SaYa SayaNg AnDa :)

Thursday, July 25, 2013

Berbuka, Jerebu dan Tupperware

Assalamualaikum

Bulan-bulan puasa ni jadi malas pulak aku nak mengupdate. Nak update juadah berbuka, banyak aku beli kat kedai je pun. Semalam je tak menyempat nak ke kedai. Jambatan jem gila. Ada eksiden tengah jambatan. Yang tu masa aku lalu dah clear. Turun jambatan ada lagi 1 eksiden. Nampak orang terbaring atas jalan. Hidup lagi la orang tu maybe cedera teruk kot. Dari seberang nak ke pulau pun jem gila jugak. Rasanya ada eksiden jugak sebab ambulan sampai 2 bijik sekali meredah jem tu kan.

Jerebu pun menjadi-jadi jugak. Pagi tadi nak pi keja kalau siapa lalu jambatan tu dari seberang tak nampak belah pulau. Orang dok pulau tak nampak belah seberang. Masuk je kereta balik keja semalam panas berbahang jadinya.

Puasa tak boleh la nak minum air siang-siang kan. Jadi hadap la jerebu tu sampai sakit tekak. Dugaan Allah bagi di bulan puasa.

Sebab semalam tak menyempat nak menyinggah kedai aku goreng telur mata kerbau je dengan ikan terubuk masin yang adik aku beli kat sarawak. Aku je yang tak sampai lagi seberang laut sana tu. Seberang laut penang ni hari-hari pun aku lalu. Tambah dengan kari udang n kacang buncis, sup ayam yang mak mertua aku masak.

Terus rasa hari ni nak makan telur mata lagi. Kita goreng kasi kuning tu tak berapa masak. Letak kicap. Makan pulak dengan terubuk masin letak bawang banyak-banyak. Terus aku terliur sekarang ni. Hahahahahaha! Over sangat baru pukul 2 senah.

Esok cuti Nuzul Quran. Aku nak haruk kedai tupperware. Tolong-tolong akak aku. Tu pompuan tu tak abes pantang lagi dah nak bertupperware. Bisnes harus jalan ye. Kihkihkih... Takpe, aku tolong masyuk jugak dapat cheque tiap-tiap bulan kan. So, sape-sape rasa nak beli tupperware mai la beli kat aku.

Dulu aku heran apesal mak aku suka nau kumpul tupperware. Sekarang aku pun dah terjebak. Cantik comel tahan lama lagi. Kalau rosak sebab reput boleh tukar. Lifetime warranty kekdahnya. Kalau tak ada dah stok tupperware yang dah rosak tu boleh ganti tupperware lain dengan harga yang sama. Cool kan. Tapi jangan la ngengada ko pi rosakkan pulak. Rosak gatal tangan pi gunting no warranty oke. No! No! No!

Sekian sahaja dari cerita pasal berbuka, ke cerita jerebu, disudahi dengan cerita aku jual tupperware. Nak siapkan slide nak meeting next week.

 

2 comments:

Suliana said...

haha. samalah aku suka gak kmpl tupperware tapi byk no nnti en abe bising :-)

aMiYs said...

su - ye, aku pon beli byk sorok.. takut laki aku bising.. hahahaha! terutamanya periuk tupperware.. sorok rmh akak aku...