SaYa SayaNg AnDa :)

Monday, June 15, 2009

Ayam masak steam

2 hari tak bukak blog ni. Ingat nak online lah weekend hari tu tapi Celcom broadband aku kena bar pulak sebab aku lambat bayar bil. Hampeh!


Pagi semalam aku pi bayar kat BSN but still diorang ni bar lagi. Bukan main lagi kalau nak bar tu laju je. Bila dah bayar macam siput sedut lak servisnya. Nak suruh aku call lepas tu marah-marah baru lah, 'Ok Cik, sejam lagi Cik dah boleh online'. Banyak lah korang.


Aku memang nak bayar dari hari Jumaat lagi. Tapi kad BSN aku pulak gatal nak cip rosaklah, tak boleh baca lah dekat ATM machine tu. Nak aje aku bakar. Sampai tiga-tiga ATM machine tu pulak reject kad aku. Bongok!


So, hari Ahad aku pun dengan gigih guna pemadam pensil tu dok sental cip kad ATM aku. Siap baca Bismillah segala lah. Biar boleh guna. Hari Ahad mana lah ada pusat servis Celcom nak bukak. Aku pulak dah biasa bayar dari ATM machine tu jek. Ingat nak pi tukar kad BSN tu sekali tapi BSN dah tak bukak pulak hari Ahad. Sejak bila diorang tutup ni hah! Selalu ada aje.


Nasib baik selepas kegigihan aku menyental cip tu dah boleh guna balik. But still ada 1 machine tu reject gak kad aku.


Hari Sabtu aku tak pi mana. Dok menapir kat rumah sebab badan tak berapa sihat. Hari ni pun still tekak aku rasa berpasir je. Tido malam pun bernafas ikut mulut *ternganga* sebab hidung aku tersumbat.


Disebabkan hari Jumaat tekak aku gatal miang nak makan ayam masak steam so lepas balik dari opis terus ke Giant sec 13. Beli sikit barang baby lepas tu terus beli ayam n segala bahan nak masak. Nan cheese entah ke mana, ayam tandoori pun terbang ke langit.


So, pagi Sabtu lepas adik aku bersihkan ayam n sediakan bahan aku lah orangnya yang jadi tukang perap. Adik aku nak pi kenduri. Ayam tu pulak perap dalam 4 jam gitu. Beginilah rupanya....



Lepas adik aku balik dari kenduri je terus dia tolong steamkan ayam tu. Ahahahaha... Aku tunggu hasil je. Teruk betul mak buyung ni kan. Dia mengidam pastu dera orang lain pulak.


Petang Sabtu yang hujan lebat n sejuk tu kami makan ini.....

sayur tu layu sket pasal adik aku termasukkan awal. huhu...









Sedap weh!!!! Marbeles!


Petang ni mau masak ayam masak steam lagi sebab ada lagi half ayam yang belum masak. Bila dah suka tu itu je lah yang dok sental makan.


Lupa nak bagitau, resepi aku cilok dari blog ini.... *Pandai-pandai lah search ye* Banyak resepi dalam ni. Kalau rasa nak try sila lah. Tapi aku ada la alter-alter resepi tu. Aku tambah stok ayam dengan kicap sotong sket.


Sedap... Yummy... Yummy.... *meleleh ayaq liuq*



Hari Ahad aku ke Tesco. Beli barang-barang baby. Nanti aku update apa barang dah beli ek. Aku cari botol susu BPA-free tu kat sec 9. Hampeh tak ada pulok! Dah kena beli online.


Baby pun dah makin aktif sekarang. Sebab baby dah makin besar so dah start lah aku rasa sakit bila dia bersommersault dalam tu. Kena siku dek baby pun rasa senak. Adududu... N buat aku nak terkencing sokmo.



K. Nanti aku update lain. Banyak keja nak buat nih.




1 comment:

mohamad said...

assalamualaikum..tgk resepi ni mcm sedap...x pernah cube resepi ayam masak steam bese dgr ikan masak steam..blh ke klu nk mnt resepi ayam masak steam ni gn tuan punye resepi ni ye??