SaYa SayaNg AnDa :)

Monday, October 8, 2012

Nak Tolong Biar La Ikhlas Jangan Nak Syak Wasangka


Assalamualaikum

Aku kat rumah. EL sebab Hana demam. Start pukul 3 pagi tadi dia muntah. Tengah nenen pukul 4 pagi muntah lagi. Dan muntah sampai ummi pun mandi muntah di awal pagi. Lepas muntah yang last terus badan dia panas.

Tapi Hana demam korang kalau ada dekat aku mesti nampak dia macam tak demam. Makan tetap makan. Mengunyah je la papadom. Susu tetap abes. Merayap merata. Main dengan Abang Amir suara jerit bukan main lantang. Tapi bila pegang badan panas boleh tahan.

Abang Amir kalau demam dah melepek je. Nak jalan pun tak larat. Hana siap berlari oke.

Panjang pulak intro. Tak kena dengan tajuk.

Well, korang pernah tak mintak tolong orang (bukan mintak tolong free, bayar ok) lepas tu dianggap nak amik kesempatan? Pernah?

Pada aku kalau tak boleh tolong cakap je tak nak tolong. Tak payah bagi alasan yang cukup bodoh piang. Kita yang dengar alasan ni pun rasa sangat la tak logik.

Contoh la ye. Ko tak berani bawak kereta. Rumah dengan tempat keja jauh. Nak harap husband dia punya time keja tak tentu hala. So, tumpang la kawan sekerja yang sehala untuk pi dan balik. Kebetulan pulak orang yang kita biasa tumpang tak datang. So mintak ehsan orang yang sehala lain tumpangkan n drop tepi jalan. Drop tepi jalan ok, bukan belok-belok. Siap bayar lagi sebab kita dah mintak tolong takkan nak buat muka sardin tumpang free kan.

Ingatkan ikhlas la nak tolong. Next time yang bukan la disengajakan terpaksa tebalkan muka mintak tolong lagi. Tak dapat tolong dengan alasan sebab drop orang tu tepi jalan telah menyebabkan kelewatan yang maha hebat untuk dia sampai ke rumah. Beb, 1 hala kot. Drop orang tu tak sampai seminit. Masa ko tumpangkan sebelum tu jalan dah memang jem pun. Alasan sebab dropkan orang buat ko lewat tu bagi kat budak tadika boleh la.

Dah la tak nak tolong dengan alasan yang pada aku agak bodoh. Lepas tu pi syak pulak orang tu saje nak amik kesempatan bila orang tu ajak makan. Macam orang tu hadap sangat nak naik kereta ko. Padahal kedai makan dekat pun ada. Siap pulaukan orang tu pulak takut sangat orang tu amik kesempatan katanya. Dah takut orang amik kesempatan simpan la kat ko sorang. Tak payah jaja kat orang lain. Menjatuhkan air muka orang kot. Konon tak heran pun orang nak bagi duit ke tak bila tumpang kereta.

Tak paham aku dengan orang macam ni. Dah la tak ikhlas nak tolong. Syak orang nak amik kesempatan pulak. Lepas tu cerita pulak kat orang yang dia rasa dirinya diambil kesempatan. Wadehel la wei? Kalau tak nak tolong cakap elok-elok la. Jangan nak syak orang bukan-bukan. Siap pulaukan orang pulak.

Tetamu tu bagi rezeki tau tak. Bila kita tolong orang insya allah, bila kita susah tak disangka-sangka pertolongan yang kita dapat. Ni kalau dah tak ikhlas hati pulak penuh syak aku tak tau nak cakap apa.

Jadi bersihkan la hati tu. Jangan nak berburuk sangka kat orang.

Sekian, terima kasih.

Posted via MyAndroid

1 comment:

izzat ghazali said...

aku lelaki ade kawan pompuan..dea nk tumpang smpai ktm kajang..da satu keje aku nk balik kene antar dea plk..aku x ske la dh la menyusahkan aku..tgk la selasa ni aku sound direct awek aku x bg tumpang..lg pun aku xde keje nk antr budak muka tebal tu..da la x hormat ble ckp..kuang ajo..sekian