuban. Hamik ko! Ketuban terlebih kata doc. Sebab tu baby berpusing-pusing dengan senang hati.

Dah kena buat test air gula. Doc suspek aku ada diabetis time pregnant. Sebab tu ketuban terlebih. Dah hujung-hujung ni baru nak suruh minum air gula. Dah la aku tak pernah buat test tu. Manis kaw-kaw punye kan air tu. Tapi setakat hari ni aku belum buat lagi. Nak tanya dulu klinik desa ada buat tak. Kalau tak kena buat kat klinik kesihatan la.

Masa kat klinik semalam call la timbalan aku. Cakap aku tak dapat masuk opis. Maybe kena EL. Dia kata kalau tak cukup 4 jam checkup aku still kena masuk opis. Tak bagi tu aku nak EL. Macam kan kat opis tu ada keja berlambak. Hari-hari setakat ni aku dok nganga je kat meja aku. Ingat opis dengan hospital ni sebelah menyebelah kot. Kalau lebih 4 jam suruh aku mintak MC or apa-apa bukti aku pi hospital. Meh aku bagi buku merah aku ni. Segala bukti ada. Punya la tak bagi aku EL. Padahal cuti aku berlonggok-longgok.

Ni lagi 2 minggu nak kena pi jumpa pakar balik. Tengok baby pusing ke tak. Kalau still kepala kat atas baru la doc buat keputusan. Aku pun tak tau la apa keputusan yang diorang nak buat. Aku baca biasa diorang bagi 2 pilihan. 1st, diorang try pusingkan baby, kira macam bidan la urut-urut kasi baby pusing. Or, 2nd kasi belah sama itu perut.

Aku macam seriau la nak urut-urut ni.

Siapa pernah urut baby kasi pusing?

3 comments:

fuadnis said...

risau jugak bab2 urut ni tapi klu doc yg buat no hal la..apa2 kes emergency diorang terus operate je..tp klu bidan kmpung better jgnla..tapi cube u g hemopati dl..ambik pil utk betulkan baby songsang..coz baby i yg baru ni pun camtu gak..alhamdulillah bpusing ke kedudukan normal balik..tryla ye..tak salah mencube..:-)

ejaMaria said...

akak biasa je berurut time pregnant pun... tapi dgn bidan yg mmg dah regular la... mmg dia tau + pakar... bukan sebarang je...

tak pe la ikut dulu treatment doktor...

malam-malam time nak tido cakap2 la ngan baby supaya dia pusing duduk elok-elok... insyaAllah nnt ok... ;p

ibu si comel Alya said...

salam..kes awk ni same cam kes sy gak..jumpe pakar GH..dia bgtau benda same..suh urut then dia kate % bb lemas 1% je..tp my sis yg bidan kat Hos Kuala Lipis tu kate..bahaya wat mcm tu..same je kesudahan dia..operate!so dia kate baik terus operate jerk!tak payah pk lbh2..